rus mutfağından seçmeler BLINY (SOSLU GÖZLEME) Malzemeler: Sıcak su 3 çorba kaşığı Taze maya (Ya Da 2 silme çay kaşığı kuru maya) 15 gr Kara buğday unu 40 gr Un 11 çorba kaşığı (100 gr) Ilık süt 1,5 kadeh Yumurta sarısı 2 adet Tuzlu Şeker Yarım dere kaşığı Tereyağı (Erimiş) 100 gr Krema (ekşimik) 1 kadeh Yumurta akı 2 adet Balık Yumurtası, füme som balığı veya ringa balığı filetosu Yapilisi: Suyu minik bir kaba koyun ve mayayı karıştırın Maya köpürünceye dek 510 dakika dek bekletin Kara buğday ununun yarısı ile sıradan unu birbirine karıştırın id Unun ortasında bir havuzcuk açın ve maya ile ılık sütün yarısını bu havuzcuğa dökün Unu ağır ağır karıştırarak pütürsüz, suluca bir hamur hazırlayın Kabın üstünü bir peçete ile örterek 3 saat veya hamur iki mislini buluncaya değin ılık bir yerde dinlendirin Sonra hamurun içine geriye kalan kara buğday ununu katın ve 2 saat dahadinlendirin Dinlendirdiğiniz hamurun içine ağır ağır sütü, yumurta sarısını, tuzu, şekeri, 1 çorba kaşığı erimiş tereyağını ve 1 çorba kaşığı kremayı karıştırın Yumurta akını katılaşıncaya dek çırpın, sonra hamura karıştırın Hamurun yeniden üstünü örtün ve 30 dakika dinlendirin Tavayı erimiş yağla yağlayın ve kızdırın her biri takriben 2 çorba kaşığı miktarda edinmek üzere 2 veya 3 gözlemeyi tavanın içine atın ve kızartın Gözlemelerin altı kızarınca çevirin, öbür yüzünü de altın sarısı oluncaya dek kızartın Geri kalan hamuru da benzer şekilde kızartın Tereyağı ile kremayı küçük bir kasede karıştırın ve gözlemeyle birlikte servis yapın Gözlemelerin üstünü havyar, füme som balığı ya da ringa filetosu ile süsleyin Boeuf Strogonof Malzemeler: Dana eti 1 kg Kuru soğan 2 adet Dolmalık biber 2 adet Un 2 çorba kaşığı Domates 2 adet Yağ 3 çorba kaşığı Domates salçası 2 çorba kaşığı Et suyu 12 su bardağı Tuzlu ,Karabiber Yapilisi: Et ince dilimler halinde kesilir, 3 çorba kaşığı yağda suyunu çekinceye kadar kavrulur Ayrı bir tavada 1 çorba kaşığı yağda un kavrulur, et suyu eklenir, kaynatılır Daha Sonra karışım süzülür Kızartılmış olan etin üstüne dökülür Tuzlu ve karabiber eklenir Suyunu çekinceye dek pişirilir Farklı bir kapta sırasıyla 1 çorba kaşığı yağda, soğan, dolma biberi kavurun, minik doğranmış domatesi, salçayı ekleyin Piştikten daha sonra etin üzerine dökün 15 dakika bu şekilde pişirin Sicak servis yapin Borsch Malzemeler: Sığır eti (kuşbaşı) Yarim kg Tereyağı 14 bardak Havuç (dilinmiş) 3 adet Kereviz (kıyılmış) 12 kadeh Soğan (kıyılmış) 4 adet Et suyu 2 kg Pancar (kıyılmış) 4 adet Patates (küp küp dogranmis) 3 adet Lahana (kıyılmış) 1 kadeh Domates 2 kadeh Defne yaprağı 1 adet Sarımsak (dövülmüş) 1 diş Tuz 2 akarsu kaşığı Kırmızı şarap (istenirse) 12 kadeh Maydanoz 12 sap Şeker 1 çorba kaşığı Yoğurt (ya da smetana, her servis için) 1 çorba kaşığı Yapilisi: Büyük bir tencerede et, yağ ile kavrulur Havuç, kereviz, soğan katılarak kavurmaya devam edilir Pancar, lahana, domates, defne yaprağı, sarımsak, tuzlu, maydanoz, şeker ve şarap konarak hafif ateşte, minimum bir saat pişirilir Patatesler katılır, 15 dakika daha pişirilir *Yazın soğuk, kışın sıcak olarak servis yapilie 810 kişiliktir Kaymakli Salata Malzemeler: Salatalık 4 adet (soyulmuş, çekirdekleri ayıklanmış ve küp halinde doğranmış) Sirke Yarım nehir kaşığı (Beyaz sarap sirkesi tercih edilir) Sofra Tuzu 5 akarsu kaşığı Yumurta 3 lop Kaymak 4 çorba kaşığı Sirke (garnitür için) 15 akarsu kaşığı Hardal 1 çay kaşığı Şeker 14 akarsu kaşığı Beyaz karabiber dere kaşığı ucuyla Marul yaprağı 46 adet Dereotu (kıyılmış) 1 çorba kaşığı Yapilisi: Salatalığı, sirke ve tuzla birlikle derin bir kaseye koyun Salatalık suyunu bırakıncaya kadar oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin Salatalıkların suyunu süzün, kağıt peçete ile kurutun ve büyük bir kaseye koyun Yumurtaların beyaz kısımlarını ayırın ve uzun çubuklar halinde belirli, salatalığa karıştırın Tahta bir kaşıkla yumurta sarılarını tel bir süzgeçten geçirip ezerek salatalıkların üzerine dökün Kaymağı, beyaz şarap sirkesini, hardalı, şekeri ve beyaz karabiberi bulamaç yapın Bulamacı salatanın üzerine dökerek karıştırın Salatayı karıştırırken salatalıkların ezilmemesine uyarı edinTuz ilave edin Salatayı marul yaprakları üzerine koyarak dereotunu serpin ve soğutulmuş olarak servis yapın Khalva (cevİz Kremasi) Malzemeler: Süt 3 bardak Şeker 3,5 çorba kaşığı Darı unu 3 silme çorba kaşığı Tereyağı (Tuzsuz) 100 gr Ceviz 175 gr Tarçın Yarım akarsu kaşığı Yapilisi: Üç çorba kaşığı sütü şeker ve mısır unu ile karıştırın Geri kalan sütü bir tencereye koyun ve önce yaptığınız bulamacı karıştıra karıştıra süte katın Aralıksız karıştırarak karışım koyulaşıncaya dek 2 3 dakika değin kaynatın (beyaz sos) Tereyağını bir tavada eritin ve içine cevizleri atın Yağa karışmış cevizleri derin olmayan bir barbar serin ve evvelden 180 derece ısıtılmış bir fırında, tahta kaşıkla sık sık karıştırarak 20 dakika dek ya da cevizler adamakıllı kahverengi oluncaya değin kavurun Beyaz sosu cevizlerin üzerine dökün Kabın üzerini alüminyum bir kâğıtla örtün ve fırının üst gözünde 1520 dakika ya da sos koyulaşıncaya değin pişirin ayrı ayrı tabaklarda, üstüne tarçın serperek hemen servis yapın Proski Malzemeler: Hamuru için: 1 kg un 400 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış) 5 adet yumurta 7 adet kesme şeker büyüklüğünde yaş maya veya 1 yemek yemek kaşığı toz maya 1 yemek yemek kaşığı tuz Yarım yemek yemek kaşığı toz biber 2 yemek kaşığı domates salçası Harcı için: 1 su bardağı rende beyaz peynir Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz Yapilisi: Derin bir kabın içine un konur ve oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin de eklenip, yumurtalar kırılır Yumurtaların üstüne de maya ve tuz eklenir Son olarak toz kırmızı biber ve salça da eklenip, ayrıntılarıyla yoğurmaya başlanır Hamur; kulak memesi yumuşaklığına gelinceye ve tamamen pürüzsüz bir kıvam alincaya dek yoğrulur Bunun sonucunda kırmızı renk bir hamur elde edilir Sonra tek bir top haline getirilir, üzeri hafif ıslak bir bezle kapatıldıktan sonra 1 saat değin bekletilir Mayalanıp kabaran hamur greyfurt büyüklüğünde bezelere ayrılır Mutfak tezgahının üzeri hafifçe unlanarak hamur bezesi oklava ya da merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında yufka gibi açılır Daha Sonra da bir su bardağı ya da çay bardağı ağzıyla kesilip, dairesel hamurlar çıkarılır İsteğe bağlı olarak, proşkiler bu şekliyle de fırına verilip, pişirilebilir ya da her bir hamurun ortasına peynirli maydanozlu harçtan konarak tıpkı poğaça gibi kapatılır Üstüne yumurta sürülmeden, yumuşak margarinle yağlanmış fırın tepsisine kesik kesik olarak dizilir 175 dereceye ayarlanmış fırında en düşük 30 dakika kadar pişirilir Davetlerde çorba yanına da ekmek yerine sunulabileceği gibi nehir, kahve yanına da ikram edilebilir