Ramazan Ayı ’ında hepimiz hangi yiyeceklerin tok tuttuğunu merak ediyordur Sahiden tok tutan ziyade bu sene tamda yazın ortasına gelen Ramazan Ayı‘ında en fazla su ile ilgili sorunlar yaşayacağız gibi gelmekte meleklerim Fakat bilirkişi gözüyle yinede hangi yiyeceklerin tok tuttuğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz Ramazanda tok kalmak için beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin Uzmanlar, oruç tutanlara iftara dek acıkmamaları için sahurda yulaf gibi posalı gıdalar yemelerini öneriyor Medical Park Bahçelievler Hastanesi Gıda ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, iftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda, daha sağlıklı ve basit oruç tutulabileceğini belirtti Unutmaz, Ramazan ’da sağlıklı ve tok tutan gıdalarla beslenmenin yollarını anlattı:tok tutan yiyecekler Oruçta Tok Tutan Yiyecekler Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir? En kayda değer özellik; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır Oruç tutan kişi ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli şekilde dağıtmalı Öğün sayısına uyarı etmeli İftar ve sahur aralarında 1 ya da 2 ara öğün gerçekleştirmek, fazla daha yardımsever olur İftardan 152 saat daha sonra almamız gereken vitamin, mineral ve posayı düşünüp; meyve ara öğünü yapabilirsiniz Açlık süresinin uzun olacağı bu yıl en fazla uyarı edilmesi gereken konu; su tüketimi İftar ile sahur arasına kişi 3 litre suyu sığdırmak zorundadır Eğer sudan hoşlanmıyor ise; bunun yarısını su olarak alır, geri kalan kısmı içinse ayran ya da çay içebilir İftar sofrasında, gıda sıralaması nasıl olmalıdır? İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile açmak ve arada yalnızca salata tüketerek en azından 20 dakika geçirmeye kastetmek faydalıdır Devamında asıl yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan tercih gerçekleştirmek gerekir Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı kısıtlamak ya da hiç yememek gerekir İftar yemeğinden 152 saat sonra meyve ara öğünü gerçekleştirmek faydalı olacaktır Yemekten 12 saat sonradan, yarım saatlik minik bir yürüyüş de yapılabilir Ramazan ayında açlık hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı? Tokluğu uzun zaman sürdürecek olan beslenme grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır Ilk Olarak açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise, ilk amaç kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar olmalıdır Yani glisemik indeksi ve yükü düşük gıdalar! Glisemik indeks; yenilen bir besinin kan şekerini yükseltme derecesini gösterir Ramazanda bizim isteğimiz; kan şekerimizi hızlı yükselten gıdalardansa yavaş yükselten ve yavaş düşmesini sağlayacak gıdaların tüketilmesidir Glisemik indeksi düşük gıdalar kişilerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar Mesela; beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, meyve suyu yerine meyvenin kendisi gibi tercihler yapılmalıdır Ramazan ’da meyveyi nasıl tüketmek gerekir? Ramazan ’da niyet tokluk olduğu için uyarı edilmesi gereken hangi meyvenin, ne miktarda ve nasıl tüketildiğidir Dinç olan meyvenin kendisinin, mümkünse soyulmadan, sıkılmadan ve ortalama 1 porsiyona denk gelecek şekilde tüketilmesidir Gaye muhtemel olduğunca fazla posa tüketmektir Posa besinlerin glisemik indeksinin düşmesini sağlar ve bu sayede tokluk verdiği gibi, bağırsak hareketlerini de düzenler Tok tutan besinlerde sebzelerin yeri nedir? Ramazan baştan başa; lüzum pişmiş, gerekse ham sebzeleri sofranızdan yetkisiz etmeyin Sebzeleri yerken miktarları fazla önemli değildir Yeter oysa; yapılırken içine konan yağın cinsi ve miktarı dürüst olsun Ortalama 45 yemek yemek kaşığı sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı yağ gelecek şekilde üretilmiş sebze yemeklerinden, 68 kaşık rahatlıkla yenilebilir Kök sebzelerin içerdikleri karbonhidrat miktarı yüksek olduğu için bu sebzeleri tüketirken miktarlarına mutlaka dikkat etmekte menfaat vardır Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginardır Ama bunların karbonhidrat oranlarının artı olması, Ramazan her tarafında tüketilmemeleri gerektiği anlamına gelmemektedir Bu sebzelerden sıradan 4 yemek kaşığı harcamak, tatmin edici olacaktır Posanın öteki kaynaklarından biri de yulaftır Yulaf; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki önemli etkisi sebebiyle, Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir gıda maddesidir Yulafı, 1 dilim ekmek hakkınızın yerine, 23 yemek yemek kaşığı kadar sütün ya da yoğurdun içine karıştırarak, rahatlıkla tüketebilirsiniz Etiket ramazanda perhiz Ramazanda hangi yiyecekleri yemeliyiz ramazan da kalorisi düşük yiyecekler iftardan daha sonra ne yemeliyiz sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur