Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada püf noktalar

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada püf noktalar
0
98

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
3652.jpg
3652.jpg
1. Şiddetli besin tüketiminden uzak durun.

Tabağınıza ehil ölçüde yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon ölçüsüne dikkat edin.

Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan ölçüsü tabağınızda bırakın.

2. Öğün atlamamaya dikkat edin.

Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğlen ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir.

Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülasyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylelikle vücuduna gereğinden ziyade ölçüde güç almış olur. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir.

3. Tükettiğiniz yağın ölçüsüne ve cinsine dikkat edin!

Günlük güçte yağın eği %25–30 arasında olmalıdır. Yani kişinin gereksinimi olan yağ ölçüsü, kişinin gün içerisinde alması gereken güç ölçüsüne bağlıdır.

Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.

4. Günlük beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırın.

Posanın sıhhat üzerindeki olumlu tesirlerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların tertipli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı gözetici olması, mide boşalmasını geciktirmesi, tokluk vadesini uzatması gibi).

Yerinde posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde kesinlikle zerzevat yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısınız, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar/tam tahıllı üzere posa pahası yüksek olanlardan tercih ediniz, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketimini yakalamalısınız, haftada kesinlikle 1-3 kere kuru baklagil yemekleri tercih etmelisiniz.

5. Olması gereken kiloyu ömür uzunluğu himayeye çalışın.

Olması gereken vücut tartısını korunmak çok değerlidir.

Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Kazanacağınız sağlıklı beslenme alışkanlığı, hem sağlıklı bir hayat sürmenizde hem de sağlıklı formda zayıflamada ehil olacaktır.

6. Tükettiğiniz besinleri yavaş ve güzel çiğneyerek yiyin.

Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye ihtimam gösterin.

Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin.

Lokmalarınızı düzgünce çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız kıymetli bir fiil olacaktır.

7. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olun.

Besinleri güvendiğiniz mahallerden temin edin.

Inançla aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene değer verin.

8. Gün içerisinde yerinde ölçüde su tüketin.

Vücudumuzda hayati ehemmiyete sahip olana suyun alınması gereken ölçüsü insana nazaran değişmektedir. Vücudun alınan her 1 kalori başına 1,5 ml likide gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 1,5-2,5 litredir.

Tüketilen sıvının % 60-70’inin su olmasına uğraş edin.

Gebeler, ağır işte vücut gücüyle çalışanlar ve sporcuların likit muhtaçlığı daha ziyadedir.

9. Tek cepheli beslenmeden sakının.

Ehliyetli ve Istikrarlı Beslenme’ nin en temel kuralı;4 ana besin kümesini da tüm öğünlerde belli başlı orantılarda tüketmektir.

Bunlar:
1- Ekmek-tahıl kümesi,
2- Süt ve eserleri kümesi,
3- Meyve-sebze öbeği,
4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu’dur.
Sağlıklı ve formda geçireceğiniz şık günler diliyorum.

Dyt. İpek Ağaca

 

Similar threads

Liposuction sonrası vücut yağ miktarının korunması için kişide yağ ve kilo artışına sebep olan sağlıksız beslenme tarzının değiştirilmesi, bunun yerine sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması gerekir. Bir Diyetisyen takibine girerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı, böylece kilo...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Beslenmeye Dair 45 Unsur: 1- Sıhhatin korunmasında ve marazların önlenmesinde ehliyetli ve istikrarlı beslenme temeldir. 2-Yetersiz ve istikrarsız beslenme yüzünden zihnen ve bedenen güzel gelişmemiş ,yorgun,isteksiz ve hasta bireyler topluluk için güç ve kuvvet değil bir yüktür. 3-Yağ en çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
173
Beslenme, açlık hissini bastırmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Kabul etmek gerekir ki; yaşamak için beslenmek durumundayız. O halde düzgün yaşamak istiyorsak düzgün beslenmeliyiz. Beslenme; insanın, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun müddet yaşaması için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Herkes sağlıklı ve genç kalmak velev. Ömür uzunluğu sıhhatin ise en temel dayanağı sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenme beşikten mezara kadar insanın hayatını tesirler. Sağlıklı beslenmenin meali ehil ve istikrarlı beslenmektir. Ehil beslenme, kişinin muhtaçlık duyduğu besin öğeleri ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte çoğumuzun yeme tertibinde değerli değişiklikler oldu. Oruç tutalım ya da tutmayalım hepimiz kendimizi ramazan ruhuna kaptırdık ve iftar sofralarına daima birlikte oturduk. Malesef bu geç saatlerde yenen ağır yemekler hepimizi bir formda etkiledi. Gün içerisinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
174
858,460Konular
981,099Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt