sağlıklı beslenme ile ilgili yazı yazılar
Beslenme piramidi 5 ana besin grubunu icerir Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tuketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tuketilmesi gereken gıdalara doğru gider Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir
Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve sıklıkla tuketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinc, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Sağlıklı yaşam icin gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, cinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hucre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı icin onemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vucuttaki sıvı dengesi gibi daha bircok duzenleyici fonksiyonlarda rol oynarSağlıklı Beslenme
Proteinler: Vucudun en etkili kalori yakıcı bolumu olan kas dokusunu guclendirmek acısından cok onemlidir Protein ette, sut urunlerinde ve daha az olarak hububat urunlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ veşeker, cok az tuketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vucudumuz icin onemli vitaminleri taşıma gorevi yaptıklarından dolayı sağlığımız icin yenilmesi de cok onemlidir Sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız beslenme duşunme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur Gunde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde cabuk yoruluyor, hafıza ve duşuncenizde azalma goruyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gozden gecirin
Aşırı şekerli gıdalardan kacınmalı ve hatta cay, kahve gibi icecekler şekersiz icilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır
Sağlıklı Beslenme Gıdalardan aldığımız gunluk tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) gecmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, iceceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuz tuketimi ile yuksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır Yuksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine gore ya hic tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Gune kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gun icine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olurOğunlerinizi onceden belirleyinizMumkunse yediklerinizi 3 ana oğun, 3ara oğune bolun az ve sık besleninBol su icin, yiyecekleri iyice ciğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13?unu boş bırakın Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman icinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla dolu mide iceriğinin gerekli oz suyu her tarafa dengeli ulaştırması gucleşir ve sindirim zorlaşır Duzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Sağlıklı Beslenme Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en onemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza cevrilir Bu nedenle meyveleri ac karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika once veya 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı icin butun sindirim sistemimizi yorar
Beslenme piramidi 5 ana besin grubunu icerir Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tuketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tuketilmesi gereken gıdalara doğru gider Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir
Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve sıklıkla tuketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinc, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Sağlıklı yaşam icin gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, cinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hucre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı icin onemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vucuttaki sıvı dengesi gibi daha bircok duzenleyici fonksiyonlarda rol oynarSağlıklı Beslenme
Proteinler: Vucudun en etkili kalori yakıcı bolumu olan kas dokusunu guclendirmek acısından cok onemlidir Protein ette, sut urunlerinde ve daha az olarak hububat urunlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ veşeker, cok az tuketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vucudumuz icin onemli vitaminleri taşıma gorevi yaptıklarından dolayı sağlığımız icin yenilmesi de cok onemlidir Sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız beslenme duşunme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur Gunde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde cabuk yoruluyor, hafıza ve duşuncenizde azalma goruyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gozden gecirin
Aşırı şekerli gıdalardan kacınmalı ve hatta cay, kahve gibi icecekler şekersiz icilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır
Sağlıklı Beslenme Gıdalardan aldığımız gunluk tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) gecmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, iceceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuz tuketimi ile yuksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır Yuksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine gore ya hic tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Gune kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gun icine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olurOğunlerinizi onceden belirleyinizMumkunse yediklerinizi 3 ana oğun, 3ara oğune bolun az ve sık besleninBol su icin, yiyecekleri iyice ciğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13?unu boş bırakın Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman icinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla dolu mide iceriğinin gerekli oz suyu her tarafa dengeli ulaştırması gucleşir ve sindirim zorlaşır Duzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Sağlıklı Beslenme Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en onemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza cevrilir Bu nedenle meyveleri ac karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika once veya 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı icin butun sindirim sistemimizi yorar