Ruhsal Detoks Nedir Nasıl Yapılır Ruhsal detoks yapın zihninizi yenileyin Geçmişe takılı kalan duygu ve düşünceleriniz yaşama gücünüzü azaltabilir Lakin bu durumu başkalaşmak kuvvet değil, yalnızca 10 gün yeter Psikoterapist Derek Draper ve klinik psikolog Cecilia d'Felice kadar hazırlanan '10 jurnal hatıra egzersizi'ni siz de deneyin, zihninizi arındırın BİRİNCİ GÜN Kendinizle yüzleşin Öncelikle şu lahza kafanızda dolanan sorunlarınızı alt alta yazarak bir tablo oluşturun Patlamamak için kendinizi baskı susturduğunuz ve sinirlendiğiniz olayları ya da o kadar manâlı olmadığını düşündüğünüz hatta komik bulduklarınızı bile yazın Bunlar jurnal veya genel problemler olabilir Sonradan hemencecik yanında bunların kritiğini yapın Aşağıda, size yardımcı olması için nasıl bir tablo oluşturmanız gerektiğini göreceksiniz Misal: Kayda Değer bir telefon numarasını kaybettim Ben salağım Patronum yaptığım hatayı düzeltmemi söyledi Neden tekrar tekrar kusur yapıyorum Postaneden almam gereken bir paketi almadım Çok tembelim İKİNCİ GÜN İyimser olmayı deneyin Muhtemelen elinizde uzun bir liste var Acilen size bir iyi, bundan başka fena haberimiz var! Fena haber, kafanızdaki olumsuz görüşler beyninizin kıvrımlarındaki yollarda devamlı olarak izler bırakıyor İyi haber, bu düşünceleri iz bırakamadan durdurabilir hatta daha da iyisi yerlerine destekleyici ve yeni alternatif görüşler koyabilirsiniz Derhal elinizdeki listenizin sağ yanında bir blok açın Burası sizin için iyimser bir dost sesi olacak Örnek: Manâlı bir telefon numarasını kaybettim Ben salağım Lakin bu tekrar tekrar olmuyor ancak! Bir telefon defteri alıp numaralarımı ona kaydetmeliyim ÜÇÜNCÜ GÜN Nasıl yetiştirildiniz? Bazı aileler duygusal olarak içe kapanık ve büyümekte olan çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada eksik kalabiliyor Kimileri ihmalkâr oluyor, kimileri de bir mayın gibi aralıksız alev saçarak çocuğun kendini hırçın ve allak bullak hissetmesine neden olabiliyor Bu egzersiz geçmiş deneyimlerinizdeki duygusal olaylarla bir bono kurmanıza tezgâhtar olacak Derhal şu soruları yanıtlayın; Nasıl bir ailede büyüdünüz? Yetiştirilme tarzınızdan memnun musunuz? Çocukken sevildiğinizi düşünüyor muydunuz? Bir vakit aileniz veya bakıcınız üzerinde yoğunlaşın Tüm duygularınızı yazın Bu evre, inkâr ettiğiniz duyguları açığa çıkaracak DÖRDÜNCÜ GÜN Geçmişe geri gidin Bu egzersiz tamamıyla düş gücünüze dayanıyor Daha genç halinizle hatta çocukluğunuzla buluşup söylev imkânı sunuyor size Rahatça oturun ve gözlerinizi kapayın Elleriniz kucağınıza düşsün Derin nefes alın Her nefesle bedeninizin bir kısmı gevşesin Gevşemeyi başardıktan sonradan birincil gün yazdığınız uzun listeye gözatın Ve ilk kez ne süre böyle şeyler hissetmeye başladığınızı hatırlayın Şu Anda süre makinesine binin ve geçmişe gidin Olur Ya 10 yaşındaki halinizdesiniz; şu anda aklınıza ne geliyorsa ona sorun Bu aşamada izlemeniz gereken bir senaryo yok Kayda Değer olan kendi çocukluğunuzla yetişkinliğiniz aralarında bir senet kurabilmek BEŞİNCİ GÜN Öfkenizi tanımlayın Bu alıştırma, ailenize aleyhinde duyduğunuz herhangi bir öfkeyi açığa çıkarma noktasında dinç ve yapıcı bir yöntemdir Bir kalem kâğıt alın Anne ve babanıza veya bakıcınıza, ne nesil bir öfke duyduğunuzu tanımlayın Çocukken onlara kızdığınız emin olaylar var mıydı? Bunları onların yüzüne karşı söyleyebiliyor muydunuz? Eğer söyleseydiniz ne olurdu? Kendinizi terk edilmiş hissetseydiniz bunu nasıl gösterirdiniz? Kızgınlığınızı dillendirirken nasıl bir his meydana geldiğini tanımlayın Donuk mu, nefret edilen şey ya da acı veriyor mu? Bütün hissettiklerinizi hem çocuk keza de erişkin halinizle yazın ALTINCI GÜN Ailenizi anlayın Şu Anda ailenizin hissi dünyasını anlamaya çalışacaksınız Bu basit olmayacak çünkü ailemiz hakkında düşünürken genel olarak bir şeyleri tam olarak anlayamadığımız çocukluk penceresinden bakarız Bu da onları tarafsız bir açıdan görmemize engel olur Eğer onlara dinç ve artı bir açıdan bakabilseydik reel şehvetli dünyalarını anlayabilirdik Kendinize şunları sorun; Annebabam duygusal olarak kendilerini nasıl açıklama ederdi? Duygularını bastırıyorlar mıydı? Niçin böyle davrandılar? Derhal onlarla ilgili nasıl hissettiğinizi düşünün Kızgınlık egzersizine bir gözatın Duygu ve düşüncelerinizi en minik ayrıntısına dek yazın id YEDİNCİ GÜN Kendinizi yetiştirin Bu egzersiz çocukken yüz yüze kaldığınız hüsranları, bundan böyle bir erişkin olduğunuzu mahsus aşmanıza tezgâhtar olacak Dr Alice Domar 'Kendini yetiştirmek' isimli kitabında ailenize ithafen kendi kendinize şu sözleri söylemenizi öneriyor: Bana hayat verdin lakin sana hayatımı borçlu değilim İlgiyi yargı ediyorum Kayıtsız Şartsız saygı ve ilgini adalet ediyorum Kendimi sana ispatlamak için yaşamayacağım Senin rüyalarını yaşamak zorunda değilim SEKİZİNCİ GÜN Şefkatle hatırlayın Yaşadığımız gerçekleri adamakıllı tanıyıp kabul etmedikçe kendimizi genellikle geçmiş acı anılar aralarında sıkışıp kalmış buluruz Bu koşul kendimizi boşlukta ve gözü yaşlı hissetmemize neden olur Geçmişle ilgili duygularımızı örtbas etmek yerine yazma yoluna gidersek bir süre daha sonra bunları benimseriz Şu Anda daha önceden keşfettiğiniz içsel arkadaşınızın iyi kalpli ve şefkatli olmasına izin verin DOKUZUNCU GÜN Geçmişi kabullenin Hissi anlamda yaşadıklarımızın haberdar olduk, bize nasıl hissettirdiklerini gördük ve artık bunlara şefkatle bakabilir, bağışlayıcı olabiliriz Ailenizi, ya da bakıcınızı, kusuruna bakmamak şiddet olabilir fakat oysa bağışlarsanız kabullenebilirsiniz Geçmişimizi kabullenmek dingin bir teslimiyetçilik değildir Kabullenişle birlikte özgür de kazanç Derhal kendinize şu soruyu sorun; Geçmişimle ilgili şu an inandığım şey nedir? Derhal finale geçebiliriz ONUNCU GÜN Kötü anıları gönderin Ritüel ve seremoniler tarihin başlangıcından beri hep çok kayda değer olmuşlardır Insanoğlu hedeflerini gerçekleştirmede sembollerin ve kutlamaların etkili olduğuna inanır Kendi seremoninizi düzenleyin Bir mum yakın, dua edin, bir balon salın gökyüzüne ve geçmişinizdeki negatif mesajları bırakın gitsinler Bu, geçmişte ve bugünde kolayca rahatlamanızı sağlayıp geleceğe bakabilmenizi sağlayacaktır Size mutluluklar (Yeni Aktüel)