Vücudumuzun %60'ı sudan oluşur. Su hayatımızı sürdürmemiz için gerekli temel besinlerdendir. Vücudumuzun ısı istikrarı, hücre içi hayatın devamı, besinlerin yakılması, sindirilmesi suya bağlıdır. Suyun az alınması önemli sıhhat problemlerine yol açar. Su az tüketildiğinde vücudumuzdaki yağ orantısı yükselir. Böbrekler yerinde su alamayınca karaciğerin vazifesi ağırlaşır ve böbreği desteklemeye çalışır. Yağ deposunu güce çevirmesi gereken karaciğer işini aksatır ve yağların erimesi yavaşlar.
Su birebir devranda vücudumuzdaki toksinlerin temizlenmesinde de tesirlidir. Soğuk içildiğinde kana daha süratli karışır. Bir yetişkin vücut günde 10 bardak su kaybeder. Bu suyun kesinlikle konumuna konması gereklidir. Kahve, çay, kolalı ve gazlı içeceklerde su ihtiva eder lakin idrar söktürücü özelliklerinden ötürü vücudumuzun gereksinimi olan suyu kaybetmemize neden olurlar. Su kalori içermez, diyetlerde öne çıkan bir içecektir. Suyun yağı yakmaya yardım etmesi toksinlerden arındırması abartılmamalıdır. Çok su tüketimi halinde vücudumuzun gereksinim duyduğu vitaminleri kaybeder.
Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada çok kıymetli vazifeleri bulunur. Bu nedenle günlük likit tüketimi arttırılmak gerekir. Eksiz, en düzgün çözücü su olduğu için günde 8-10 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Diyet yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarını şekersiz ya da en azından yapay tatlandırıcılar ile tercih edin.
Ayrıyeten posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırın. Posalı besinlerkan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olur. Midede, su ile birlikte hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Başkaca dışkılama sayısını ve sıklığını arttırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylece kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden esirgeyici tesirleri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği yenilmesi önerilir. Buğday ekmeği mekanına kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç tarafına de bulguru tercih etmeniz önerilir. Velev pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olur. Zerzevat ve meyveler de posa içerir. Fakat posaları kabuk ve kabuğa yakın yanlarda bulunduğu için, soyulmadan yenilebilenleri uygun bir halde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek her devir için daha yararlı olur.
Su birebir devranda vücudumuzdaki toksinlerin temizlenmesinde de tesirlidir. Soğuk içildiğinde kana daha süratli karışır. Bir yetişkin vücut günde 10 bardak su kaybeder. Bu suyun kesinlikle konumuna konması gereklidir. Kahve, çay, kolalı ve gazlı içeceklerde su ihtiva eder lakin idrar söktürücü özelliklerinden ötürü vücudumuzun gereksinimi olan suyu kaybetmemize neden olurlar. Su kalori içermez, diyetlerde öne çıkan bir içecektir. Suyun yağı yakmaya yardım etmesi toksinlerden arındırması abartılmamalıdır. Çok su tüketimi halinde vücudumuzun gereksinim duyduğu vitaminleri kaybeder.
Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada çok kıymetli vazifeleri bulunur. Bu nedenle günlük likit tüketimi arttırılmak gerekir. Eksiz, en düzgün çözücü su olduğu için günde 8-10 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Diyet yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarını şekersiz ya da en azından yapay tatlandırıcılar ile tercih edin.
Ayrıyeten posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırın. Posalı besinlerkan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olur. Midede, su ile birlikte hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Başkaca dışkılama sayısını ve sıklığını arttırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylece kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden esirgeyici tesirleri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği yenilmesi önerilir. Buğday ekmeği mekanına kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç tarafına de bulguru tercih etmeniz önerilir. Velev pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olur. Zerzevat ve meyveler de posa içerir. Fakat posaları kabuk ve kabuğa yakın yanlarda bulunduğu için, soyulmadan yenilebilenleri uygun bir halde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek her devir için daha yararlı olur.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.