iltasyazilim
FD Üye
Remayözcü,Remayözcü nedir,Remayözcü Mesleği,remayözcü hakkında veri, remayözcü elde etmek için, remayözcünün görevleri, remayözcünün özellikleri, remayözcü mesleği hakkında data,nasıl Remayözcü olunur,
Remayözcü Mesleği ve Özellikleri
Remayözcü; remayöz makinesini kullanarak, dikime hazırlanmış örgü ürünlerin yaka, bant, pat, cep, tabi dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan kişidir
GÖREVLERİ
Iş talimatını inceler,
Örgü kumaş ve malzemeyi yoklama eder,
Alet ve oturma alanını ayarlar,
Mayları kontrol eder,
İğneyi ve çavanozu yoklama eder,
Makineye iğne takar, değiştirir,
İpliği iğneye takar,
İlmekleri maylara takar,
Zincir dikiş yapar,
Yapılan işi açıklanmış aralıklarla denetim eder,
Arızaları yetkiliye bildirir,
Çalışma alanının temizleme ve düzenini sağlar
Kullandığı makinenin temizliğini yapar
KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER
Remayöz makinesi
Allien anahtarı
Cımbız, El fırçası
Hava kompresörü
İğneler, İplik bobini, Teftiş kalemi
Makas, may ıslah edici, maylar, mezura
Tornavida, yıldız tornavida
Çizgi taşı, Ekstrafor, Etiket, İplik
Arıtma bezi
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Remayözcü almak isteyenlerin;
El ve parmak becerisi gelişmiş
Renkleri ayırdedebilen,
Ayrıntılara özen gösteren
Itinalı, itinalı, sabırlı,
Ekip çalışmasına meyilli,
kimseler olmaları gerekir
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Remayözcüler fabrika ya da atölye gibi kapalı ortamlarda görev yaparlar Çalışma ortamı parlak, şamatacı ve tozludur Çalışırken dokuma mühendisi, teknikeri veya teknisyenin verdiği yönergeler doğrultusunda, ustalar ve diğer çalışanlarla irtibat halindedirler
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULMA OLANAKLARI
Remayözcüler, özel sektöre ait tekstil konfeksiyon, örme, trikotaj hazır giyim fabrikalarında ve atölyelerinde çalışabilirler Modern makinelerin kullanımı ile özellikle son yıllarda manâlı ölçüde büyüyen remayözcülük meslek alanında mekanik makinelerin yerine, vakit ve kalite açısından çok daha etkili olan elektronik makinelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır Elektronik makinelerin kullanımının giderek yaygınlaşmasına paralel olarak sözkonusu makineleri kullanabilecek kaliteli elemana gereksinim duyulmaktadır Meslekte iyi yetişmiş elemanların iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir
IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu iş;
Gereklilik duyulduğunda Ulusal Eğitim Bakanlığı yaygın eğitim kurumlarında (pratik kız sanat okulları, halk müziği eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri) düzenlenen meslek kurslarında,
Gereksinim duyulduğunda Türkiye Iş Kurumunun düzenlediği işgücü yetiştirme kurslarında,
Dokuma sektörü bünyesinde yer alan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde artist çırak ilişkisi içerisinde öğrenilir
MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Yaygın eğitim kurumlarında genelde örgün eğitim haricen kalan kişilerin eğitimi amaçlanmaktadır böylece herhangi bir yaş ve eğitim sınırlaması yapılmamaktadır
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
İşbaşında eğitim veren kuruluşlarda 1,53 ay aralarında değişmektedir
Pratik kız sanat okulları, mesleki eğitim merkezleri ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde yılın her ayında kurs gurupları oluşturularak mesai saatleri içinde ve dışarıya (hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili) öğretim yapılmaktadır
Halk Müziği eğitim merkezlerinde eğitim süresi, kursun hafta sonları, akşamları veya hafta içi olmasına göre değişmektedir
Eğitim süresince;
Kullanılacak alet ve makinelerin tanınması,
Remayöz makinesinin kullanımı, bakımı ve onarımı,
İlmekleri maylara takma,
Zincir dikişi yapma,
MESLEKTE İLERLEME
Tatmin Edici tecrübe ve data birikimine ulaşan remayözcüler grup şefliği ve atölye şefliği gibi üst pozisyonlara geçebilmektedirler
Meslek elemanları ek bir eğitimle konfeksiyon alanında bulunan ilik, dikiş, düğme, overlok, etek zorlama (reçme) makinelerini de kullanabilirler
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi görebilen kursiyerlerin kurs süresince iş kazasına uğramaları ya da iş hastalığına yakalanmaları halinde sıhhat kuruluşlarınca tedavilerinin yapılması için sağlık yardımı ödeneği ayrılır
İşyerlerinin düzenledikleri eğitimde ise çoğunlukla asgari ücret düzeyinde kazanç laf konusundur
Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri ile ahali eğitim merkezlerinde kursa katılan kişiler masraflarını kendileri karşılarlar
Iş eğitimi ardından kendini yetiştirme durumuna ve işyerinin aidat politikasına yan olarak ücretlerde farklılık olmaktadır Başlangıçta minimum ücretle çalışılabildiği gibi en az ücretin iki katına kadar aidat alanlar da mevcuttur
AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi,
Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri *
Remayözcü Mesleği ve Özellikleri
Remayözcü; remayöz makinesini kullanarak, dikime hazırlanmış örgü ürünlerin yaka, bant, pat, cep, tabi dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan kişidir
GÖREVLERİ
Iş talimatını inceler,
Örgü kumaş ve malzemeyi yoklama eder,
Alet ve oturma alanını ayarlar,
Mayları kontrol eder,
İğneyi ve çavanozu yoklama eder,
Makineye iğne takar, değiştirir,
İpliği iğneye takar,
İlmekleri maylara takar,
Zincir dikiş yapar,
Yapılan işi açıklanmış aralıklarla denetim eder,
Arızaları yetkiliye bildirir,
Çalışma alanının temizleme ve düzenini sağlar
Kullandığı makinenin temizliğini yapar
KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER
Remayöz makinesi
Allien anahtarı
Cımbız, El fırçası
Hava kompresörü
İğneler, İplik bobini, Teftiş kalemi
Makas, may ıslah edici, maylar, mezura
Tornavida, yıldız tornavida
Çizgi taşı, Ekstrafor, Etiket, İplik
Arıtma bezi
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Remayözcü almak isteyenlerin;
El ve parmak becerisi gelişmiş
Renkleri ayırdedebilen,
Ayrıntılara özen gösteren
Itinalı, itinalı, sabırlı,
Ekip çalışmasına meyilli,
kimseler olmaları gerekir
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Remayözcüler fabrika ya da atölye gibi kapalı ortamlarda görev yaparlar Çalışma ortamı parlak, şamatacı ve tozludur Çalışırken dokuma mühendisi, teknikeri veya teknisyenin verdiği yönergeler doğrultusunda, ustalar ve diğer çalışanlarla irtibat halindedirler
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULMA OLANAKLARI
Remayözcüler, özel sektöre ait tekstil konfeksiyon, örme, trikotaj hazır giyim fabrikalarında ve atölyelerinde çalışabilirler Modern makinelerin kullanımı ile özellikle son yıllarda manâlı ölçüde büyüyen remayözcülük meslek alanında mekanik makinelerin yerine, vakit ve kalite açısından çok daha etkili olan elektronik makinelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır Elektronik makinelerin kullanımının giderek yaygınlaşmasına paralel olarak sözkonusu makineleri kullanabilecek kaliteli elemana gereksinim duyulmaktadır Meslekte iyi yetişmiş elemanların iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir
IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu iş;
Gereklilik duyulduğunda Ulusal Eğitim Bakanlığı yaygın eğitim kurumlarında (pratik kız sanat okulları, halk müziği eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri) düzenlenen meslek kurslarında,
Gereksinim duyulduğunda Türkiye Iş Kurumunun düzenlediği işgücü yetiştirme kurslarında,
Dokuma sektörü bünyesinde yer alan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde artist çırak ilişkisi içerisinde öğrenilir
MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Yaygın eğitim kurumlarında genelde örgün eğitim haricen kalan kişilerin eğitimi amaçlanmaktadır böylece herhangi bir yaş ve eğitim sınırlaması yapılmamaktadır
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
İşbaşında eğitim veren kuruluşlarda 1,53 ay aralarında değişmektedir
Pratik kız sanat okulları, mesleki eğitim merkezleri ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde yılın her ayında kurs gurupları oluşturularak mesai saatleri içinde ve dışarıya (hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili) öğretim yapılmaktadır
Halk Müziği eğitim merkezlerinde eğitim süresi, kursun hafta sonları, akşamları veya hafta içi olmasına göre değişmektedir
Eğitim süresince;
Kullanılacak alet ve makinelerin tanınması,
Remayöz makinesinin kullanımı, bakımı ve onarımı,
İlmekleri maylara takma,
Zincir dikişi yapma,
MESLEKTE İLERLEME
Tatmin Edici tecrübe ve data birikimine ulaşan remayözcüler grup şefliği ve atölye şefliği gibi üst pozisyonlara geçebilmektedirler
Meslek elemanları ek bir eğitimle konfeksiyon alanında bulunan ilik, dikiş, düğme, overlok, etek zorlama (reçme) makinelerini de kullanabilirler
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi görebilen kursiyerlerin kurs süresince iş kazasına uğramaları ya da iş hastalığına yakalanmaları halinde sıhhat kuruluşlarınca tedavilerinin yapılması için sağlık yardımı ödeneği ayrılır
İşyerlerinin düzenledikleri eğitimde ise çoğunlukla asgari ücret düzeyinde kazanç laf konusundur
Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri ile ahali eğitim merkezlerinde kursa katılan kişiler masraflarını kendileri karşılarlar
Iş eğitimi ardından kendini yetiştirme durumuna ve işyerinin aidat politikasına yan olarak ücretlerde farklılık olmaktadır Başlangıçta minimum ücretle çalışılabildiği gibi en az ücretin iki katına kadar aidat alanlar da mevcuttur
AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi,
Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri *