

Sıhhat meselelerin giderilmesinde sağlıklı bir baĞIrsak florasının olması gerekir. Araştırmacılar vücutlarında ehliyetli sayıda yararlı bakteriye sahip olan kişilerin marazlara daha az yakalandığını bildirmişlerdir. Bunun sebebi, yararlı bakterilerin vücut yüzeylerine yerleşerek hastalık yapan mikropların hastalık yapmalarını önleyecek bariyerler oluşturmalarıdır. Böylelikle zararlı bakteriler yararlı bakteriler tarafından etkisiz hale getirilirler ve bu vücut yüzeylerinde üreyemezler.
BAĞIRSAK SIHHATI İÇİN PREBİYOTİK VE PROBİYOTİKLERİN TASARRUFU
Probiyotik; ağız yoluyla alındığında vücuda yararlı tesirler sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bunlara en uygun örnek yoğurt, kefir ve tarhanadır. Prebiyotik ise sindirilmeyen lakin barsakta fermente olan ve kolondaki bakterilerin çoğalmasını ve aktifliğini olumlu yanda etkileyerek tıpkı hengamda konağın sıhhatini da düzgünleştiren besin öğeleridir. En güzel prebiyotik kaynakları soğan, sarımsak, kurubaklagil, mekan elması, muz, elma, zerzevat, tam tahıllı eserler ve kepek, yulaf üzere besinlerdir.
PROBİYOTİKLERİN VÜCUTTAKİ HIZMETLERI
√ Sindirim enzimlerinin prodüksiyonunu artırır.
√ Barsakta K vitamini, B12 vitamini, niasin, biotin üzere vitaminlerin sentezini yapar.
√ Bağışıklık sistemini güçlendirir.
√ İshal ve kabızlığı önler.
√ Memnunluk hormonu salgılanmasını artırarak depresyonu önler.
√ Zararlı bakterileri etkisiz hale getirir ve barsak duvarını korur.
√ Toksinlerin kan dolaşımına geçişini ketler.
√ İdrar yolu iltihaplarını önler.
√ Böbrek taşlarının oluşumunu azaltır.
√ Kolon kanserine karşı korur.
√ Alerjileri önler.
Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir bağırsak koşuldur. Evet sağlıklı bir bağırsak için neler yapmalısınız;
√ Gereksiz antibiyotik tasarrufundan kaçının. Hekim reçetesi olmadan antibiyotik kullanmayın.
√ Glisemik indeksi yüksek besinleri diyetinizden çıkarın. ( Bal, reçel, şeker, çikolata, şerbetli tatlı, şekerli içecekler vs..)
√ Unlu ve şekerli azıkları azaltın.
√ Her gün süt, yoğurt, kefir üzere probiyotik kaynaklarından tüketin.
√ Bol taze zerzevat ve meyve tüketin. Bunlar düzgün prebiyotik kaynaklarıdır.
√ Posadan varlıklı beslenin. Bol lifli azıklar tüketin.
√ Tam tahıllı azıklar tüketin.
√ Alkol tüketmeyin.
√ Gereksiz ağrı kesici kullanmayın.
√ Paketlenmiş besinlerin sık tasarrufundan kaçının.
√ Gerilimden uzak durun.