iltasyazilim
FD Üye
Rizenin yemekleri nelerdir
Rize Bölgesel Yemekleri,
Rize yemekleri nelerdir
Rizenin Yemekleri
Rize'nin en sevilen sebzesi kara lahanadır Ayrıca darı ekmeği, otuzdan artı yemeği yapılan hamsi, koz kaldıran, kaymaktan yapılan hoşmeri başlıca mahallî yemekleridir Bölgeye özgü yemeklerden biride muhlamadır; darı unu, tereyağı ve koloti peynirinden yapılan muhlama yöre sofrasının baş yemeğidir Bunlardan diğer bölgeye özgü bir sebze olan karalahanadan üretilen yemekler vardır; lahanadan açık sarma, çohala, guli çorbası, helle çorbası, husli çorbası, lahana dolması, lahana ezmesi, lahana haşlaması, lahana rağtikosu, lahana sarması, lahana yemeği, princili lahana, sarma, dövme lahana gibi toplam 18 türlü yemek yemek yapılır
Bölgede yetişen fasulye, kabak ve arap kapağı, patlıcan, domates ve pırasadan sebze yemekleri; bu sebzelerden hem pazı, salatalık, şalgam ve tomarıdan turşu yapılır
Hayvanların etinden çoban kavurması, kıkırdak, et yahnisi, et yemeği, kavurma; sütünden yoğurt, süzme yoğurt, carmi (bir çeşit peynir) kurç (bir değişiklik peynir) Minci, koloti peynir (şekli yuvarlaktır; ortası yumuşak, kenarları serttir) gibi gıda maddeleri; kıymak, mezus, minci kurusu, minci yemeği, portihala (loğusa ineğin sütünden üretilen bir çeşitlilik tatlı) yapılır *
Rize Bölgesel Yemekleri,
Rize yemekleri nelerdir
Rizenin Yemekleri
Rize'nin en sevilen sebzesi kara lahanadır Ayrıca darı ekmeği, otuzdan artı yemeği yapılan hamsi, koz kaldıran, kaymaktan yapılan hoşmeri başlıca mahallî yemekleridir Bölgeye özgü yemeklerden biride muhlamadır; darı unu, tereyağı ve koloti peynirinden yapılan muhlama yöre sofrasının baş yemeğidir Bunlardan diğer bölgeye özgü bir sebze olan karalahanadan üretilen yemekler vardır; lahanadan açık sarma, çohala, guli çorbası, helle çorbası, husli çorbası, lahana dolması, lahana ezmesi, lahana haşlaması, lahana rağtikosu, lahana sarması, lahana yemeği, princili lahana, sarma, dövme lahana gibi toplam 18 türlü yemek yemek yapılır
Bölgede yetişen fasulye, kabak ve arap kapağı, patlıcan, domates ve pırasadan sebze yemekleri; bu sebzelerden hem pazı, salatalık, şalgam ve tomarıdan turşu yapılır
Hayvanların etinden çoban kavurması, kıkırdak, et yahnisi, et yemeği, kavurma; sütünden yoğurt, süzme yoğurt, carmi (bir çeşit peynir) kurç (bir değişiklik peynir) Minci, koloti peynir (şekli yuvarlaktır; ortası yumuşak, kenarları serttir) gibi gıda maddeleri; kıymak, mezus, minci kurusu, minci yemeği, portihala (loğusa ineğin sütünden üretilen bir çeşitlilik tatlı) yapılır *