Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi,
Ağız kokusu; etkilediği bireyler icin sosyal ve psikolojik yonden olumsuz bir durum haline gelmiştir
Kotu ağız hijyeni , dişler uzerindeki gıda birikimi, ağızdaki curuk kaviteleri , cekim yaraları , ulserler , dental ve tonsiller, apseler (diş ve bademcikle ilgili apseler) ; gingivitis, periodontitis ve stomatitis gibi diş eti hastalıkları , ağız kuruluğu , kıllı dil gibi ağız icindeki problemlerden oluştuğu gibi, uremi , diabetik ketoasidoz , karaciğer rahatsızlıkları , kronik pulmoner hastalıklar , mide rahatsızlıkları gibi sistemik nedenlerle de gorulebilir
Diş hekimleri ağız kokusunun, lokal mi, yoksa sistemik faktorlere mi bağlı olduğunu tespit etmeli ve doğru teşhisi koyup ona gore tedavi yontemini belirlemelidir
imagessabahlariolusanagizkokusu5adbb9458d54b
Yemek sonrası dil ve dişlerin fırcalanmasıyla da ağız kokusu etkili oranda azaltılabilir
Ağız kokusunu oluşturan bileşenlerin birincil alanı dildir Sabah şiddetli ağız kokusundan şikayet eden kişilerde dişlerin ve dilin yemek sonrası fırcalaması ve ağzın bir gargara ile calkalanması ile sorun kontrol altına alınabilir
Protez kullananlar protezlerini fırcalayarak ve dezenfektan solusyonlarda tutarak temizlemelidirler
Ağız kokusunu onlemek icin doğal kaynaklardan da yararlanılabilir Nane bunlardan biridir Naneli sakızlar, şekerler kullanılabilir Nanenin tukuruk uzerinde de etkisi vardır Naneli urunlerin emilmesi tukuruk oranını artıracak, tukuruğun alışkanlığını duzenleyecek , yiyecek artıklarının boylelikle uzaklaşması bir olcude sağlanacaktır
Sakız ciğnemek, ciğneme kasları , yanak ve dilin ciğneme hareketleri ile yakından ilgilidir Sakız besin artıklarının taşınması ve uzaklaştırılması ile oral kavitenin temizlenmesini sağlar
Ağız suları, kokulu urunler, naneli ağız spreyleri nefesteki kokuyu gecici olarak onlemeye yarayacaktır
Ağız kokusu; etkilediği bireyler icin sosyal ve psikolojik yonden olumsuz bir durum haline gelmiştir
Kotu ağız hijyeni , dişler uzerindeki gıda birikimi, ağızdaki curuk kaviteleri , cekim yaraları , ulserler , dental ve tonsiller, apseler (diş ve bademcikle ilgili apseler) ; gingivitis, periodontitis ve stomatitis gibi diş eti hastalıkları , ağız kuruluğu , kıllı dil gibi ağız icindeki problemlerden oluştuğu gibi, uremi , diabetik ketoasidoz , karaciğer rahatsızlıkları , kronik pulmoner hastalıklar , mide rahatsızlıkları gibi sistemik nedenlerle de gorulebilir
Diş hekimleri ağız kokusunun, lokal mi, yoksa sistemik faktorlere mi bağlı olduğunu tespit etmeli ve doğru teşhisi koyup ona gore tedavi yontemini belirlemelidir
imagessabahlariolusanagizkokusu5adbb9458d54b
Yemek sonrası dil ve dişlerin fırcalanmasıyla da ağız kokusu etkili oranda azaltılabilir
Ağız kokusunu oluşturan bileşenlerin birincil alanı dildir Sabah şiddetli ağız kokusundan şikayet eden kişilerde dişlerin ve dilin yemek sonrası fırcalaması ve ağzın bir gargara ile calkalanması ile sorun kontrol altına alınabilir
Protez kullananlar protezlerini fırcalayarak ve dezenfektan solusyonlarda tutarak temizlemelidirler
Ağız kokusunu onlemek icin doğal kaynaklardan da yararlanılabilir Nane bunlardan biridir Naneli sakızlar, şekerler kullanılabilir Nanenin tukuruk uzerinde de etkisi vardır Naneli urunlerin emilmesi tukuruk oranını artıracak, tukuruğun alışkanlığını duzenleyecek , yiyecek artıklarının boylelikle uzaklaşması bir olcude sağlanacaktır
Sakız ciğnemek, ciğneme kasları , yanak ve dilin ciğneme hareketleri ile yakından ilgilidir Sakız besin artıklarının taşınması ve uzaklaştırılması ile oral kavitenin temizlenmesini sağlar
Ağız suları, kokulu urunler, naneli ağız spreyleri nefesteki kokuyu gecici olarak onlemeye yarayacaktır