sağlıklı buyumek ve gelişmek icin yapılması gerekenler nelerdir
Sağlıklı olmanın sırrı, yediklerimizin ceşitleri kadar miktarlarına da dikkat etmekten ve vucudumuz icin gerekli olan besin oğelerini doğru tuketebilmekten geciyorBesin oğelerini 6 ana grupta toplayabiliriz
Karbonhidratlar: Ekmek, makarna, pirinc, tahıl urunleri ve kuru baklagillerde yuksek miktarda bulunur Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır Şekerler, bildiğimiz cay şekeri (sukroz), meyve şekeri (fruktoz) ve sut şekeri (laktoz) olarak gruplara ayrılır Karbonhidrat vucudumuz icin iyi bir enerji kaynağıdır Gunluk alınan enerjinin %5560’ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir Burada onemli olan şekerli besinlerden cok, diğer karbonhidrat kaynaklarını tuketmektir
Proteinler: Et, sut ve urunleri ile yumurta ve kuru baklagillerde yuksek miktarda bulunur Hucrelerin gelişmesi, dokuların yenilenmesi icin gereklidir Gunluk alınan enerjinin %1012’sinin proteinlerden sağlanması gerekir
Yağlar: Et, sut, peynir, margarin, tereyağı ve kuruyemişlerde yuksek miktarda bulunur Gunluk alınan enerjinin % 2530’unun yağlardan sağlanması gerekir Burada onemli olan bu miktarın en fazla %10’unun doymuş yağlardan (Et, sut, yumurta gibi hayvansal kaynaklı urunlerde bulunur Aşırı tuketimi kolesterol seviyesinin yukselmesine sebep olur) %10’unun tekli doymamış yağlardan (zeytinyağı, kanola yağında bulunur) ve %10’unun coklu doymamış yağlardan (Ayciceği, soya fasulyesi, tahıl urunleri, balık ve urunleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmasıdır
Vitamin ve Mineraller: Vitamin ve mineraller vucudumuzda gercekleşen tum işlemlerde anahtar rol oynar ve vucut fonksiyonlarının normal olarak surdurulmesini sağlarlar Vitaminler vucutta duzenleyici olarak calışırken, mineraller de kemik ve diş sağlığında cok onemli bir role sahiptir
Su: Su, yaşamak icin oksijenden sonra gelen en onemli oğedir Yetişkin insan vucudunun yaklaşık %59'u sudur Su, vucutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hucrelere taşınmasında ve vucut ısısının denetiminde onemli rol oynar Bunun icin gunluk 2 litre su icilmelidir Cay, kahve gibi sıvılar suyun işlevlerini yerine getiremez
Sağlıklı olmanın sırrı, yediklerimizin ceşitleri kadar miktarlarına da dikkat etmekten ve vucudumuz icin gerekli olan besin oğelerini doğru tuketebilmekten geciyorBesin oğelerini 6 ana grupta toplayabiliriz
Karbonhidratlar: Ekmek, makarna, pirinc, tahıl urunleri ve kuru baklagillerde yuksek miktarda bulunur Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır Şekerler, bildiğimiz cay şekeri (sukroz), meyve şekeri (fruktoz) ve sut şekeri (laktoz) olarak gruplara ayrılır Karbonhidrat vucudumuz icin iyi bir enerji kaynağıdır Gunluk alınan enerjinin %5560’ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir Burada onemli olan şekerli besinlerden cok, diğer karbonhidrat kaynaklarını tuketmektir
Proteinler: Et, sut ve urunleri ile yumurta ve kuru baklagillerde yuksek miktarda bulunur Hucrelerin gelişmesi, dokuların yenilenmesi icin gereklidir Gunluk alınan enerjinin %1012’sinin proteinlerden sağlanması gerekir
Yağlar: Et, sut, peynir, margarin, tereyağı ve kuruyemişlerde yuksek miktarda bulunur Gunluk alınan enerjinin % 2530’unun yağlardan sağlanması gerekir Burada onemli olan bu miktarın en fazla %10’unun doymuş yağlardan (Et, sut, yumurta gibi hayvansal kaynaklı urunlerde bulunur Aşırı tuketimi kolesterol seviyesinin yukselmesine sebep olur) %10’unun tekli doymamış yağlardan (zeytinyağı, kanola yağında bulunur) ve %10’unun coklu doymamış yağlardan (Ayciceği, soya fasulyesi, tahıl urunleri, balık ve urunleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmasıdır
Vitamin ve Mineraller: Vitamin ve mineraller vucudumuzda gercekleşen tum işlemlerde anahtar rol oynar ve vucut fonksiyonlarının normal olarak surdurulmesini sağlarlar Vitaminler vucutta duzenleyici olarak calışırken, mineraller de kemik ve diş sağlığında cok onemli bir role sahiptir
Su: Su, yaşamak icin oksijenden sonra gelen en onemli oğedir Yetişkin insan vucudunun yaklaşık %59'u sudur Su, vucutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hucrelere taşınmasında ve vucut ısısının denetiminde onemli rol oynar Bunun icin gunluk 2 litre su icilmelidir Cay, kahve gibi sıvılar suyun işlevlerini yerine getiremez