Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sabahattin Eyüboğlu Kimdir Hayatı Hakkında Bilgi

Sabahattin Eyüboğlu Kimdir Hayatı Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sabahattin Eyüboğlu

Doğum 1908Trabzon
Ölümü 13 Ocak 1973İstanbul
Meslek Yazan, akademisyen, tercüman
Sabahattin Eyüpoğlu 1908 yılında Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğmuştur Babası Mehmet Rahmi Bey Kaymakamlık, mutasarrıflık ve Trabzon milletvekilliği yapmıştır Artist ve şair olan Bedri Rahmi Eyüpoğlu' nun kardesidir Çocukluk yılları babasının vazifesi sebebiyle Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde geçmiştir İlköğretimini 1922 yılında Kütahya ’da, ortaöğretimini ise Trabzon Lisesi ’nde bitirmiştir Lise 3 sınıfta iken üniversiteye öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan bir sınava girmiş ve kazanarak Avrupaya gitmiştir Yükseköğretimini, dil, edebiyat ve estetik öğrenimi gördüğü Dijon,Lyon ve Paris Üniversitelerinde tamamlamıştır Sonradan İngiltere' ye geçerek Londra'da İngiliz edebiyatı ve kültürü üzerine çalışmalar ve çalışmalar yapmıştır Yurda dönünce, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümün' de doçentlik, Ulusal Eğitim Bakanlığında müfettişlik, Talim ve Nezaket Kurulu üyeliği ve Tercüme Bürosu başkan yardımcılığı görevlerin de bulunmuşturHadanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nde metinlerle batı kültürü tarihi dersini okutmuşturSabahattin Eyüpoğlu uygulamaya eğitim becerikli ve insanca niteliklerine inandığı ve sevdiği Türk köylüsünü tekrar kendi içlerinden çıkan aydınlarla kalkındırmayı amaçlıyordu Eyüpoğlu bu eğitim açılımına gönülden iştirak etmiştir Sabahattin Eyüpoğlu, aydınlanma düşüncesinin öncüsü bir insandır Çevirileri, tahlil ve denemeleri ile Türk milletinin çağdaşlaşma yolundaki girişimlerinin önünü açan bir eğitimci olmuşturEyüpoğlu, Çeviri Bürosunda ki başkanlık ve Hadanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nde ki görevinden uzaklaştırılınca Paris'e gitmiştir Yurda dönünce baştan Ulusal Eğitim Müfettişi Olarak Maraş,Adana,Gaziantep, Hatay yörelerinde çalışmıştır İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili Bölümü' nde Karşılaştırmalı Türk Fransız Edebiyato dersi,İstanbul Teknik Üniversitesi' nde ve Tatbiki Hoş Sanatlar Yüksekokulu' nda Tarih dersleri vermiştir Sonradan üniversiteden uzaklaştırılan 147'leraralarında yer almıştır Sonradan öğretim üyeliği görevleri iade edilsede sadece Teknik üniversite'deki görevine geri dönmüştür Vedat Gunyolile birlikte Babeuf'ten çevirdikleri devir yazıları kitabindan nedeniyle yargılanmışlardır Arkasında beraat ettiler12 mart muhtırasının sonrası, sıcacık örgüt ayarlamak suçundan, Azra Erhat ve Vedat Günyol ile birlikte tutuklandılar ve dort ay esir kaldıktan daha sonra yargılanma sonunda beraat ettiler 13 ocak 1973'te geçirmiş olduğu yürek krizi nedeniyle İstanbul' da öldü *

858,498Konular
982,569Mesajlar
30,318Kullanıcılar
pikachu -88Son üye
Üst Alt