safran (SafranKrokus Saffron Crocus sativus) Eylülekim aylari arasinda, mor renkli ve hos kokulu çiçekler açan 1530 cm boylarinda, soganli, otsu bir bitki Etli ve dairesel 23 cm çapinda bir sogani vardir Üretimi de bu soganlarla yapilir Yapraklar uzun, dar ve ortasi beyaz çiçeklidir Yapraklar çiçeklerden sonra meydana kazanç Çiçekler 6 parçali, erkek organlari 3 tâne, disi organin kapsül kismi olan stigmalari turuncu renklidir Safran, Hititler döneminden beri Anadolu’da bilinmekte ve ilâç olarak kullanilmaktadir Grekler döneminde de Bati Anadolu’da epeyce ticâreti yapilmistir Osmanlilar döneminde de önemini koruyan bir ihraç ürünü olmustur Daha önceleri Urfa, Mardin, Kastamonu, Ankara, Istanbul’da kültürü yapilmaktaydi Lakin bugün yalnızca Kastamonu’nun birkaç köyünde üretimi yapilabilmektedir Türkiye’de yetistigi yerler: KastamonuSafranbolu’da yer yer yetistirilir Kullanildigi yerler: Kirmizi renkli boya maddeleri, sekerler, buharlaşan ve sâbit yaglar ihtivâ eder Asap sistemini uyarici, istah açici, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanilir Toz hâlinde istah açici ve mîdevî olarak kullanilabilir Pozitif miktarda kullanilmamalidir Hamileler muhakkak kullanmamalidir alıntıdır