SU
İnsan vücudunun yaklaşık %60-70’i sudan oluşur. Velev prematüre bebeklerde bu nispet %90’dır. Yaşlandıkça vücut suyu azalır ve deri elastikiyetini kaybeder. İşte bu kırışıklıkların ve yaşlanmanın en kıymetli sebeplerinden biridir. Kâfi hidrasyon için günde 8-10 bardak su için.
BADEM ve CEVİZ
Yağlı tohumlar E vitamininden, omega-3’ten ve organik yağ asitlerinden zengindir. Bunlar hücre bütünlüğünün korunmasında değerli hizmetlere sahiptir. Hücre zarını güçlendirerek toksinlerin hücre içerisine girişini pürüzler ve böylelikle hücrenin zarar görmesini köstekler. Ayrıyeten içerdikleri Cu(Bakır) minerali sayesinde kolajen imalatını destekler. Bu da daha sıkı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
YEŞİL ÇAY
İçerdiği epi-gallo –kateşin-3-gallat ismi verilen bileşen sayesinde güçlü bir antioksidan kapasiteye sahiptir. Böylelikle özgür radikallerin ciltten uzaklaştırılmasında tesirlidir. Cildi güneşe bağlı cilt hasarından korur. Kızarıklıkları önler.
KIRMIZI-SARI-TURUNCU RENKLİ SEBZE-MEYVELER
Havuç, bal kabağı, cennet hurması, domates, kayısı, kavun, şeftali… İşte bu sebzeler yüksek karetenoid içerikleri sayesinde cildin güneşe karşı hassasiyetini azaltır. Özgür radikallerin hücrelere zarar vermesini köstekler. Domateste bulunan likopen, antioksidan özelliği ile cildi hem güneş ışınlarından hem de çeşitli faktörlerle oluşan hür radikallerin olumsuz tesirlerinden korumaktadır. Almanya’da yapılan bir çalışmada, likopenin cildi yumuşatmada da tesirli olduğu belirtilmiştir. Likopen cildi güneşin olumsuz tesirlere sahip olan UV ışınlarına karşı korur.
AYÇEKİRDEĞİ ve KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeği Arginin ismi verilen amino asit bakımından zengindir. Arginin, vücutta kolajen sentezini artırır böylelikle cildin sıkılaşmasını sağlar, yaşlanmasını geciktirir. Yumuşak dokuların dayanıklılığını artırır, yara güzelleşmesini hızlandırır. Bir anti-aging sistemi olan büyüme hormonunu uyararak yaşlanma sürecini geciktirir. Bu iki besin, içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cildi muaf radikallere karşı korur. Hücre yenilenmesini olumlu tesirler.
PORTAKAL
İçerdiği C vitamini sayesinde kolajen sentezini artırır ve cildi yaşlanmaya karşı korur. Elastikiyetini artırır, kırışıklıkları azaltır.
YEŞİL SEBZELER
İçeriğindeki C vitamini kolajen sentezini uyararak deri dokusunun gelişimini sağlar. Yaşlanmanın tesirlerine karşı korur. Başkaca posa içeriği yüksek bu sebzeler vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eder ve cilde parlaklık kazandırır.
YULAF
Yüksek posa içeriği sayesinde kan şekerini istikrarda fiyat. Şayet kan şekeri yükselirse vücuttaki androjen seviyesi yükselir ve bu da kırışıklara yol açar. Yara güzelleşmesini olumlu tarafta tesirler.
NAR
İçerdiği polifenoller sayesinde cildi muaf radikallere karşı korur, kan akışını düzenler. Böylelikle cilde canlı ve pembe bir görünüm kazandırır.
SOYA
Kolajen üretimi destekleyerek ve elastin liflerin tamir ederek cildin sıkılığını artırabilir. Cilt yaşlandıkça bu lifler zayıflar ve sarkmaya neden olur. O yüzden diyetin kolajen ve elastin liflerden güçlü olması önerilir. Yapılan bir araştırmada, soya izoflavon özünün ultraviyole ışınların hasarına karşı da kollayıcı tesire sahip olduğu bulunmuştur.
BARBUNYA
Yüksek çinko içeriği sayesinde cilt lekeleri üzerine olumlu tesirleri vardır. Barbunya ağırlaştırılmış tanen olarak da bilinen proantosiyanidinlerden zengindir. Bu flavanodilerin güçlü antioksidan tesiri sayesinde ciltteki E ve C vitaminlerini muaf radikallerin zararlı tesirlerine karşı korur. Kılcal damarları korurlar. Böylelikle dolaşım daha süratli olur ve cilt sıhhati korunur. Toksinlerin ve atıkların dermis ve epidermis denilen cilt katmanlarından uzaklaştırılmasını hızlandırır.
ZEYTİNYAĞI
Cildi korur, pürüzsüzleştirir. Kırışıklıklara yol açan mikro inflamasyonu azaltır.
UZAK DURMANIZ GEREKENLER!
ALKOL
Alkol vücuttan su atımını artırır ve hücreleri yorarak yaşlandırır.
KAFEİN
Siyah çay, kahve ve kolalı içeceklerde bolca bulunan kafein, vücuttan suyla birlikte minerallerin de atılmasına sebep olur. Susuz kalan vücut metabolik aktivitelerini gerçekleştirmede zorlanır, yorulur. Kafein midede asit üretimini artırır ve mide rahatsızlıklarına yol açar. Bu da cildin ışıltısını kaybetmesine sebep olur.
ŞEKER
Ziyade şeker tüketimi cildin elastikiyetini azaltarak kırışıklıkları artırır. Yüksek kan şekeri androjenik hormon salınımını artırır. Bu da kırışıklıkları ve yaşlanmayı hızlandırır.
TUZ
Sağlıklı bir insanın ortalama günlük tuz gereksinimi 3-4 gramdır. Türkiye’de ise günlük ortalama tuz tüketimi 18 gramdır. Ziyade tüketilen tuz vücutta su tutulumuna sebep olacaktır. Bu da ellerde, ayaklarda, bileklerde terleme, karın nahiyesinin genişlemesi, ani kilo değişiklikleri ve süratli kilo alımına sebep olabilir. Gözaltı morlukları, torbaları ve yüzdeki şişliklerin esas sebeplerinden birisi de ziyade tuz tüketimidir.
ASİTLİ YİYECEKLER
Kolanın içerisinde bulunan fosforik asit cildin süratlice yaşlanmasına sebep olur. Bununla birlikte kemik için olumsuz tesirlere de sahip. Yapılan çalışmalar, fosforik asit içeren asitli içecekler tüketen kimselerin daha az kemik yoğunluğuna sahip olduğunu göstermiştir. Bu da osteoporoz riskini artıran bir durumdur.
UMUMI BESLENME TEKLIFLERI
• Yediklerinizden zevk alın,
• Güne kahvaltıyla başlayın,
• Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat edin,
• Çeşitli yiyecekler yiyin,
• Tükettiğiniz yiyeceklerin ölçüsüne dikkat edin,
• Yemeklerinizi yavaş yiyin,
• Lifli besinlerin tüketimini artırın,
• Günde 5 porsiyon zerzevat ve meyve tüketin,
• Çok yağlı yiyecekleri az tüketin,
• Şekerli yiyecekler ve meşrubatlardan kaçının,
• Tam tahıllı eserler tercih edin,
• Üç beyazdan kaçının.
• Günde 2 litre su tüketin.
Yılbaşında yüksek kalorili besinler, tuzlu kuruyemişler, alkol üzere ödem yapıcı besinler tüketmiş olabilirsiniz. İşte yapacağıniz birinci şey bu ödemlerden kurtulmak için bol su tüketmek olacak. Gün içerisinde tüketeceğiniz 2-3 kupa yeşil çay da size bu ödemlerden kurtulmada çok yardımcı olacaktır.
• Bol yeşillik tüketin.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler lif ve potasyum açısından zengindir. Lif barsak floranızı düzenlerken potasyum dimağa oksijen taşır, vücuttaki çokça suyu, şekeri, tuzu ve alkolü atmada yardımcı olur.
• 1-1,5 saat yürüyüş yapın.
Yorgunluğunuzu yürüyüş yaparak hafifletebilirisiniz. Nasıl demeyin, deneyin ve görün.
• Probiyotik ve prebiyotik açısından diyetinizi zenginleştirin.
Yılbaşında ağır beslenme sonucu sindirim sisteminizi yordunuz. Artık barsak florasını yenileme devranı. Bugün tüketeceğiniz 1 bardak kefir ve 1 kase yoğurt/süt size bu hususta çok yardımcı olacak.
• Badem-ceviz-fındık desteğiyle yorgunluktan kurtulun.