Sağlıklı kalp ve akciğer için ayva Sağlıklı yürek ve akciğer için ayva Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ahali Sağlığı Asıl Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Faruk Bitip Tükenmez, çoğu hastalığa şifa olan ayvanın yürek, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olduğunu söyledi Prof Dr Bitip Tükenmez, ayvanın faydalarının çok eski çağlardan beri bilindiğini belirterek, ''Romalılar parfümden, bala değin her şey için ayvanın meyve ve çiçeklerini kullanmışlar'' dedi Dünyada en fazla ayva üretimi yapan ülkeler içinde Türkiye'nin de bulunduğunu bildiren Yorulmaz, ''Bu mevsimde yeniden oldukça ucuz fiyata ve bol miktarda ayva bulmak mümkün Ayvanın meyvesi gibi çekirdeği ve yaprakları da işe yaramakta boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da hap yapımında kullanılmaktadır Ayva, protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi minerallerden zengin, tohumları ise yağ ve protein içermektedir''dedi AYVANIN FAYDALARI Ayvanın çoğu rahatsızlığın giderilmesi ve korunmasında etkin olduğunu vurgulayan Prof Dr Yorulmaz, şu bilgileri verdi ''Ayva, çocuklarda sağlığı korur, artış ve gelişmeyi hızlandırır Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır Her yaşta sinir sistemini güçlendirir, mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak dispepsi gibi sorunları önler Cildi ve tırnakları güçlü, parlak ve daha sağlıklı ülkü getirir Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır Ayva veya ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir Vücudun gücünü artırarak, kuvvetli tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur Ağız kokusunu önler İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve mirasçı tedavisine muavin olduğu, cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir''