Yiyecek seçimi rahat bir sindirim sistemi için temeldir.
Ramazan ayı boyunca, aniden değişen yeme tertibi sindirim ve boşaltım sistemlerinde çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır.
Oruç mühletinin şiddetli uzun olması nedeniyle iftarda denetimsiz ve şiddetli yemek yeme, öğünleri yeteri kadar çiğnemeden süratli tüketme, sahurda yapılan yanlış beslenme üzere aksilikler sindirim ve boşaltım sisteminde, kabızlık, şişkinlik ve gaz üzere meselelerle kendini göstermektedir.
Bu üzere sorunlar, Ramazan ayı boyunca uygulanacak birtakım sistemlerle aşılabilir.
Bu sistemlerden bahsedecek olursak, istikrarlı ve sağlıklı bir metabolizma için çok kıymetli olan sindirim ve boşaltım sistemimiz dost bakteriler olarak isimlendirdiğimiz probiyotiklere muhtaçlık duymaktadır. Probiyotikleri; kefir, yoğurt, turşu üzere besinlerden rahatlıkla alabiliriz.
Sindirim ve boşaltım sistemimizi yormadan bir Ramazan ayı geçirmek için iftarda da uygulanabilecek birtakım prosedürler var. 16-18 saat süren açlıklardan sonra, denetimsiz yemeyi önlemek ismine, iftarı iki öğünde yapmak elverişli olur. İftarın birinci öğününde, çorba, salata, ayran üzere besinler tüketilebilir. Dimağa tokluk sinyallerinin 15 dakika sonra gitmeye başladığı için iftarın birinci öğününde alınacak hafif besinler yemek denetiminin yapılmasını, istikrarlı beslenmeyi ve haddinden fazla yemek tüketiminin önüne geçmeyi sağlar. İftarın 2. öğününde, protein yüklü yemekler, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, karabuğday yahut firik üzere tahıllar tüketerek iftarı sağlıklı bir öğünle tamamlanmış olur. İftardan 1 saat sonra yapılacak 35-40 dakikalık yürüyüşler yapılması da hem sindirim sisteminin konforunu arttıracaktır hem de kilo denetiminin yönetilmesine yardımcı olacaktır.
Rahat ve istikrarlı bir Ramazan ayı geçirip gün içerisinde kan şekerinin aniden düşmesi üzere durumlarla karşılaşmamak için sahurda alınacak azıklar da büyük değer taşımaktadır. Sahurda, tam buğday unundan yapılan ekmek ve makarna, karabuğday üzere karbonhidrat bakımından varlıklı besinler tüketilmesi gün içerisinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Yumurtanın da iştah idaresi üzerindeki olumlu tesirleri bilinmektedir. Sahurda tüketilecek yumurta, gün içerisinde yaşanacak açlık buhranlarının önüne geçecektir. Sahur’un imsak saatinden 30-40 dakika evvel yapılmalıdır. Birebir vakitte, iftar ve sahur arasında kısa periyodik de olsa uyumak gün içerisinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Ramazan ayı boyunca, aniden değişen yeme tertibi sindirim ve boşaltım sistemlerinde çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır.
Oruç mühletinin şiddetli uzun olması nedeniyle iftarda denetimsiz ve şiddetli yemek yeme, öğünleri yeteri kadar çiğnemeden süratli tüketme, sahurda yapılan yanlış beslenme üzere aksilikler sindirim ve boşaltım sisteminde, kabızlık, şişkinlik ve gaz üzere meselelerle kendini göstermektedir.
Bu üzere sorunlar, Ramazan ayı boyunca uygulanacak birtakım sistemlerle aşılabilir.
Bu sistemlerden bahsedecek olursak, istikrarlı ve sağlıklı bir metabolizma için çok kıymetli olan sindirim ve boşaltım sistemimiz dost bakteriler olarak isimlendirdiğimiz probiyotiklere muhtaçlık duymaktadır. Probiyotikleri; kefir, yoğurt, turşu üzere besinlerden rahatlıkla alabiliriz.
Sindirim ve boşaltım sistemimizi yormadan bir Ramazan ayı geçirmek için iftarda da uygulanabilecek birtakım prosedürler var. 16-18 saat süren açlıklardan sonra, denetimsiz yemeyi önlemek ismine, iftarı iki öğünde yapmak elverişli olur. İftarın birinci öğününde, çorba, salata, ayran üzere besinler tüketilebilir. Dimağa tokluk sinyallerinin 15 dakika sonra gitmeye başladığı için iftarın birinci öğününde alınacak hafif besinler yemek denetiminin yapılmasını, istikrarlı beslenmeyi ve haddinden fazla yemek tüketiminin önüne geçmeyi sağlar. İftarın 2. öğününde, protein yüklü yemekler, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, karabuğday yahut firik üzere tahıllar tüketerek iftarı sağlıklı bir öğünle tamamlanmış olur. İftardan 1 saat sonra yapılacak 35-40 dakikalık yürüyüşler yapılması da hem sindirim sisteminin konforunu arttıracaktır hem de kilo denetiminin yönetilmesine yardımcı olacaktır.
Rahat ve istikrarlı bir Ramazan ayı geçirip gün içerisinde kan şekerinin aniden düşmesi üzere durumlarla karşılaşmamak için sahurda alınacak azıklar da büyük değer taşımaktadır. Sahurda, tam buğday unundan yapılan ekmek ve makarna, karabuğday üzere karbonhidrat bakımından varlıklı besinler tüketilmesi gün içerisinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Yumurtanın da iştah idaresi üzerindeki olumlu tesirleri bilinmektedir. Sahurda tüketilecek yumurta, gün içerisinde yaşanacak açlık buhranlarının önüne geçecektir. Sahur’un imsak saatinden 30-40 dakika evvel yapılmalıdır. Birebir vakitte, iftar ve sahur arasında kısa periyodik de olsa uyumak gün içerisinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır.