Tabağınıza ehil ölçüde yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon ölçüsüne dikkat edin.
Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan ölçüsü tabağınızda bırakın.
2. Öğün atlamamaya dikkat edin.
Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğlen ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir.
Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülasyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylelikle vücuduna gereğinden ziyade ölçüde güç almış olur. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir.
3. Tükettiğiniz yağın ölçüsüne ve cinsine dikkat edin!
Günlük güçte yağın eği %25–30 arasında olmalıdır. Yani kişinin gereksinimi olan yağ ölçüsü, kişinin gün içerisinde alması gereken güç ölçüsüne bağlıdır.
Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.
4. Günlük beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırın.
Posanın sıhhat üzerindeki olumlu tesirlerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların tertipli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı gözetici olması, mide boşalmasını geciktirmesi, tokluk vadesini uzatması gibi).
Yerinde posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde kesinlikle zerzevat yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısınız, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar/tam tahıllı üzere posa pahası yüksek olanlardan tercih ediniz, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketimini yakalamalısınız, haftada kesinlikle 1-3 kere kuru baklagil yemekleri tercih etmelisiniz.
5. Olması gereken kiloyu ömür uzunluğu himayeye çalışın.
Olması gereken vücut tartısını korunmak çok değerlidir.
Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Kazanacağınız sağlıklı beslenme alışkanlığı, hem sağlıklı bir hayat sürmenizde hem de sağlıklı formda zayıflamada ehil olacaktır.
6. Tükettiğiniz besinleri yavaş ve güzel çiğneyerek yiyin.
Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye ihtimam gösterin.
Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin.
Lokmalarınızı düzgünce çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız kıymetli bir fiil olacaktır.
7. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olun.
Besinleri güvendiğiniz mahallerden temin edin.
Inançla aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene değer verin.
8. Gün içerisinde yerinde ölçüde su tüketin.
Vücudumuzda hayati ehemmiyete sahip olana suyun alınması gereken ölçüsü insana nazaran değişmektedir. Vücudun alınan her 1 kalori başına 1,5 ml likide gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 1,5-2,5 litredir.
Tüketilen sıvının % 60-70’inin su olmasına uğraş edin.
Gebeler, ağır işte vücut gücüyle çalışanlar ve sporcuların likit muhtaçlığı daha ziyadedir.
9. Tek cepheli beslenmeden sakının.
Ehliyetli ve Istikrarlı Beslenme’ nin en temel kuralı;4 ana besin kümesini da tüm öğünlerde belli başlı orantılarda tüketmektir.
Bunlar:
1- Ekmek-tahıl kümesi,
2- Süt ve eserleri kümesi,
3- Meyve-sebze öbeği,
4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu’dur.
Sağlıklı ve formda geçireceğiniz şık günler diliyorum.
Dyt. İpek Ağaca