Koca, internet siteleri ile yayıncı kuruluşlara ocak ayından bu yana 6 milyon 350 bin lira idari ceza uygulandığını açıkladı.
Sıhhat Bakanı Koca, internet siteleri üzerinden ilaç ve sıhhat beyanıyla yapılan ürün tanıtım ve satışlarına yönelik bu yıl içinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da, "İlaçların internet yahut ayrıca rastgele bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler ismine internet sitesi açılamaz" kararının yer aldığını anımsatan Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu (TİTCK) tarafından bu yıl içerisinde, internet üzerinden ilaç satışına yönelik 2 bin 319 internet sitesine erişimin engellenmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliğine yazı yazıldığını ve 6 site hakkında hata duyurusu sürecinin başlatıldığını söyledi.
Koca, kapatılan internet sitelerinde daha çok sportmenlerin kullandığı stereoidler, performans arttırıcı, gebelik sonlandıran ilaçlar, tıbbi mamalar ve saç dökülmesini engelleyici eserlerin bulunduğunu belirtti.
ALDATICI SIHHAT ESERİ TANITIM VE SATIŞIN 6 MİLYON 350 BİN LİRA CEZA
Son vakitlerde en çok karşılaşılan eser kümeleri ortasında, zayıflattığı savıyla 'Teff Tohumlu Çay' ve saç çıkardığı argümanıyla tanıtımı yapılan 'mavi su' üzere eserlerin yer aldığını tabir eden Koca, TİTCK tarafından bu tanıtımlara yönelik idari süreçlerin yürütüldüğü bilgisini verdi.
Bakan Koca, "İnternet üzerinden yapılan tanıtımlara yönelik olarak 2019 yılı ocak ayından bugüne kadar sıhhat beyanı mevzuatına alışılmamış biçimde eser tanıtım yahut satışının yapıldığı 3 bin 732 internet sitesi, erişimin engellenmesi emeliyle Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne, 2 bin 456 internet sitesi de yapılan reklamların tüketiciyi aldatıcı ve aldatıcı olması nedeniyle idari süreç uygulanmak üzere Ticaret Bakanlığı'na bildirildi.
Ayrıyeten kelam konusu tanıtım ve satışlardan ötürü toplam 16 kişi, internet sitesi ve firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına hata duyurusunda bulunuldu.
Bu yıl ocak ayından bugüne kadar sıhhat beyanı mevzuatına ters halde eser tanıtım yahut satışının yapıldığı internet sitelerine 200 bin lira, televizyonda yapılan tanıtımlardan ötürü yayıncı kuruluşlara ise 6 milyon 150 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon 350 bin lira idari ceza uygulandı" bilgisini verdi.