Romatizma, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle eklemlerin iç yüzeyinde iltihaplanmalara neden olan kronik bir rahatsızlıktır Uzun dönemli, tedavi edilmeyen romatizma, oluştuğu eklemlerin hareket kabiliyetini kısıtlar Günümüzde romatizma tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri hastalığı tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte etkisini azaltarak belirtilerinin hafifletilmesine yaramaktadır Romatizmaya iyi gelen yiyecekleri günlük beslenmenize ekleyerek eklem ağrılarını hafifletebilir, şişliği ve iltihaplanmanın şiddetini azaltabilirsiniz Herhangi bir besin takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın
Konu Resmi
Romatizma ve Beslenme Nar Özü: Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır
Balık: Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışın
Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan içerir Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak adına keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir
Hodan Otu, Frenk Üzümü: Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega6 yağ asidi olan “gammalinolenik asit doğal bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla eklem şişliklerini azaltabilir Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gammalinolenik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri yorabileceğinden dikkati tüketilmelidir Yumurta: Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur
Romatizma İçin Doğal Tedaviler
Beslenme ve Egzersiz: Yukarıdaki gıdalara ek olarak romatizma tedavisine destek olması amacıyla tüketebileceğiniz gıdaları doktorunuza danışabilirsiniz Ayrıca haftada en az 5 gün, 30 dakika kadar yapılacak egzersizler eklemleri çalıştırarak güçlendirir ve esnekliğini arttırır
Sıcak, Soğuk Kompres: Uzmanlar artan romatizma ağrıları ve eklem şişlikleri için sıcak ve soğuk kompresin faydalı olduğunu belirtiyor 15 dakikalık sıcak bir duş eklem ağrılarını azaltabilir Aynı şekilde eklemlere uygulanacak soğuk kompres ile kas sertliği, ağrılar ve şişlikler hafifletilebilir
Konu Resmi
Romatizma ve Beslenme Nar Özü: Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır
Balık: Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışın
Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan içerir Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak adına keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir
Hodan Otu, Frenk Üzümü: Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega6 yağ asidi olan “gammalinolenik asit doğal bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla eklem şişliklerini azaltabilir Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gammalinolenik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri yorabileceğinden dikkati tüketilmelidir Yumurta: Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur
Romatizma İçin Doğal Tedaviler
Beslenme ve Egzersiz: Yukarıdaki gıdalara ek olarak romatizma tedavisine destek olması amacıyla tüketebileceğiniz gıdaları doktorunuza danışabilirsiniz Ayrıca haftada en az 5 gün, 30 dakika kadar yapılacak egzersizler eklemleri çalıştırarak güçlendirir ve esnekliğini arttırır
Sıcak, Soğuk Kompres: Uzmanlar artan romatizma ağrıları ve eklem şişlikleri için sıcak ve soğuk kompresin faydalı olduğunu belirtiyor 15 dakikalık sıcak bir duş eklem ağrılarını azaltabilir Aynı şekilde eklemlere uygulanacak soğuk kompres ile kas sertliği, ağrılar ve şişlikler hafifletilebilir