teknolojiuzmani
FD Üye
Suudi Arabistan ve Rusya, OPEC + koalisyonunun son üretim kısıntısı kararının ham petrol fiyatlarındaki sert düşüşü durduramamasının ardından ilave üretim kısıntılarına açık olabileceklerini işaret etti.
Rusya Enerji Bakanı Alezander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, telefonla görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak açıklamada, iki ülkenin petrol piyasasını yakından izlemeye devam edeceğini ve eğer gerekli görülürse, OPEC + koalisyonu ve diğer üretici ülkelerle ortak ilave tedbirlere hazır olduğunu duyurdu.
Petrol New York'ta, OPEC + grubunun Pazar günü, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların petrol talebinde tarihin en büyük düşüşüne yol açması dolayısıyla üretimi günlük 9.7 milyon varil ile rekor miktarda kısma kararı almalarından bu yana yaklaşık yüzde 17 düştü. Fiyatlar Cuma günü varil başına 19 doların altına inerek 18 yılın en düşük seviyesini gördü.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) Perşembe günü yaptığı açıklamada, üretim kısıntılarına tam uyum olsa bile bunun, talebin son 30 yılın en düşük seviyesine ineceği dönem olan yılın ikinci çeyreğinde piyasadaki fazlayı önleyemeyeceğini kaydetti.
Cuma günü yapılan bu ortak açıklama, Prens bin Selman'ın ülkesinin OPEC + koalisyonu Haziran ayında bir araya geldiğinde, ihtiyaç duyulursa, üretimi daha da kısmaya hazır olduğu yolundaki açıklaması ile uyumluydu. Suudi Prens, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Esneklik ve pragmatizm, eğer zorunda kalırsak, daha fazlasını yapmamıza imkan tanıyacak" dedi.