Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İdlib harekâtı an meselesidir" kelamlarına ait Kremlin'den açıklama geldi.
Açıklamada, "Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümet güçlerine karşı askeri operasyonu en makûs senaryo olur" denildi.
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'nın harekâta kesin bir biçimde karşı çıktığını, İdlib'de tansiyonun yükselmesini önlemek için Ankara'yla temas halinde olduklarını söyledi.
Peskov, "Soçi mutabakatının militanların İdlib'de ilerlemesiyle delinmesinden hoşnut değiliz" diye konuştu.
LAVROV: TÜRK HEYETLE YAPILAN TOPLANTIDA MUAHEDEYE VARILMADI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Peskov'dan kısa bir mühlet sonra yaptığı açıklamada "İdlib'de Suriyeli ve Rus birliklere taarruzlar devam ediyor" dedi. Lavrov Moskova'daki görüşmelerde Türkiye'den yeni bir talepte bulunmadıklarını lakin muahede sağlanamadığını söyledi. Lavrov, Suriye ordusunun evvelki mutabakatlara uyduğunu ama provokasyonlara cevap verdiğini belirtti.
Ankara'yla İdlib konusunda üst seviye görüşmelere devam etmeyi amaçladıklarını söyleyen Lavrov, muhtemel Erdoğan-Putin görüşmesine ait şimdi somut bir adım olmadığını belirtti.
Basın toplantısında konuşan Lavrov, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili “Yeni taleplerde bulunmadık. Önderlerimiz ortasında varılan tüm mutabakatların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Lavrov, Türkiye’nin belirlenen mühlet içerisinde "teröristlerle silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasına" ilişkin vazifesini yerine getiremediğini kaydetti.
Sputnik'in aktardığına göre “Türkiye ile İdlib konusunda her seviyede çalışmaya hazırız, buna üst seviye de dahil” diyen Lavrov, Putin ile Erdoğan arasında bir görüşme hazırlığına dair bilgi olmadığını da tabir etti.
'SURİYE ORDUSU İHLALLERE KARŞILIK VERDİ'
Lavrov, Suriye ordusunun İdlib’deki eylemlerine ait, “Bu aksiyonlar İdlib konusundaki mutabakatlara yönelik en kaba ihlallere karşılık olarak gerçekleştirildi" dedi. Lavrov “Teröristler ve onlarla işbirliği yapan militanlar tansiyonu azaltma bölgesinin dışına çıkmayı reddediyor ve provokatif aksiyonlarına devam ediyor” dedi ve Suriye ordusunun bunları gerilimi azaltma bölgesi etrafından uzaklaştırdığını söyledi.
'KİMSE İDLİB'DEKİ TERÖRİSTLERE DOKUNULMAYACAĞI KELAMI VERMEDİ'
Rusya ile Türkiye ortasındaki mutabakatlar doğrultusunda ateşkes rejiminin "hiçbir biçimde teröristleri kapsamadığını" hatırlatan ve Moskova’nın Suriye ordusunun "teröristlerin provokasyonlarına verdiği yanıtları" desteklediğini belirten Lavrov “Kimse hiçbir vakit İdlib’deki tansiyonu azaltma bölgesinde teröristlere dokunulmayacağı kelamını vermedi” dedi.
'BİR BUÇUK YIL EVVELKİ DURUMA GERİ DÖNÜLMESİNDEN BAHSETMİYORUM'
Lavrov, ayrıyeten ,”Tabii ki Türk meslektaşlarımızla (İdlib’deki) mevcut durumu incelemeye, üstünde anlaştığımız şeylerin yerine getirilmesinin yollarını aramaya devam edeceğiz. ‘Üstünde anlaştığımız şeylerin yerine getirilmesi’ derken, bir buçuk yıl evvel mutabakata vardığımızda mevcut olan duruma geri dönülmesinden bahsetmiyorum. Elde edilmiş sonuçlar üstünden muahedenin yerine getirilmesi gerektiğini kastediyorum” dedi.
Lavrov, “Bu ortada kimi değerlendirmelerin tersine, Suriye ordusunun militanları ve teröristleri yabancı topraklara değil, kendi topraklarına itiyor. Bu sırada da Suriye hükümetinin kendi toprakları üzerindeki denetimini sağlıyor. Ateşkes rejimine uymayan kümelerin uzaklaştırılması sürecinde, Suriye ordusu İdlib mutabakatlarının ayrılmaz bir modülü olan M-4 ve M-5 karayollarına esasen girmişti” dedi.
RUKBAN KAMPINA 'İNSANİ YARDIMLAR'DA MİLİTANLARA TAKVİYE KUŞKUSU
Lavrov, ABD’nin, Fırat Nehri’nin doğusundaki varlığını sürdürmek için Rukban kampındaki durumu koruma ettiği istikametinde bir izlenimleri olduğunu belirtti.
ABD denetimindeki kamptaki Suriyelilerin "terör örgütleri tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığını" kaydeden Lavrov, “Göçmenlerin meskenlerine dönmeleri için tek bir kere dahi yardım etmediler ya da BM’nin dikkatini bahse çekmediler” dedi.
Lavrov, kampa birkaç sefer insani yardım gönderme teşebbüsü olduğunu, lakin yardımların muhtaçlık sahiplerine ulaştırılamadığını, bu yardımların militanları desteklemek için kullanıldığından şüphelendiklerini söz etti.