iltasyazilim
FD Üye
Besin
Gıda, insanın artma, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun zaman yaşaması için gerekli olan gıda öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden eksik ya da çok alındığında, artma ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu
bilimsel olarak ortaya konmuştur Vücudun yükselme ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara aleyhinde dirençli olabilmesi için sağlığın temelini yaratıcı yeterli ve dengelenmiş besin önemlidir
Yeterli ve Dengelenmiş Besin
Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için zorunlu olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “yeterli ve dengelenmiş besin dir Beslenme öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından “eksik beslenme durumu oluşur
Kişi yeterince yemesine rağmen, uygun seçim yapamadığı veya hatalı pişirme yöntemi uyguladığı zaman bu beslenme öğelerinin bazılarını alamayabilir Bu durumda, o gıda öğesinin cisim çalışmasındaki işlevi yerine getirilemediğinden tekrar sağlık bozukluğu oluşur Bu durum da “dengesiz beslenmedir
Besin Öğeleri ve Cisim Çalışmasındaki Etkinlikleri
İnsanın gereksinmesi olan ve besinlerin bileşiminde yer alan 40 ’ı aşkın besin öğesi kimyasal yapılarına ve karoser çalışmasındaki etkinliklerine tarafından 6 grupta toplanır Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madenler, vitaminler ve sudur
Proteinler:
Proteinler, hücrelerin yapısını oluşturur Belirli hücreler birleşerek ceset organları ve dokuları yapılırProtein, çoğaltma ve gelişme için en manâlı besin öğesidir Çoğu hücreli zamanla ölür ve yenileri yapılır bu nedenle proteinler, hücrelerin sürekliliği için de önemli bir besin öğesidir Vücudun savunma sistemlerinin, gövde çalışmasını aranjör enzimlerin, bazı hormonların da başlıca yapıları proteindir Protein aynı zamanda vücutta enerji kaynağı olarak da kullanılır
Erişkin insan vücudunun ortalama % 16 ’sı proteinden oluşur Bu ambar şeklinde yok, çalışan ve kayıtlı ödevler yapan hücreler şeklindedir
Yağlar:
Erişkin insan vücudunun sıradan %18 ’i yağdır Birey harcadığından çok yediğinde vücudun yağ oranı artar, harcadığından az yediğinde ise azalır bu nedenle vücut yağı insanın esas enerji deposudur enerji kaynağı olmadığında, vücuttaki yağ deposu kullanılır Yağ en çok enerji veren beslenme öğesidir Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır Yağ doygunluk duygusal verir Derialtı yağı ceset ısısını denetleme eder
Yağlar bileşimlerinde yer alan yağ asitlerine tarafından 3 gruba ayrılırlar;
a)Batmış yağ asitleri ( tereyağı, içyağı, vb)
b)Tekli doymamış yağ asitleri (zeytin yağı)
c)Çoklu doymamış yağ asitleri (ayçiçekyağı, mısırözüyağı, soya yağı vb)
Karbonhidratlar:
Karbonhidratların görevi vücuda enerji sağlamasıdır Jurnal enerjimizin çoğunu karbonhidratlardan sağlarız İnsan vücudunda karbonhidratlar fazla az miktarda glikojen olarak bulunur Glikojen en fazla karaciğerde yer alır Öteki organlarda ve kaslarda da bir arz glikojen bulunur Kanda üzüm şekeri şeklinde belirli miktarda bulunması, dokulara sürekli enerji sağlanması bakımından önemlidir Erişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı % 1 ’in altındadır
Mineraller(Madenler):
Yetişkin insan vücudunun ortalama %6 ’sı madenlerden oluşmuştur Madenlerin bir bölümü iskelet ve dişlerin yapıtaşıdır Öteki bir bölümü ceset suyunun dengede tutulmasını sağlar Bazı madenler, vücutta beslenme öğelerinden enerji oluşmasında ve gerekli oksijenin taşınmasında gereklidir Bazı madenler de vücudun çalışmasını düzenleyen enzimlerin bileşiminde yer alır
Vitaminler:
Vitaminlerin bir bölümü, besinlerle aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteinden enerji elde edilmesine ve hücrelerin oluşması ile ilgili biyokimyasal olayların düzenlenmesine yardımcı olurlar Bazı vitaminler, kalsiyum ve fosfor gibi madenlerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır Bir Takım vitaminler de ceset için gerekli bir takım beslenme öğelerinin bozulmadan işlevini sürdürmesi ve bazı zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında yardımcıdırlar
Su:
Su, besinlerin sindirimi, dokulara taşınmaları, hücrelerde kullanılmaları sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan artı ısının atılması için gereklidir Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su bulunması hayat için zorunludur Erişkin insan vücudunun ortalama %59 ’u sudur Bebeklerin vücudunda su oranı yetişkinlerden daha yüksektir
Bütün besin öğeleri birlikte alındığında vücut adi yükselme ve gelişimini, sağlıklı ve kuvvetli çalışmasını sürdürür *
Gıda, insanın artma, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun zaman yaşaması için gerekli olan gıda öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden eksik ya da çok alındığında, artma ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu
bilimsel olarak ortaya konmuştur Vücudun yükselme ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara aleyhinde dirençli olabilmesi için sağlığın temelini yaratıcı yeterli ve dengelenmiş besin önemlidir
Yeterli ve Dengelenmiş Besin
Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için zorunlu olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “yeterli ve dengelenmiş besin dir Beslenme öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından “eksik beslenme durumu oluşur
Kişi yeterince yemesine rağmen, uygun seçim yapamadığı veya hatalı pişirme yöntemi uyguladığı zaman bu beslenme öğelerinin bazılarını alamayabilir Bu durumda, o gıda öğesinin cisim çalışmasındaki işlevi yerine getirilemediğinden tekrar sağlık bozukluğu oluşur Bu durum da “dengesiz beslenmedir
Besin Öğeleri ve Cisim Çalışmasındaki Etkinlikleri
İnsanın gereksinmesi olan ve besinlerin bileşiminde yer alan 40 ’ı aşkın besin öğesi kimyasal yapılarına ve karoser çalışmasındaki etkinliklerine tarafından 6 grupta toplanır Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madenler, vitaminler ve sudur
Proteinler:
Proteinler, hücrelerin yapısını oluşturur Belirli hücreler birleşerek ceset organları ve dokuları yapılırProtein, çoğaltma ve gelişme için en manâlı besin öğesidir Çoğu hücreli zamanla ölür ve yenileri yapılır bu nedenle proteinler, hücrelerin sürekliliği için de önemli bir besin öğesidir Vücudun savunma sistemlerinin, gövde çalışmasını aranjör enzimlerin, bazı hormonların da başlıca yapıları proteindir Protein aynı zamanda vücutta enerji kaynağı olarak da kullanılır
Erişkin insan vücudunun ortalama % 16 ’sı proteinden oluşur Bu ambar şeklinde yok, çalışan ve kayıtlı ödevler yapan hücreler şeklindedir
Yağlar:
Erişkin insan vücudunun sıradan %18 ’i yağdır Birey harcadığından çok yediğinde vücudun yağ oranı artar, harcadığından az yediğinde ise azalır bu nedenle vücut yağı insanın esas enerji deposudur enerji kaynağı olmadığında, vücuttaki yağ deposu kullanılır Yağ en çok enerji veren beslenme öğesidir Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır Yağ doygunluk duygusal verir Derialtı yağı ceset ısısını denetleme eder
Yağlar bileşimlerinde yer alan yağ asitlerine tarafından 3 gruba ayrılırlar;
a)Batmış yağ asitleri ( tereyağı, içyağı, vb)
b)Tekli doymamış yağ asitleri (zeytin yağı)
c)Çoklu doymamış yağ asitleri (ayçiçekyağı, mısırözüyağı, soya yağı vb)
Karbonhidratlar:
Karbonhidratların görevi vücuda enerji sağlamasıdır Jurnal enerjimizin çoğunu karbonhidratlardan sağlarız İnsan vücudunda karbonhidratlar fazla az miktarda glikojen olarak bulunur Glikojen en fazla karaciğerde yer alır Öteki organlarda ve kaslarda da bir arz glikojen bulunur Kanda üzüm şekeri şeklinde belirli miktarda bulunması, dokulara sürekli enerji sağlanması bakımından önemlidir Erişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı % 1 ’in altındadır
Mineraller(Madenler):
Yetişkin insan vücudunun ortalama %6 ’sı madenlerden oluşmuştur Madenlerin bir bölümü iskelet ve dişlerin yapıtaşıdır Öteki bir bölümü ceset suyunun dengede tutulmasını sağlar Bazı madenler, vücutta beslenme öğelerinden enerji oluşmasında ve gerekli oksijenin taşınmasında gereklidir Bazı madenler de vücudun çalışmasını düzenleyen enzimlerin bileşiminde yer alır
Vitaminler:
Vitaminlerin bir bölümü, besinlerle aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteinden enerji elde edilmesine ve hücrelerin oluşması ile ilgili biyokimyasal olayların düzenlenmesine yardımcı olurlar Bazı vitaminler, kalsiyum ve fosfor gibi madenlerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır Bir Takım vitaminler de ceset için gerekli bir takım beslenme öğelerinin bozulmadan işlevini sürdürmesi ve bazı zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında yardımcıdırlar
Su:
Su, besinlerin sindirimi, dokulara taşınmaları, hücrelerde kullanılmaları sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan artı ısının atılması için gereklidir Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su bulunması hayat için zorunludur Erişkin insan vücudunun ortalama %59 ’u sudur Bebeklerin vücudunda su oranı yetişkinlerden daha yüksektir
Bütün besin öğeleri birlikte alındığında vücut adi yükselme ve gelişimini, sağlıklı ve kuvvetli çalışmasını sürdürür *