safra kesesi hastalıklarında diyet ve gıda safra kesesi ameliyatı sonrası diyet safra kesesi alındıktan daha sonra besin ameliyatı sonrası beslenme uyarı edilmesi gerekenler nasıl olmalı Karaciğer hastalarıyla safrakesesi hastaları genelde kanştırılır Birbirine benzemekle birlikte, karaciğer hastalıkları ile safrakesesi hastalıkları ayırt edilmelidir Başta, bu hastalıkların nedenleri farklıdır Buna ek olarak, hastalıklann ilaç ve diyetle tedavileri de büyük farklılıklar gösterir Safrakesesi hastalıklanndan en önemlileri safra taşı hastalıkları ve akut veya kronik safrakesesi iltihabıdır (kolesistit) Safrakesesinin kasılma özelliğinin azalması (atoni) daha eksik siklet taşır BESLENMEDE ÖLÇÜTLER Kronik ve akut safrakesesi iltihabında (kolesistit), uygulanan besin programı kimsesiz hastalığın iyileşmesini sağlamasa da, hastaların kesintisiz yakındığı sindirim güçlüğünü ve ağrıları önleyebilir Sakıncalı gıdaların alınması safrakesesinin aşırı derecede kasılmasına ve buna alt olarak ağnlara yol açabilir Bililin besinler safrakesesinin benzer ölçüde kasılmasına yol açmaz Şekerli besinlerin böyle bir etkisi yokken, proteinler ve orta derecede yağlı besinler bu açıdan son derece etkilidir dispepsi de bu duruma bağlanabilir İltihaplanan ve uyanlan safrakesesinden ve safra kanallarmdan kaynaklanan sinirsel uyanlar, bulantı ve kusmalara niçin olarak midenin bayağı çalışmasını engeller Bağırsaklardaki sindirim açısından, yağlarm parçalayıcı enzimler kadar işlenerek emilebilmesi için mutlaka safra gereklidir Saframn bağırsağa akışının azalması ya da durması yağların sindirimini de engeller Bütün bu nedenler göz önünde tutulursa, safrakesesi hastalannın yemeklerinden yağlarm çıkanlması gerektiği sonucuna vanlabilir Ne var ancak, uygulamalar yağsız besinlerdeki lezzet kaybının yapıları nedeniylç zaten iştahsız olan bu hastalarda yetkisiz ve dengesiz beslenme gibi önemli bir tehlikeye yol açtığını, böylece yağ yasağının fazla kan uygulanmaması gerektiğini göstermiştir Aynca, yağlarm besinlerden büsbütün çıkarılmasını sakıncalı kılan iki neden daha vardır Yağlar safra akımım hızlandırdığmdan, safrakesesinde gölleııme ve birikmenin, bunun sonucunda iltihabm artmasını önler; aynca, çoğu safrakesesi hastası olağan düzeyde yağ taşıyan besinleri zahmetsizce sindirebilir Bu değerlendirflıelerden yola çıkarak, yerinde bir beslenme programı ile belirtilerin önlenebileceği makul Günümüzde besin uzmanları, yendikten daha sonra bazı belirtilerin ortaya çıkınasına ya da ağırlaşmasına niçin olan besinler dıştan herhangi bir sınırlandırma yapmama eğilimindedir böylece, tereyağı gibi taze yağlar yeğlenerek yağ kullanımı kısıtlanır Zeytinyağı safrakesesinin kasılmasmı kuvvetle uyarır böylece, hasta belirtilerin ilk ortaya çıktığı süre kendisini rahatsız eden zeytinyağı miktarını belileyerek, bu miktarın üstüne çıkmamalıdır Koyun, ördek, kaz, domuz ve sığır etlerindeki yağlardan da kaçınmalıdır böylece, etleri pişirmeden önce yağlı bölümlerinden ayrıntılarıyla ayırmak gerekir Safrakesesinde fazla derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine niçin olduğu tanıdık yumurta da sınırlarımalı, fazla az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa büsbütün yasaklanmalıdır Buna karşılık hasta iyi düzen gösteriyorsa yumurta (yağda kızartılarak pişirilmemek koşuluyla) son derece iyi bir besin kaynağıdır genel olarak, sindirimi şiddet olan yağda kızarmış yiyeceklerin azaltılması veya kısıtlanması yararlıdır Değişken yağlar besinlere hayvansal yağlardan daha az geçtiğinden, yeğlenebilir Aynca, yağlar ne değin hafif ateşte pişerse besiıılerle pek çok birleşir Fakat, harlı ateşte çabuk pişirildiğinde besinlerin yüzeyinde koruyucu bir kabuk oluşur, bu da yağın besinin içine girmesini önler Bazı yağlı balıklar (örneğin somon, ringa, sardalya) yenmemelidir; yağsız balıklar ise eksik zeytinyağı veya erimiş tereyağında pişirilerek yenebilir Kuru yemişler dışarıya her cins meyve yenebilir Sebzelerden ıspanak, kuru fasulye, bezelye ve mercimeğin sindirimi güçtür Aynca safrakesesi hastalanna sıksIk ve kademeli olarak beslenme önerilir Oğün aralan uzarsa safra koyulaşarak keseye hasar verir Bu hastalarm beslenmesiııde uyarı edilmesi gereken başka bir nokta ise hastanın kilosudur Çelimsiz ve şişmaıi hastalar uygun diyetlerle sıradan kiloya getirilmelidir Son olarak safra yapımını azaltan karbonhidratlar kısıtlanmamalı, buna karşılık, doku yıkımını önleyen vitamin ve minerallere önem verilmelidir Kabızlık varsa bol posalı yiyecekler ve iltihabın azaltılması icin bol akışkan önerilir