"Akşama ne pişirsem?" sorusunun karşılığını bulmak ziyadesiyle vakit alıyorken bir de husus iftar için bir sofra kurmak olunca işler bazen içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. İşte bu yüzden Ramazan boyunca sizler için her gün iki farklı menü önerisi sunarak yükünüzü hafifletmeye çalışacağız.
İyi Ramazanlar...
1. Soğuk Domates Çorbası Tanımı:
1,5 kg olgun domates
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
Karabiber
Pul biber
Üzeri için;
Kızarmış ekmek
Tereyağı
1 su bardağı kırmızı biber
1/2 su bardağı kırmızı soğan
2 yemek kaşığı maydanoz
Tuz
Karabiber
Limon suyu
Domatesleri soyun ve çekirdeklerini çıkarın. ve sarımsakları doğrayıp bir kaba alın üzerine tuzu, zeytinyağını, biberleri ve sirkeyi ek edip 30-60 dk bekletin. Bu süreçle domatesler suyunu salmış olacak. Sonrasında karışımı blendera alıp pürüzsüz olana kadar karıştırın. Sonrasında karışıma 1-2 SB soğuk su ek edip karıştırmaya devam edin. Karışımı buzdolabında 1 saat kadar soğutun. Servis etmeden evvel. Kırmızı biber, soğan ve maydanozları ince ince kıyın üzerine tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine tereyağı sürün. Çorbanın üzerine ekmeği onun üzerine de hazırladığınız salatayı ek edip servis edin.
2. Baharatlı Balık Çorbası Tanımı:
350 gram beyaz etli balık
1 limon
1/4 su bardağı maydanoz
1 kırmızı dolmalık biber
4 acı biber
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı su
1/4 su bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı kekik
2 domates
Balığı maydanoz ve limon suyuyla marine edip bir bekletin. Kırmızı ve acı biberleri 2 yemek kaşığı suyla blenderdan geçirin. Sarımsakları ve kekikleri zeytinyağında soteleyin. Püreyi ekleyin. Soğanları da ekleyip pişirin. Balığı tencereye alın. Üzerine domatesleri koyun. Suyunu ekleyip 15 dakika kaynatın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Maydanozla servis edin.
Salata yahut zeytinyağlıyı unutmayalım.
3. Kuskus Salatası Tanımı:
1 paket kuskus
3 adet közlenmiş biber
6 yemek kaşığı garnitür
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı mısır konservesi
3-4 kısım yeşil soğan
8 adet kornişon turşu
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Limon
Kuskusu haşlayın. Materyalleri doğrayın. Otları ince ince kıyın. Bütün materyalleri karıştırıp soğuk servis edin.
4. Çerkes Tavuğu Tanımı:
2-3 adet tavuk göğüs
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1,5 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı su
400 gr ceviz
2 dilim bayat ekmek
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı tavuk
Tavuk, patates, soğan, tavuğu tencereye koyun ve üzerine suyu ek edin. Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ek edin. Tavuklar haşlandıktan sonra suyundan 2 SB ayırın. Kalan tavuk suyunu sonraki yemekler için saklayın. Tavukları minik minik modüllere ayırın. Ceviz içini blenderdan geçirin. Bayat ekmekleri tavuk suyunda ıslatın. Sonrasında sarımsak, toz biber, ekmek ve tuzu da blendera ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın. 2 SB tavuk suyunu karışıma yedire yedire ekleyin. Ayıkladığınız tavukları da karışıma ek edip karıştırın. Üzerine biberli zeytinyağı ile servis edin.
Ve sıra geldi ana yemeğe.
5. Patatesli Tavuk Lokmaları Tanımı:
5 adet lavaş
1 su bardağı haşlanmış patates
1 su bardağı haşlanmış tavuk
1/2 su bardağı soğan
1/2 su bardağı kırmızı biber
5 yemek kaşığı cheddar
5 yemek kaşığı krem peynir
1/2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı acı sos
Bir kapta lavaş dışındaki bütün gereçleri karıştırın. Sonrasında lavaşların içine sarın ve buzdolabında 20-30 dk bekletin. Sonrasında üzerine maydanoz acı sos ve yoğurt ile servis edin.
6. Alinazik Tanımı:
Yarım kg kuşbaşı ya da kıyma
500 gram yoğurt
75 gram tereyağı
1 adet kırmızı biber
4 adet patlıcan
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Birinci olarak kırmızı biberi blenderdan çekin. Bir karıştırma kabına çektiğiniz kırmızı biberi, eti ve kırmızı toz ve pul biberi ekleyin. 5 dakika boyunca yoğurun. Şayet mümkünse bir gece eti buzdolabında bekletin. Patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Sarımsakları dövün. Yoğurdun içine tuz ve sarımsakları ekleyin. Patlıcanları bir tabağa yerleştirin. Üzerine yoğurdu dökün. Bir gece dinlendirdiğiniz etleri şayet mümkünse şişe takarak mangalda pişirin. Mümkün değilse ocakta tereyağında kavurun. Bu eti de hazır olduktan sonra yoğurdun üzerine koyun. Servise hazır.
Ana yemeğin yanına yancısı olmadan olmaz.
7. Kabak Şayan Tanımı:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet rendelenmiş kabak
1 diş sarımsak
Yoğurt için:
2 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Bir tavada kabakların suyu buharlaşana kadar soteleyin. Ufak bir tavada zeytinyağını dökün ve nane, pul biber ve cevizi kavurun. Karıştırma kabında yoğurt, zeytinyağı, tuz ve suyu yeterlice çırpın. Pişen kabakların 3’te 1’ini ayırın ve yoğurtla karıştırın. Kabaklı yoğurdu servis tabağına alın. Üzerine kalan kabakları ve kavurduğunuz cevizleri ek edip servis edin.
8. Katıklı Ekmek Tanımı:
İç harcı için;
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı kişniş
1 yemek kaşığı dağ kekiği
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı susam
Yarım kg çökelek yahut lor peyniri
4 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı zeytinyağı
Hamur için;
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
Hamur için; mayayı suda eritin içine tüm gereçleri katıp uygunca yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini pak bir bezle kapatıp en az yarım saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan avuç içi kadar bezeler yapın, bezeleri tekrar mayalandırmak için üzerlerini kapatıp 10-15 dk daha bekletin. İçi için; soğanları ince ince doğrayın. İçine başka gereçleri ekleyip elinizle homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın ve üzerine biberli ekmek harcını koyduktan sonra 200 derecelik fırında yaklaşık 12 dakika pişirin.
Tatlısız olmaz diyenlere...
9. Alman Pastası Tanımı:
Kek için:
2 adet yumurta
3/4 su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı şeker
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 paket vanilin
Üzeri için:
Kek için yumurta ve şekeri çırpın. Daha sonra sıvı gereçleri ve en son kuru gereçleri ekleyip çırpmaya devam edin. Hamuru yağlanmış kek kalıbına dökün ve evvelden ısıtılmış 165 derece fırında 22-23 dakika pişirin. Krema için tereyağı ve banılın hariç bütün gereçleri ekleyip çırpın. Krema kıvam aldıktan sonra tereyağı ve vanilini ekleyip çırpın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Keki ortadan ikiye kesin ve ortasına kremayı ekleyin. En üst kısma pudra şekeri eleyip soğuttuktan sonra servis edin.
10. Gül Soslu Vanilyalı Kek Tanımı:
1 su bardağı tuzsuz tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
4 büyük yumurta
2 paket vanilin
1/2 çay kaşığı tuz
Glazür için;
6 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı gül suyu
1 çay kaşığı pembe besin boyası
Fırını evvelce 175 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın ve bir kenara ayırın. Elektrikli bir mikserin yüksek suratında tereyağını ve şekeri köpürüp kabarıncaya dek çırpın. Akabinde üzerine yumurtaları birer birer ek edin ve her ekleyişinizde karıştırın. Daha sonra da vanilya ve tuzu ek edin. Mikserin düşük süratiyle karıştırmayı sürdürün ve bu ortada unu yavaş yavaş ek etmeye başlayın. Unu katarken fazla karıştırmamaya ihtimam gösterin, yalnızca materyallerin birbirine yedirilmesi kâfi olacaktır. Hamuru kalıba dökün ve fırına sürün. Yaklaşık 1 saat boyunca kekinizi pişirin. Pişip pişmediğini denetim için kürdan testini kullanabilirsiniz. Pişen keki fırından alıp 15 dk sonra kalıptan çıkartın. Glazür sos için tüm gereçleri uygunca karıştırıp kekin üzerine dökün. İsteğe nazaran gül ile süsleyebilirsiniz.