iltasyazilim
FD Üye
dinç besin ile ilgili yazı yazılar
Besin piramidi 5 ana beslenme grubunu içerir Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha eksik tüketilmesi gereken gıdalara dürüst gider Bu beslenme grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir
Karbonhidratlar:Alt grupta bulunan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Dinç hayat için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hücreli korunması ve dinç diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir Mineraller keza kalp ritmi, tansiyon, vücuttaki değişken dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynarSağlıklı Gıda
Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan adale dokusunu yükseltmek açısından çok önemlidir Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ veşeker, fazla eksik tüketilmesi gereken gıdalardır lakin A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri nakliye görevi yaptıklarından nedeniyle sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir Değişken ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız beslenme düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve zihin kayıplarına neden olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bezginlik hissediyor, fiziksel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, us ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin
Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta dere, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır
Sağlıklı Gıda Gıdalardan aldığımız jurnal tuzlu miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine tarafından ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonradan yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza neden olurÖğünlerinizi önceden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 belli başlı öğün, 3ara öğüne bölün eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri ayrıntılarıyla çiğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13?ünü anlamsız bırakın tamamiyle batmış mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya niçin olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla batmış mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Ahenkli yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Dinç Gıda Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Üzüm Şekeri meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar *
Besin piramidi 5 ana beslenme grubunu içerir Piramit en altta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha eksik tüketilmesi gereken gıdalara dürüst gider Bu beslenme grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdir
Karbonhidratlar:Alt grupta bulunan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Dinç hayat için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hücreli korunması ve dinç diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir Mineraller keza kalp ritmi, tansiyon, vücuttaki değişken dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynarSağlıklı Gıda
Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan adale dokusunu yükseltmek açısından çok önemlidir Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ veşeker, fazla eksik tüketilmesi gereken gıdalardır lakin A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri nakliye görevi yaptıklarından nedeniyle sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir Değişken ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız beslenme düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve zihin kayıplarına neden olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bezginlik hissediyor, fiziksel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, us ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin
Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta dere, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır
Sağlıklı Gıda Gıdalardan aldığımız jurnal tuzlu miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine tarafından ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonradan yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza neden olurÖğünlerinizi önceden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 belli başlı öğün, 3ara öğüne bölün eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri ayrıntılarıyla çiğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13?ünü anlamsız bırakın tamamiyle batmış mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya niçin olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla batmış mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Ahenkli yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Dinç Gıda Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Üzüm Şekeri meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar *