Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Roman özeti nasıl yazılır?

Roman özeti nasıl yazılır?
0
146

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Roman özetinin nasıl yazıldığını bilmiyorum en iyi forum bana nasıl olduğunu açıklar demi

Cevap: Roman özeti nasıl yazılır?

Okuduğunuzu anlamanın bedensel göstergesi özet çıkarabilmektir Özetleme, bir bakıma metni kısaltma işlemidir Ancak bu kısaltma metindeki temel hedefi, ana düşünceyi ve önemli bilgileri içerecek şekilde olmalıdır Özetleme, öğrencinin ne öğrendiğini düşünmesine, mantıklı ve kavranabilir tarzda yazmasına ve kendi kelimeleriyle ne öğrendiğini açıklamasına takviye eder
Özetleme, belli kuralları uygulamayı gerektiren bir işlemdir, öğrenci ilk önce kitaplardaki bölümünite sonlarındaki özetleri okuma alışkanlığı edinerek, metin ile özeti karşılaştırarak bu konudaki becerisini geliştirebilir Bu konuda yapılması gerekenler aşağıdaki süreç içinde gerçekleştirilmelidir (Görgen 1999):
l Özetlemeye Hazırlık
romanı dikkatlice okuyunuz
romanı anladığınızdan belirlenmiş almak için kendinize ilgili sorular sorunuz
* Metnin başlığını inceleyiniz
* Paragrafları inceleyiniz, tekrarlanan ifadeler, vurgulanan düşünceleri saptayınız
IIÖzetleme
Özetleme yaparken aşağıdaki kuralları uygulayınız:
Metinde liste halinde verilenleri kısaltınız,
Tekrarlanan bilgileri, düşünceleri atınız
Değersiz bilgileri, boşboğaz ayrıntıları atınız
Düşüncesiz cümleleri, örnekleri atınız
Konu cümleleri (başlıca düşünceyi özetleyen cümleler) varsa kullanınız
*Konu cümleleri yoksa siz bulunuz

IIIÖzeti Gözden Geçirme
*Özetinizi okuyunuz ve metni baştan gözden geçiriniz
*Yazılan özet olarak metinde tartışılan düşüncenin, bilginin tutarlılığını kontrol ediniz *