Sağlık Durumu Bakanlığı'ndan dondurma ve buzlu yiyecek uyarısı Ankara (AA) Sağlık Durumu Bakanlığı, açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler alınırken titiz olunması, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma alınmaması istendi Sıhhat Bakanlığı Temel Afiyet Hizmetleri Genel Müdürlüğünün açıklamasında, sıcak yaz günlerinin gelişiyle ilk olarak dondurma edinmek üzere buzlu gıdaların tüketiminin de arttığına uyarı çekildi Yeterli ve dengeli besin için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiği açıklanmış açıklamada, ''Ancak dinç bir dondurma ve buzlu yiyecek üretiminde kullanılan katkı maddesi maddelerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kadar izin bahşedilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddesi maddelerini içermelidir'' denildi Açıklamada, dondurma ve buzlu gıda tüketilirken şu hususlara dikkat edilmesi istendi: Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesidir Bunun için de dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi fazla önemlidir Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır Sağlığa Zararlı koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir bu nedenle güvenilir olmayan yerlerden, cadde satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretimithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine uyarı edilmeli, izinsiz veveya son kullanma günü geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır