Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ramazanda sağlıklı beslenme

Ramazanda sağlıklı beslenme
0
131

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
99058.jpg
99058.jpg
Ramazan ayının gelmesiyle beraber “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?” sorusu herkesin aklında bir soru olarak yer etmeye başlamıştır. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu makalemiz de bulabilirsiniz.
Sıcak yaz aylarında denk gelen ramazanda günde ortalama 15 saat açlık metabolizmamızı oldukça zorlayacaktır. Ramazanda uzun süren açlık ile beraber metabolizma, besin alımı ve sıvı tüketiminin olmamasına bağlı olarak yavaşlar. Bunun yanı sıra aktivite düzeyinin düşmesi ile de metabolizma hızı yavaşlamaktadır.

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma hızını arttırmak ve kilo artışını engellemek için iftar ile sahur arasında aktivite düzeyini arttıracak egzersizler yapabilirsiniz. Tempolu yürüyüş, bisiklete binmek veya tempolu koşmak metabolizma hızının artmasına yardımcı olurken kilo artışını da engelleyecektir. Bunun yanı sıra iftar ile sahur arasında ara öğün sayınızı arttırarak metabolizmanızı canlandırmanız mümkün olabilir. Ara öğün tercihi olarak ramazanın ayının vazgeçilmezi olan güllaç iyi bir alternatif olacaktır. Ara öğünlerinizi, arasında en az birer saat ara olacak şekilde tüketmelisiniz.

Ramazan ayında sahur oldukça önemlidir. Sahura yapmadan tutulan oruç açlık süresini daha da uzatarak metabolizmanın daha da yavaşlamasına sebep olacaktır.Bunun yanı sıra biyolojik olarak da vücudunuzun dengesinin bozulmasına ve istenmeyen reaksiyonlar göstermesine sebep olabilir. Uzun süren açlık boyunca; kan şekerinde düşüş, kan basıncında artma veya azalma görülebilir, halsizlik, uyku hali ve çabuk yorulma gibi durumlar gözlemlenebilir.

Sahurda yağ, şeker ve tuz içeriği düşük olan besinleri tercih etmelisiniz. Böylelikle oruç boyunca susuzluk hissiniz daha az olacaktır. Yağ ve şeker içeriği düşük bir sahur gereksiz enerji alımını önlemiş ve midenizi daha az yormuş olacaktır. Sahurda yumurta, peynir, süt gibi protein içeriği yüksek besinleri tercih etmeniz tokluk hissinizi daha uzun sürmesini sağlayacaktır. Ancak sucuk, sosis, pastırma gibi baharat ve yağ oranı yüksek besinler tercih edilmemelidir.

Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sıvı (ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları vb.) alımına özen gösterilmelidir.

Ramazan ayında sıvı tüketiminin az olması ve beraberinde hareketin daha sınırlı olması sebebiyle konstipasyon (kabızlık) sık karşılaşılan durumlardandır. Bunun için iftardan sahura kadar olan zaman diliminde bol sıvı tüketmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra posa içeriği yüksek olan meyveleri ara öğünlerinizde bulundurmanız faydalı olacaktır. Tercihinizi kuru meyvelerden yana kullanabilirsiniz. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan hurma da konstipasyon oluşumunu önleyecek iyi bir tercihtir.

Unutulmamalıdır ki Ramazan kilo vermek için iyi bir dönem değildir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde ve mevcut kiloyu koruyarak tamamlamak kilo vermekten daha önemli bir süreçtir. Mevcut kilonuzu korumak için iftarınızı iki seferde yapmanız daha doğru bir tercih olacaktır. İftarınızı hurma ile açtıktan sonra, çorbanızı ve yoğurdunuzu tüketin ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ana yemeğinizi, salatanızı ve ekmeğinizi tüketin. Böylelikle bir seferde midenize birden yüklenmemiş ve tokluk hissinizin oluşması için beyninize zaman tanımış olacaksınız.

Diyetisyen Diğdem Özkahya

 

Similar threads

Ramazanda Beslenme Sistemi Ramazan ayında oruç tutan bireyler, gayri devirlerde olduğu üzere sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı beslenmeye itina göstermelidirler. Umumide 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme nizamının büsbütün değiştiği bu periyotta 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Gün boyunca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Hepimiz tuttuğumuz oruçlarla 11 ay durmaksızın çalışan sindirim sistemimizi rahatlatacağımızı düşünürüz. Gelgelelim ramazanda yaptığımız beslenme yanlışları değil sindirim sistemimizi rahatlatmak üzerine birtakım yükler daha bindiriyor. Beşerler ramazanda ya güya bir daha yiyemeyeceklermişçesine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Vücudumuzu oruca nasıl hazırlamalıyız? Ramazan ayında oruç tutan bireyler öğün sayılarını velev istemez iftar ve sahur olmak üzere 2’ye düşürmektedir. Bu süreçte pide, hamur işleri, şarküteri eserleri, tatlı üzere münhasıran karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Insanların beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri vakit zaman değişiklik gösterebilir. Ramazan ayı da bu değişimlerin en sarih olduğu periyottur. Bu ayda günde 3 ana öğün olan öğün nizamı geneldegünde 2 ana öğüne düşüyor. Bunun yanı sıra gün içinde uzun bir açlık periyodu geçiriliyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
193
Ramazan ayında güneşin doğuşu ile batışı arasında hiç yiyecek ve içecek alınmadığı ve 24 saatte iki kere biri güneş doğmadan evvel gayrısı ise güneşin batışından sonra besin tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ramazanda yaygın pratik iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
858,460Konular
981,082Mesajlar
29,524Kullanıcılar
axxaSon üye
Üst Alt