iltasyazilim
FD Üye
SAHURDA HAFİF KAHVALTI YA DA ÇORBA İLE SEBZE
Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin seçim edilmesi önerilen açıklamada, beynin doyma emrini 1520 dakika içinde verdiği, bu vakit içinde çok miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı
İFTARDA YEMEK YAVAŞ YENMELİ
Bilhassa iftarda çok hızlı yemek yemek yenmesi halinde 1520 dakikalık süre içinde arzu hissinin kaybolmayacağı ve bu zaman içinde fazla yemek tüketmenin ilerleyen günlerde çabuk kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi 'Ramazan'ın en aşina özelliklerinden birisi iftar sofralarındaki farklılık ve bolluktur İftar sofralarında genellikle bir insana yetecek yemeklerin iki üç kat fazlası bulunur' denilen açıklamada, 'Kan şekeri fazla düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda beslenme tüketme ricası doğar Yapılan en büyük hatalardan birisi de fazla seri bir şekilde, çok yüksek miktarda beslenme tüketmektir' uyarısında bulunuldu
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI
Sıhhat Bakanlığı, 'Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir' diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı Açıklamada, oruç tutmanın sağlıklı insanın metbolik dengesinde kayda değer şansın dönmesi yapmadığı ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda veya hamilelik ve emzirme dönemi gibi süreçlerde oruç tutmanın negatif sonuçlar doğurabileceği vurgulandı
SAĞLIKLI ORUÇ ÖNERİLERİ
Bakanlık, oruç tutanlar için dinç gıda önerilerini şöyle sıraladı:
'Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan daha sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir
Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ya da kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonradan az yağlı et yemeği, sebze yemeği ya da salatayla devam edilmesi uygundur
Günde sıradan 225 litre su içmeye, bununla beraber enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze bunalmış meyve suları vb içmeye itina gösterilmelidir
İftarda sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir
İftar yemeğinden sonradan kısa mesafeli yürüyüşler gerçekleştirmek sindirime muavin olması açısından yardımcı olmaktadır
Yemek pişirme yöntemi olarak bilhassa ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler seçim edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzaktan durulmalıdır
Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler seçim edilmelidir'
*
Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin seçim edilmesi önerilen açıklamada, beynin doyma emrini 1520 dakika içinde verdiği, bu vakit içinde çok miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı
İFTARDA YEMEK YAVAŞ YENMELİ
Bilhassa iftarda çok hızlı yemek yemek yenmesi halinde 1520 dakikalık süre içinde arzu hissinin kaybolmayacağı ve bu zaman içinde fazla yemek tüketmenin ilerleyen günlerde çabuk kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi 'Ramazan'ın en aşina özelliklerinden birisi iftar sofralarındaki farklılık ve bolluktur İftar sofralarında genellikle bir insana yetecek yemeklerin iki üç kat fazlası bulunur' denilen açıklamada, 'Kan şekeri fazla düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda beslenme tüketme ricası doğar Yapılan en büyük hatalardan birisi de fazla seri bir şekilde, çok yüksek miktarda beslenme tüketmektir' uyarısında bulunuldu
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI
Sıhhat Bakanlığı, 'Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir' diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı Açıklamada, oruç tutmanın sağlıklı insanın metbolik dengesinde kayda değer şansın dönmesi yapmadığı ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda veya hamilelik ve emzirme dönemi gibi süreçlerde oruç tutmanın negatif sonuçlar doğurabileceği vurgulandı
SAĞLIKLI ORUÇ ÖNERİLERİ
Bakanlık, oruç tutanlar için dinç gıda önerilerini şöyle sıraladı:
'Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan daha sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir
Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ya da kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonradan az yağlı et yemeği, sebze yemeği ya da salatayla devam edilmesi uygundur
Günde sıradan 225 litre su içmeye, bununla beraber enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze bunalmış meyve suları vb içmeye itina gösterilmelidir
İftarda sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir
İftar yemeğinden sonradan kısa mesafeli yürüyüşler gerçekleştirmek sindirime muavin olması açısından yardımcı olmaktadır
Yemek pişirme yöntemi olarak bilhassa ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler seçim edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzaktan durulmalıdır
Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler seçim edilmelidir'
*