Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazanda Örnek Bir Sofra ve Kilo Vermenin Altın Kuralları

Ramazanda Örnek Bir Sofra ve Kilo Vermenin Altın Kuralları
0
129

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Ramazan öncesi diyete başlayanlar Ramazanda da diyetlerine devam edebilir, Diyet listelerinde yapılacak değişiklikler ve dikkat etmeleri gereken kurallarla kilo vermeye devam edebilirler. Ramazan’da açlığa karşı beden yağlarını daha aktif olarak kullanır. Bunun sonucunda da bazal metabolizma yavaşlar. Bu nedenle Ramazan dışındaki diyeti taklit etmeli ve aşırılıklardan kaçınılmalıdır. Ramazan’ın ruhsal, toplumsal ve inanç boyutu ile kilo verme için âlâ bir başlangıç olabilir. Fazla kilolu şahıslar için Ramazan eşsiz bir fırsattır. Hafif fizik aktivite ile zenginleştirilmiş diyetisyen denetiminde istikrarlı bir diyet, Ramazan’da hayat halini değiştirmek için uygun ortamı hazırlar. Ramazanda diyetinize yardımcı olabilecek kurallar;

1.Sahura Kalkmak

2.İftarı İki Öğüne Bölmek

3.İftarda Yavaş Yemeye İhtimam Göstermek

4.İftar Sonrası Kesinlikle Hareket Etmek

5. Bol Posalı Besinleri Tercih Etmek

İftar ve sahurda Kan şekerini istikrarda tutmak;

Kan şekerinin süratli yükselmesine neden olmayacak, uzun müddette sindirilecek, tokluk hissini uzun tutacak besinler seçilmeli. Örneğin; kompleks karbonhidratlar, posadan güçlü besinler; kepekli ekmek, baklagiller, zerzevat ve meyveler tercih edilmeli.

Uzun mühlet açlığa bağlı halsizlik için;

Hurma, lif, potasyum ve magnezyumdan varlıklı âlâ bir karbonhidrat kaynağıdır. Tekrar fındık, ceviz, badem üzere kuruyemişler sağlıklı protein ve güç kaynaklarıdır.

Uzak durulması gereken besinler;

Şeker, beyaz un ve unlu besinler üzere rafine karbonhidratlardan, çok yağlı besinlerden, kızartılarak pişirilen, sindirim sistemini yoran ağır yemeklerden kaçınmalı. Kafeinli içecekler, idrar söktürücü olduğu için bedenin susuz kalmasına neden olabilir.

Mide yakınmalarını önlemek için;

Gastrointestinal sistem alışık olduğu ritmin dışına çıktığı için yanma, ekşime, ağrı, şişkinlik üzere mide-barsak yakınmalarının ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Bunun için sindirimi kolaylaştıracak pişirme sistemleri (Fırın, ızgara, buharda pişirme/haşlama) tercih edilmeli. Çok salçalı, tuzlu yemeklerden ve salamura besinlerden uzak durmalı. Asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınmalı, uzak duramıyorsak ölçüsünü sınırlamalı.

Ülkü öğün sayısını planlamak için;

İftar yemeğinde hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda ve az ölçülerde tercih edilmeli. Her besin iftar sofrasında tüketilmeye çalışılmamalı. İftar yemeğinde küçük bir orta verilebilir, bu yapılamadığında ise o mühlet salata ile geçilebilir. Devamında da ana yemek tüketilebilir. Ana yemekten 1,5-2 saat sonra meyve ve iftar sofrasında yenilmediyse yoğurt yahut süt ile birlikte 1-2 porsiyon meyve yahut bunların yerine nadiren sütlü tatlı/güllaç yenilebilir. Sahura kesinlikle kalkılmalı.

Sahuru atlama kilonu koru;

Sahurdan sonra uzun müddet aç kalınacağı için katiyen atlanmamalı. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz tesirlerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş suratı yavaş ve besleyici bedeli yüksek besinler tercih edilmelidir. Sahurda; süt, süt eserleri, peynir, yumurta, zerzevat ve meyveler ile kepekli ekmek yeterli tercihlerdir.

Sahur için Pratik teklifler

1 kepekli tost yanında bir ölçü domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin ve / yahut 10 -15 adet fındık yenebilir.

İftarda orucu açarken en hakikat seçim;

Orucu açarken sıvı besin tercihi her vakit için daha uygundur. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir.

İftarı 2 öğüne bölmek;

İftar yemeği ile sahur ortasına hem 2 öğünde fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 orta öğün yerleştirmek gerekir.

İftar sonrası 2. Öğünde tavsiyeler;

Süt yahut yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek yahut grisini, nadiren sütlü tatlılar yahut meyve tatlıları olabilir.


 

Similar threads

Ramazan öncesi diyete başlayanlar Ramazanda da diyetlerine devam edebilir, Diyet listelerinde yapılacak değişiklikler ve dikkat etmeleri gereken kurallarla kilo vermeye devam edebilirler. Ramazan’da açlığa karşı vücut yağlarını daha etkin olarak kullanır. Bunun sonucunda da bazal metabolizma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Ramazanda Örnek Bir sofra ve Kilo vermenin Altın kuralları; Ramazan öncesi diyete başlayanlar Ramazanda da diyetlerine devam edebilir, Diyet listelerinde yapılacak değişiklikler ve dikkat etmeleri gereken kurallarla kilo vermeye devam edebilirler. Ramazan’da açlığa karşı vücut yağlarını daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
172
Ramazan ayı ile birlikte günlük beslenme modeli, öğün sayısı ve tercih edilen besinler değişmektedir. Ramazanın yaz aylarına gelmesi nedeniyle uzun süreli aç ve susuz kalmak ayrıca öğün sayısının da azalması metabolizmayı yavaşlatır. Normalde ara öğünlerle beraber 5 olan öğün sayısı Ramazan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
İnsanların beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerden biri ramazan ayında oruç tutulan dönemdir. Bu dönemi bedenimiz açısından sağlıklı ve kilo artışına neden olmadan geçirebilmek için her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Kontrolsüz diyabet, böbrek hastalığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
858,496Konular
981,797Mesajlar
29,861Kullanıcılar
RyZeSon üye
Üst Alt