Bayram sabahı kesinlikle kahvaltı yapılmalı. Şarküteri eserlerinden uzak, klasik kahvaltılıklardan oluşmuş bir kahvaltı, mideyi zorlamadan size gün içinde gereksiniminiz olan enerjiyi vermeye başlayacaktır.
Ramazan sonrasında yapılabilecek en büyük günah bir anda büyük öğünler yapmaktır. Küçük öğünlerle sık beslenme yapmak Ramazan sonrasında sıradan beslenme tertibine geçişi kolaylaştıracaktır. Öğünlerdeki yemek porsiyonlarınız denetim altında olsun.
SU TÜKETİMİ!!
Oruçlu günlerde su tüketim alışkanlığı bozulmuş olabilir. Havanın sıcak olması ile bir arada sıradan beslenme sistemine dönüş ile gün içine dağılmış biçimde 12-15 bardak su içilmesi kıymetlidir.
BAYRAM ZİYARETLERİ
Bayram boyunca çay-kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Likit olarak görülüp su mahalline sayılmamalıdır. Çay ve kahve diüretik (vücuttan su atıcı) özellikte olduklarından su noktasına geçmezler. Ayrıyeten vücuttan attıkları suyu da alanına koymak gerekir. Günlük su tüketim ölçüsü bu durum dikkate alınarak yapılmalıdır. Günde 2-3 bardak çay, 1-2 fincan sade Türk kahvesi yanında büyük bardak su ile tercih edilebilir.
Kızartmalı yemekler, hamur işleri, şekerli içeceklerler, meşrubatlar, şerbetli-yoğun şekerli tatlılardan kaçınılmalı. Sütlü tatlılar, kuru yahut taze meyveler, konut yapımı-az şekerli içecekler tercihe müsaittir.
Günde 1-2 fincan bitki çayı içilebilir.
Bayram uzunluğu faal olmak önemli! Ziyaret edilecek bölgeler yakınsa mümkün olduğunca yürüyerek gidilmeli. Asansör noktasına merdiven kullanılmalı. Hiç olmazsa günde 30-40 dk yürüyüş yapılmalıdır.
Evlatlara bayram armağanı olarak şekerlemeler vermek alanına sütlü tatlı, meyve, kuru yemiş üzere daha sağlıklı seçenekler sunulabilir.
UYKU DÜZENİ!!
Sistemsiz ve kalitesiz uyku metabolizmayı yavaşlatır. Metabolizmamızı düzenleyen hormon 23.00-04.00 saatleri arasında uykuda iken salgılanıyor gelgelelim sahur yapmak üzere bu saatlerde uyanık kaldık. Bu nedenle Ramazan’ın bitişiyle bir arada uyku tertibini ayarlamak gerekir. Başkaca gece ara öğünü yapılacaksa yatmadan 2-3 saat evvel bitmiş olmalı!
Bu bayram sevdiklerinize vakit ayırın, sohbet edin; evlatlarla oyun oynayın, vakit geçirin.
Eski bayramların tadında, huzurlu bir bayram dilerim..
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.