iltasyazilim
FD Üye
Rusyanın Yemekleri,
Rusya Meşhur Yemekleri,
Rusyanın Yemek Yemek Kültürü
Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun bambaşka bir mutfak kültürü ve damak tadı var Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir alkol olan 'Kvass' ve başlıca arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya'da ülkenin dünyaca meşhur 'Borsc çorbası' tercih ediliyor Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor Mantar, az daha her yemekte yer alıyor Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi Bal, ayrıca Sibirya'nın bir takım bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor
Rus mutfağının özellikleri
Her ne dek bünyesinde öbür mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük müşterek özelliği, ülkenin derhal her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat Bunlar antik çağlardan beri Rus ağız tadı tadının vazgeçilmez lezzetleri Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir öteki ortak özelliği de 'Samna' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ama tadı birazcık daha ekşi
Rus mutfağı yalnızca zenginliği ile yok, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek yemek sunumu ile de dikkat çekiyor Yemeğin tadı değin sunumu da çok manâlı bir detaylar Ihtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor
RUS MUTFAĞININ ÖZEL TATLARI
Ordövr tabağıZakuski
Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak fiilen çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor Rus geleneklerine kadar asgari 34 çeşitlilik taşıyan Zakuski, tepsi içinde masa ortasına konan varlıklı bir ordövr tabağı İçinde füme somon veya mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri, farklı alanlara yönlendirilmiş salatalar, soslu patates, domates, biber, patlıcan ve enginar dolmaları, yumurta, havyar ve farklı alanlara yönlendirilmiş kızartmalar yer alıyor Beraberinde Zakuski votka içiliyor
Çorbalar Supy
Rus mutfağında çorba her şey seslenmek Çünkü içeriğinde değil yok Balıktan, sebzeye, ete dek öbür besinleri taşıyan çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Dağıtılmış sebzelerin yanı sıra et veya balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor Her ikisinin de özelliği samana denilen ekşi krema ile sunulması
'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması 'Soljanka çorbası' ise mantar veya balıkla hazırlanıyor Acı sevenlere önerilir
'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan Botwina
SebzelerOvoschi
Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık Derin Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından varlıklı yok Oysa diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan, kabak, biber ve domates yetiştiriliyor
Et Masnye Bliuda
Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri o kadar nadir görülürdü Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı Günümüzde ise böylece fazla gelenek gibi bu da değişti Şimdilerin Rus mutfağında haşlama, ızgara ve kızarmış etler revaçta En fazla da ünü sınırlar ötesine taşan 'BeefStroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek yemek Odun sobasında pişirilen dil, kalp, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini, Asya bölgesi ise at, keçi ve inek etini tercih ediliyor Sibirya'da ayı ve geyik eti yeniyor Tavuk ise bütün ülkenin geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Her bölgenin iki taraflı özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi
BalıkRyba
Lüzum tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok varlıklı olan Rus mutfağında bu besinler farklı alanlara yönlendirilmiş usullerle hazırlanıyor Haşlama, ızgara veya kızarmış balıklar öbür soslarla sunuluyor
Tatlılar Sladkie Bliuda
Her ne değin Rus mutfağının özellikleri aralarında tatlılar böylece laf sahibi olmasa da öbür meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor 'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit biçiminde bir pasta Kulic ise üzeri kremayla dolgun büyük bir ekmek biçiminde kek Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor Varenk, çilek, vişne veya reçel taşıyan bir hamur tatlısı
İçecekler
Ülkenin milli içkisi, votka Çeşitleri ise saymakla bitmiyor Limonnayadenilen limonlu votka, içine bir limon kabuğu ilave edilip 2 hafta bekletildikten sonra içiliyor Servis anına kadar kadehleriyle birlikte buzlukta donduruluyor Servis yapılırken katiyen parmak değmemesi gerekiyor Çünkü bardakta parmak izi Rus sofra geleneklerine aykırı Köpüklü votka 'Kovskaya', kırmızıbiberli aromalı votka 'Pertsovka', ardıç, zencefil ve karanfil aromalı votka 'Ohotniçya' ve tatlı votka 'Stolichnaya' akla gelen örneklerden birkaçı Votka, meze, balık yumurtası, füme balık ve et ile salamura ürünler eşliğinde içiliyor 'Ryabin Cognac' üvezden yapılan bir içki
Votka ile portonun karıştırılarak ve ana kapı fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka', arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas', hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden Son yıllarda biraya da talep arttı
En popüler meşrubat ise dere Semaver denilen büyük demlik veya bakır çaydanlıklarda hazırlanıyor Ruslar siyah çayı fazla seviyorlar Rus geleneklerine göre dere içimi bir merasimi andırıyor Çay, kulplu büyük sırça bardaklarda sunuluyor Şeker veya bal dilin altına alınıyor ve çay yudumlanıyor *
Rusya Meşhur Yemekleri,
Rusyanın Yemek Yemek Kültürü
Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun bambaşka bir mutfak kültürü ve damak tadı var Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir alkol olan 'Kvass' ve başlıca arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya'da ülkenin dünyaca meşhur 'Borsc çorbası' tercih ediliyor Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor Mantar, az daha her yemekte yer alıyor Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi Bal, ayrıca Sibirya'nın bir takım bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor
Rus mutfağının özellikleri
Her ne dek bünyesinde öbür mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük müşterek özelliği, ülkenin derhal her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat Bunlar antik çağlardan beri Rus ağız tadı tadının vazgeçilmez lezzetleri Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir öteki ortak özelliği de 'Samna' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ama tadı birazcık daha ekşi
Rus mutfağı yalnızca zenginliği ile yok, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek yemek sunumu ile de dikkat çekiyor Yemeğin tadı değin sunumu da çok manâlı bir detaylar Ihtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor
RUS MUTFAĞININ ÖZEL TATLARI
Ordövr tabağıZakuski
Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak fiilen çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor Rus geleneklerine kadar asgari 34 çeşitlilik taşıyan Zakuski, tepsi içinde masa ortasına konan varlıklı bir ordövr tabağı İçinde füme somon veya mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri, farklı alanlara yönlendirilmiş salatalar, soslu patates, domates, biber, patlıcan ve enginar dolmaları, yumurta, havyar ve farklı alanlara yönlendirilmiş kızartmalar yer alıyor Beraberinde Zakuski votka içiliyor
Çorbalar Supy
Rus mutfağında çorba her şey seslenmek Çünkü içeriğinde değil yok Balıktan, sebzeye, ete dek öbür besinleri taşıyan çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Dağıtılmış sebzelerin yanı sıra et veya balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor Her ikisinin de özelliği samana denilen ekşi krema ile sunulması
'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması 'Soljanka çorbası' ise mantar veya balıkla hazırlanıyor Acı sevenlere önerilir
'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan Botwina
SebzelerOvoschi
Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık Derin Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından varlıklı yok Oysa diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan, kabak, biber ve domates yetiştiriliyor
Et Masnye Bliuda
Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri o kadar nadir görülürdü Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı Günümüzde ise böylece fazla gelenek gibi bu da değişti Şimdilerin Rus mutfağında haşlama, ızgara ve kızarmış etler revaçta En fazla da ünü sınırlar ötesine taşan 'BeefStroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek yemek Odun sobasında pişirilen dil, kalp, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini, Asya bölgesi ise at, keçi ve inek etini tercih ediliyor Sibirya'da ayı ve geyik eti yeniyor Tavuk ise bütün ülkenin geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Her bölgenin iki taraflı özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi
BalıkRyba
Lüzum tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok varlıklı olan Rus mutfağında bu besinler farklı alanlara yönlendirilmiş usullerle hazırlanıyor Haşlama, ızgara veya kızarmış balıklar öbür soslarla sunuluyor
Tatlılar Sladkie Bliuda
Her ne değin Rus mutfağının özellikleri aralarında tatlılar böylece laf sahibi olmasa da öbür meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor 'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit biçiminde bir pasta Kulic ise üzeri kremayla dolgun büyük bir ekmek biçiminde kek Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor Varenk, çilek, vişne veya reçel taşıyan bir hamur tatlısı
İçecekler
Ülkenin milli içkisi, votka Çeşitleri ise saymakla bitmiyor Limonnayadenilen limonlu votka, içine bir limon kabuğu ilave edilip 2 hafta bekletildikten sonra içiliyor Servis anına kadar kadehleriyle birlikte buzlukta donduruluyor Servis yapılırken katiyen parmak değmemesi gerekiyor Çünkü bardakta parmak izi Rus sofra geleneklerine aykırı Köpüklü votka 'Kovskaya', kırmızıbiberli aromalı votka 'Pertsovka', ardıç, zencefil ve karanfil aromalı votka 'Ohotniçya' ve tatlı votka 'Stolichnaya' akla gelen örneklerden birkaçı Votka, meze, balık yumurtası, füme balık ve et ile salamura ürünler eşliğinde içiliyor 'Ryabin Cognac' üvezden yapılan bir içki
Votka ile portonun karıştırılarak ve ana kapı fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka', arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas', hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden Son yıllarda biraya da talep arttı
En popüler meşrubat ise dere Semaver denilen büyük demlik veya bakır çaydanlıklarda hazırlanıyor Ruslar siyah çayı fazla seviyorlar Rus geleneklerine göre dere içimi bir merasimi andırıyor Çay, kulplu büyük sırça bardaklarda sunuluyor Şeker veya bal dilin altına alınıyor ve çay yudumlanıyor *