-
Günde tek öğün beslenmek: Metabolizmanın düzgün çalışmaya devam etmesi ve sıhhatsiz bir kilo kaybının gerçekleşmemesi için; beden için gerekli olan kalorinin besinler ile karşılanması gerekir. Bunun tek öğünde olması hem mide rahatsızlığına hem de bir öğünde fazla ölçüde besin tüketimine neden olur. Bu besin kıymetlerinin öğünlere yayılarak tüketilmesi gerekli gücün sağlanmasında tesirlidir. -
Yemekleri süratli yemek: Uzun süren açlıktan sonra birden ve süratli yemek yemek tüketilen besinlerin mideye oturmasına ve hazımsızık, şişkinlik üzere problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Yemekler süratli tüketildiğinde doygunluk hissi daha geç oluştuğundan yenilen yemek ölçüsü fazla olabilir ve mide hacmi genişleyebilir. -
Su içilmesini ihmal etmek: Yeteri kadar su içilmemesi iftar ile sahur ortasında daha fazla yemek tüketimine neden olabilir. Su içilmediğinden oluşan susuzluk hissi bedende açlık olarak algılanabilir ve yemek tüketimine teşvik edebilir. Bu durumda hem yetersiz su tüketimine hem de bedene fazladan kalori alımına neden olur. -
Tüketilen porsiyon ölçülerine dikkat etmemek: Yemeklerin süratli yenmesi ve uzun süren açlık fazla porsiyon tüketiminin en kıymetli iki nedenidir. Yemeklerin pişirilme formuna dikkat edilmemesi ve porsiyon denetiminin yapılmaması kilo artışına neden olabilir.
Eminim siz de bu devri uzun süren açlıklardan ötürü kilo vermek için idealmiş üzere düşünüyorsunuzdur. Lakin uzun süren açlıklardan ötürü metabolizma yavaşlamaktadır. Şayet fizikî aktivite yapmıyorsak; metabolizmanın yavaşlaması, azalan fizikî aktivite ve yanlış yemek tercihleri kilo almanıza bile neden olabilir. Lakin kâfi ve istikrarlı beslenip, su tüketimini dikkat edip, fizikî aktivitemizi arttırırsak kilo verilebilir. Lakin hatırlatmak da yarar görüyorum ki oruç tutmak kilo verme değil bedenimizi ve ruhumuzu arındırmak için dinimiz açısından da gerekli çok yararlı bir metottur ve dikkat edildiği takdir de kilo vermek ve sıhhatimize olan olumlu tesirleri kaçınılmazdır.
Sahur:
-
2 adet kuru kayısı yahut 1 adet kuru hurma
-
1 adet haşlanmış yumurta -
1 dilim beyaz peynir yahut 2 kaşık lor peyniri -
Mevsim yeşillikleri (salata) -
1 dilim tam buğday yahut çavdar ekmeği -
1 bardak süt yahut 1 kase yoğurt
-
1 adet kuru hurma yahut 3 adet zeytin -
1 kepçe çorba -
5 DK BEKLE -
1 dilim tam buğday ekmek -
6 yemek kaşığı etli/kıymal zerzevat yahut bakliyat yemeği (susuz) -
4 kaşık yoğurt yahut 1 kase cacık yahut 1 bardak ayran -
Zeytinyağı eklenmiş salata yahut haşlama zerzevat
-
1 bardak süt/kefir/yoğurt -
1 porsiyon meyve