Dunya Sağlık Orgutu’ne gore osteoporoz “zayıf kemiklerle tanımlanan kemik dokusunda bozulma kemik kırılganlığı, kırılma riskinin arttığı bir hastalıktır Toplum sağlığında buyuk coğunluğu Avrupa ulkelerinde olan bir problemdir, aşağı yukarı 3 milyon kadın osteoporoza yakalanmıştır İki insandan biri (8 erkekten biri) kotu bir şekilde kemik kırılmasıyla karşı karşıya kalacaktır Yaş buyudukce kırılgan kemik hastalıkları artmaktadır
Konuyu acıklık getirmek gerekirse, her yıl 1 600 000 kırık tespit edildiği soylenir, bu kırıkların hepsi 20 saniyede olur Butun bunların sonucu: % 44 omurga kemikleri, % 19 uyluk kemiği, % 19 bilek kırılmaları ve% 23 u diğer kırıklardır Ne yazık ki yalnızca yaşam kalitesi bozulmakla kalmıyor, cok fazla kaygı veriyor, (engel, bulunduğu yeri terk ediş), ama osteoporoz yaşamı kısaltabilir, cunku şuphesiz artan rakamlar Uluslararası Osteoporoz Kurumu Başkanı Pierre Delmas’a gore kırık sonrası artan olum oranlarında uyluk kemiği kırığı beyin felcleriyle kıyaslanacak duzeydedir Yani henuz olumcul bir noktada değildir Kemik, her gun yaşar, yapar ve yıkar En iyisini ve en kotusunu onlara gore yapılandırmaya hazırdırlar Onu yapmak icin gerekenler yoktur İskelet, hicbir şey yapmadan, bizi taşıyan, duruşumuzu koruyan, dinc ve genc hareket etmemizi sağlayan, boş vakitlerimizde toplum icerisinde hareket etmemize izin veren, hayatın tadını cıkarmamızı sağlayan sistemdir Kısaca, yaşam kalitemiz ona bağlıdır
Ve Okinavva’da
Beklenildiği gibi Okinavva’lılar iyi bir iskeletten yararlanırlar ve uyluk kemiği kırılmalarına aşağı yukarı iki kat daha az yakalanma riski vardır Bununla birlikte sut urunleri Okinavva’da yenmez! (ya da cok az yenir) Orada, sebze bakımından zengin bir beslenme iceren, kemikleri daha iyi koruyan sağlıklı bir yaşam ve sağlık bilgisi mevcuttur
Osteoporozu tetikleyenler
* Sedantarite
* Sigara tiryakiliği
* Aşırı alkol
* Aşırı tuz
* Aşırı şeker
* Kafein
* Aşırı hayvansal protein (kırmızı et, sut urunleri)
* Yetersiz sebze tuketimi
Kemikleri sağlamlaştıranlar
* Fiziksel etkinlik
* Meyve ve sebzeler, ozellikle kalsiyum acısından zengin olanlar (lahana, turuncgiller, kırmızı meyveler) flavonoidler (cok renkli kırmızı ya da siyah uzum ceşitleri)
* Brokoli, soğan
* Guneş (olculu olarak) D vitamini icin
* Magnezyum (mineraller, bademler, tam tahıllar)
Konuyu acıklık getirmek gerekirse, her yıl 1 600 000 kırık tespit edildiği soylenir, bu kırıkların hepsi 20 saniyede olur Butun bunların sonucu: % 44 omurga kemikleri, % 19 uyluk kemiği, % 19 bilek kırılmaları ve% 23 u diğer kırıklardır Ne yazık ki yalnızca yaşam kalitesi bozulmakla kalmıyor, cok fazla kaygı veriyor, (engel, bulunduğu yeri terk ediş), ama osteoporoz yaşamı kısaltabilir, cunku şuphesiz artan rakamlar Uluslararası Osteoporoz Kurumu Başkanı Pierre Delmas’a gore kırık sonrası artan olum oranlarında uyluk kemiği kırığı beyin felcleriyle kıyaslanacak duzeydedir Yani henuz olumcul bir noktada değildir Kemik, her gun yaşar, yapar ve yıkar En iyisini ve en kotusunu onlara gore yapılandırmaya hazırdırlar Onu yapmak icin gerekenler yoktur İskelet, hicbir şey yapmadan, bizi taşıyan, duruşumuzu koruyan, dinc ve genc hareket etmemizi sağlayan, boş vakitlerimizde toplum icerisinde hareket etmemize izin veren, hayatın tadını cıkarmamızı sağlayan sistemdir Kısaca, yaşam kalitemiz ona bağlıdır
Ve Okinavva’da
Beklenildiği gibi Okinavva’lılar iyi bir iskeletten yararlanırlar ve uyluk kemiği kırılmalarına aşağı yukarı iki kat daha az yakalanma riski vardır Bununla birlikte sut urunleri Okinavva’da yenmez! (ya da cok az yenir) Orada, sebze bakımından zengin bir beslenme iceren, kemikleri daha iyi koruyan sağlıklı bir yaşam ve sağlık bilgisi mevcuttur
Osteoporozu tetikleyenler
* Sedantarite
* Sigara tiryakiliği
* Aşırı alkol
* Aşırı tuz
* Aşırı şeker
* Kafein
* Aşırı hayvansal protein (kırmızı et, sut urunleri)
* Yetersiz sebze tuketimi
Kemikleri sağlamlaştıranlar
* Fiziksel etkinlik
* Meyve ve sebzeler, ozellikle kalsiyum acısından zengin olanlar (lahana, turuncgiller, kırmızı meyveler) flavonoidler (cok renkli kırmızı ya da siyah uzum ceşitleri)
* Brokoli, soğan
* Guneş (olculu olarak) D vitamini icin
* Magnezyum (mineraller, bademler, tam tahıllar)