Kutu ve kutu içeriğine göz atarsak, sahiden kaliteli bir kulaklık hissiyatını daha kutuyu gördüğünüz anda size yansıtıyor. Materyal açısından kalın kartondan yapılmış ve Razer'ın klasik renkleri olan yeşil, siyah üzerine ağırlaşmışlar. Kutusunu açtığımızda ise tüm ihtişamıyla ManO'War bizi karşılıyor. Şeffaf plastikten oluşan koruyucuyu kaldırdığımızda yeniden kalite açısından keyif veren bir manzara ile karşı zıdda kalıyoruz. Umumide eserleri kutusuna tellerle tutturup oraya monte ederler. ManO'War'da ise kauçuk kelepçeler kullanılmış ve hiç zorlanmadan kulaklığı kutusundan çıkarabiliyorsunuz. Bu durum kolaylığın yanında rastgele olabilecek çizilme risklerini de sıfıra indirgiyor. Kutu içerisinden çıkan gayrı gereçler ise garanti evrakı, tasarruf klavuzu, bir adet 3,5mmlik kabloyu USB'ye çevirme adaptörü, bir adet 160cmlik 3.5mm uzatma kablosu çıkıyor.
Kulaklığın dizaynına kısaca değinelim istiyorum. En az 3-4 saat kullandığım kulaklık, rastgele bir ağrı, acı ve ya zahmetli bir durum yaşatmadı. Zati kulak yastıkları çok yumuşak olduğu için başınızın ve kulağınızın biçimini alıyor. Bunun dışında yastıkların değiştirilebilir olduğunu ve ekstra fiyat karşılığında sınırlı taraflardan alabileceğinizi hatırlatalım. Kulak yastıkları ve kulağınızın denk geldiği kısım hayli büyük. Velev kulaklığı dev olarak yorumlayabiliriz. Birinci görüşte ağır olabilir halindeki ön yargılarım elime aldığım an yüz seksen radde değişti. Zira bu büyüklükteki bir kulaklığa nazaran çokça hafifti. Akabinde tek elimde tutmayı denedim ve burada benim canımı sıkan bir durum oldu. Zira sağa sola ve ya en ufak bir sarsıntıda kulaklık hoparlör kısımlar oynuyor. Bana kalırsa ölçüsüz hassas ve gereksiz raddede oynuyor. Şöyle bir şey var ki, kulaklık başımda olduğu vade boyunca tek kulağımı açıp, bana söylenenleri dinlemeye çalıştım ancak farklı biçimdeki eğiminden ötürü bu biçimde rahat bir tasarruf kelam konusu değil. Bu husustan rahatsız olduğumu lisana getirmem gerekir. Kulaklıkta kullanılan renk ise kutusunun tersine düz siyah kullanılmış. Baş bandı umumî olarak mat olsa da ince detaylarda parlak siyah tasarrufu var. Bu sayede yekpare bir görünümün dışına çıkılmış. Kulak yastıklarında olduğu üzere baş bandındı da tıpkı materyalden üretilmiş. Çok yumuşak ve ince olmasına rağmen rahatsız etmedi. Gelgelelim kısa saçlı şahıslara rahatsızlık verebilir. Nedeni ise baş bandında kullanılan gerecin ince ve çokça yumuşak olması. Boyut ayarında ise sağda ve solda 11'er taneden yekunda 22 adet ayar var. Ancak bu ayar kısmı, deminde belirttiğim üzere en ufak harekette oynayabildiği için basitçe kırılabilir. Bu nedenle düşürmemeye itina gösterin. Malum kulaklıkların hasar aldığı birinci noktalar bu kısımlar oluyor. Bunun dışında kablolarına göz atarsak, kulaklığa bağlı olan, 3,5mm USB çevirici ve uzatma kablosu dahil üçü de kumaş kaplanmış. Bu sayede kolay kolay hasar alabileceğini sanmıyorum.
Teknik Özellikleri ve Ses kalitesi
Razer ManO'war 7.1'in teknik özelliklerini göz önüne alırsak:
Frekans aralığı: 20 - 20,000 Hz
Empedans: 32 Ω ¬ at 1 kHz
Hassasiyet (@1 kHz): 118dB
Güç (Max): 30 mW
Ses sürücüleri: Neodimyum mıknatıslı 50mm
Ilişki arayüzü: 3.5mm Analog
Yük: 332 g
Mikrofon özellikleri ise şu biçimde:
Frekans aralığı: 100 – 10,000 Hz
Sinyal gürültü nispeti: > 55 dB
Hassasiyet (@1 kHz): -42 ± 3 dB
Doğal ki de bu kıymetlere baktığımızda pek bir şey anlamak mümkün değil. Aklımıza birinci gelecek şey birden fazla kulaklıkla tıpkı frekans aralığında olduğudur. Empedans pahası 32 Ohm olduğu için telefon ve mobil aygıtlarda da yüksek seviyede ses verebiliyor. Lakin 7.1 olarak çalışmadığını belirtelim.
Mikrofondan da kısaca bahsedelim ve incelememizin sonuna gelelim. Frekans aralığı olarak 100-10,000Hz olarak belirtilmiş. Oynadığım oyunlarda arkadaşlarımdan aldığım geri bildirimlere nazaran daha evvelce kullandığım bütün kulaklıklardan daha kaliteli, net ve tok bir ses vermiş. mikrofonun tasarruf formu ise kulaklığa bağlı olan kablonun üzerinde açıp kapama anahtarı bulunuyor. Bu sayede kolaylıkla açıp kapayabiliyorsunuz. Ayrıyeten kulaklığın üzerine sürgülü biçimde monte edilmiş. Yani istediğiniz devir ortadan kaldırabilir istediğiniz devir bulunduğu noktadan çıkarabilirsiniz. Bunun yanında mikrofonun ayarlanabilir olduğunu ekleyeyim. İstediğiniz açıyla ve biçimde kullanma imkanı sunulmuş.
Sonuç
Cümlelerimizi toparlayacak olursak, 120 dolar fiyat etiketine sahip olsa da devletimizde ne yazık ki 800-900 lira dolaylarında satılıyor. Ses kalitesi ve 7.1 performansı tekdire şayan olan Razer ManO'War gerek oyun, gerek sinema ve müziklerde yüksek seviye bir kulaklık olduğunu kullanıcıya hissettiriyor. Şayet bütçeniz yetiyorsa ve oyuncu kulaklığı arıyorsanız katiyetle birinci düşünmeniz gereken eserlerden biri. Başkaca kablosuz olan modeldeki ışıklandırmalardan mahrum olması beni şaşırttı. Bu durumu nadir eksilerinden biri olarak düşünüyorum.