Renkli salata kanserden koruyor Sebzelerin içinde yer alan ancak vitaminler gibi popüler olmayan ikincil beslenme maddeleri kanserin oluşmasını önlüyor Beslenme Uzmanı Murat Gökçen: 'Her gün havuç, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı soğandan kendine salata hazırlayanların bağışıklık sistemi bomba gibi olur' diyor Mutfakta kolayca uygulanabilecek pratik tariflerle kendinizi kanserden koruyabilirsiniz Naturel Diyet'ten Beslenme Uzmanı Murat ve Aysun Gökçen, hastalığın oluşmasını durdurmak için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı: Yiyecekler, kanserin oluşmasına nasıl engel oluyor? Kanserden korunmak için bağışıklık sistemini yükseltmek gerekiyor Bağışıklık sistemini güçlendiren en kayda değer etmen ise gıda Sistemin inşa edilmesinde en fazla B vitaminleri devir alıyor Vücuttan eksildiğinde ise kanser riskini ciddi biçimde beraberinde getiriyor Araştırmalar, B kompleksi vitaminlerin pozitif almanın ise kanseri önlemediğini gösteriyor Hangi besinleri daha artı tüketmeliyiz? B1 vitamini yönünden zengin olan bulgur pilavı, asap ilacı gibidir Bulgur pilavı yediğiniz süre merkezi asap sistemi olumlu bir şekilde etkilenir Saldırgan olan kişi, sakinleşir Bütün buğday unundan yapılan ekmek, kanserden korur Yulaf ekmeği de kansere aleyhinde etkili Sebzeler bizi kanserden nasıl koruyor? Sebzelerde yer alan ikincil besin maddesi adını verdiğimiz karatonoidler, flavonoidler kanserin ortaya çıkmasını engeller İkincil maddeler meyvelere oranla sebzelerde daha fazla var Bazı araştırmalar DNA yapısını koruduklarını açıklama ediliyor Bu ikincil maddeler vitamin ve minerallerin tahtına oturacak gibi görünüyor Kanserden korunmak için her gün önereceğiniz bir tasvir var mı? Kansere karşı bağışıklık sitemini güçlendirecek en etkili karışım; havuç, kırmızı sivri biber, brokoli, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı ya da sarı soğanla hazırlanan salata Bu karışımı hazırlayıp her gün taze şekilde tüketmenin koskocoman faydası olacaktır Bu salatayı yiyenlerin bağışıklık sistemi bomba gibi olur Yağdan uzak mı durmalıyız? Besinlerle dargın kanser yapıcı özelliği olan zararlı kimyasal maddelerin birçok besinlerin yağlı kısmında birikir Özellikle yağda kızartılmış besinleri çok tüketenler ve yağı yaktıktan sonra yemeğe ekleyenler kansere iki misli çanak tutarlar Besinlerle alınan yağ oranı arttıkça kadınlarda meme erkeklerde prostat kanseri riski artar Yaşlı hayvanların yağlı kısımlarında daha fazla kanser yapıcı kimyasal biriktiğinden bu hayvanların etlerinin kanser yapma riski genç hayvanların etlerine tarafından daha fazladır Et tüketirken nelere uyarı etmeliyiz? Ihtiyar koyun, sığır ve tavuk etlerinden, kuyruk yağı ilave edilmiş ya da çok yağlı etlerden yapılan köftelerden, sucuk, sosis gibi tereyağı ve bol yağda kızarmış besinlerden aracısız ateşte pişmiş etlerden muhtemel olduğunca kaçınmalı Istikrarsız yağlardan hangilerini öneriyorsunuz? Sadece hayvansal yağların değil hatta bilhassa çoklu doymamış bitkisel akıcı yağların fazla tüketmenin de bitkiler yaradılış riskini artırdığı biliniyor Beslenmemizde yağ alımını en aza indirmek her açıdan iyidir Ama vücudun yağa da ihtiyacı olduğunu düşünüp beslenmemizden yağı adamakıllı kaldırmamak gerekiyor Az kullanmak kaydıyla önce zeytinyağı, sonradan fındık yağı seçim edilmeli Kanserden koruyan sebze ve meyveler Sebze ve meyvelerin yapısında bulunan, fitokimyasal adı bahşedilen ikincil gıda maddeleri kanseri önlemede etkin Bu faydalı besin öğeleri, sebze pişirildiğinde kayba uğramıyor Tansiyonu, kolesterolü düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor Bu maddeler, vücuda giren kanserojenleri etkisiz ışık halkası getiriyor Kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatıyor Hastalıklardan ilaç gibi koruduğu için aşağıdaki meyve ve sebzelerin sıkça yenmesi tavsiye ediliyor l Bezelye l Soya filizi id l Pırasa l Taze fasulye l Kara dut l Kızılcık l Kayısı l Kuşüzümü l Kiraz l Vişne l Ananas l Kırmızı ve kara üzüm l Mandalina, portakal l Greyfurt, limon l Ispanak l Karnabahar l Brokoli l Kırmızı, kara ve yeşil lahana l Kuşkonmaz l Dereotu l Pazı l Turp l Şalgam l Soğan l Sarmısak l Avokado l Mürdümeriği l Domates l Biber l Isırganotu l Keten tohumu l Kimyon Brokoli hap gibi etkin Murat Gökçen, kanseri önleyen sebzeler içinde brokoliyi 'prenses' diye tanımlıyor: 'Bilimadamları laboratuvar hayvanları üzerinde denedikleri sulforofan adlı kimyasal maddenin kanser kovucu nitelikte olduğu üstünde birleşiyor Biz diyetisyenler de bu kimyasal maddenin brokolide fazlaca olduğunu bildiğimizden bu besini tavsiye ediyoruz Brokoliyi çiğ olarak ince doğrayıp salatanıza katabilir ya da sebze yemeği yapar gibi kıymalı ya da zeytinyağlı pişirebilirsiniz' Lezzetli ve dinç tarifler Beslenme Uzmanı Murat ve Aysun Gökçen, Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz adlı kitabında bağışıklık sistemini güçlendiren özel tarifler veriyor Limonsu Pilav (4 şahsiyet) Malzemeler 2 su bardağı kahverengi pirinç 3 su bardağı su Çeyrek su bardağı limon suyu Çeyrek su bardağı permesan peyniri 1 demet kıyılmış maydanoz Yapılışı: Pirinci bir gün evvelden soğuk suyla ıslatın Pişireceğiniz vakit pirinçleri yıkayıp süzün ve 3 su bardağı suda, pilav gibi kısık ateşte pişirin Pilav piştikten daha sonra öteki malzemeleri ekleyin ve karıştırın Derhal servis yapın