Zayıflık, alınan kuvvetin harcanan güçten az olması ile meydana gelen bir durumdur. Yani besinlerden aldığımız kuvvetin zayıf olmasıdır. Azık alımı azdır. Uzun vadeli ehliyetsiz azık alımı da iştahın çok ziyade azalmasına sebep olmaktadır. Bu bireylerde ayrıyeten az yemeye bağlı vitamin, mineral zayıflığı de sık görülmektedir.
Kilo vermek kadar almakta bir o kadar zordur. Gün içinde sistemsiz yeme alışkanlıkları, öğün atlamalar, fizikî aktivitenin çok olması üzere durumlar zayıflığa sebep olabilir. Umumide bu bireyler tıpkı devranda çok çokça yemek seçerler. Ve bu besinleri de nizamlı bir beslenme programı ile almazlar.
Kilo almak yağlanmak demek değildir. Yavaş alınan kilolar egzersizle birleşince kas kütlesini artırarak sağlıklı bir kilo alımına sebep olur ki, mütenasip olanı da budur. Kilo almak da kilo vermek üzere yavaş yavaş olmalıdır. Fakat kilo almak için kalorisi çokça besleyici bedeli düşük yağlı, şekerli azıkları tercih etmek son aşama sıhhatsiz bir durumdur. Bu da kan yağlarının yükselmesi ve haddinden fazla yağlanma demektir.
Burada yapılacak en değerli şeylerden biri öğünleri tertipli tüketmektir. Öğünlerde tek bir çeşit yemek alanına öğünü çeşitlendirerek zenginleştirmek gerekir. Örneğin sabah kahvaltısında 1 poğaça ya da simit konumuna peynir, yumurta, zeytin, reçel, pekmez-tahin üzere besinleri tercih etmek yeterli bir yol olabilir. Yeniden başka öğünlerde tek bir çeşit yemek konumuna bulgur, tam buğday makarnası üzere sağlıklı bir karbonhidrat, yoğurt, et, balık üzere sağlıklı bir protein, zerzevat yemeği, bol soslu salata, meyve ve ekmek üzere besinlerle çeşitlendirilmiş bir öğün tercih edilebilir. Ara öğünlerde sütü muhallebi, sütlaç ve salep halinde tüketerek ve ceviz, badem ve fıstık ile zenginleştirerek tüketmek kalori alımını sağlıklı bir biçimde sağlayacaktır.
Mevzuyu bu halde özetledikten sonra kilo almak için izlenecek yolları şu formda sıralayabiliriz. Öğünler nizamlı, en az 3 ana 3 ara öğün olmalıdır. Ana öğünlerde ehil ve istikrarlı karbonhidrat, protein, yağ alımı ile vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri de makul ölçülerde alabiliriz. Aralarda kuruyemişler, kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, sütlaç, muhallebi, salep üzere kalorisi ve besin kıymeti yüksek sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Egzersiz sağlıklı kilo alımı için de olmazsa olmazdır. Kas kütlemizi artırmamız ve iştahımızın açılması açısından kaidedir. Öğünlerde çok ölçüde yemek mahalline kalorisi ve besin pahası yüksek azıkları tercih etmek azık tüketimini kolaylaştıracaktır. Fıstık ezmesi, kuvvet barları, yağlı peynirler, yumurta, et, yoğurt, muz üzere bol proteinli azıklar ve bol sebzeli öğünler hem kas kütlesini artırır hem de sağlıklı kilo alımını sağlar. Ayrıyeten yemeklerde sağlıklı yağları tercih etmek de gerekmektedir. Katı yağlar alanına yemek ve salatalarda likit yağları tüketmek daha tutarlı olacaktır. Bunların yanında yemeklerden sonra çay, kahve tüketimi de çok kıymetlidir. Zira bu içecekler yemeklerle alınan vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıyeten su tüketimi yemeklerden sonra olmalıdır.
Sonuç olarak, kahvaltıya 1 dilim ekmek ve fıstık ezmesi eklemek, ara öğünlerde fındık, fıstık, ceviz, çikolata, kuru meyveler tüketmek, balık, al et, tavuk, peynir, yumurta üzere proteinli azıkları nizamlı tüketmek, şeker yanına taze meyve sularını, kahvaltıda çay yanına pekmezli, ballı sütü tercih etmek, yemeklerde baharatlara yan vermek sağlıklı kilo alımı için ehil olacaktır. Buna bir de nizamlı egzersizi ve bol su tüketimini de eklersek istediğimiz sonuca kısa müddette ulaşabiliriz.
SIHHATLE KALIN…..
Kilo vermek kadar almakta bir o kadar zordur. Gün içinde sistemsiz yeme alışkanlıkları, öğün atlamalar, fizikî aktivitenin çok olması üzere durumlar zayıflığa sebep olabilir. Umumide bu bireyler tıpkı devranda çok çokça yemek seçerler. Ve bu besinleri de nizamlı bir beslenme programı ile almazlar.
Kilo almak yağlanmak demek değildir. Yavaş alınan kilolar egzersizle birleşince kas kütlesini artırarak sağlıklı bir kilo alımına sebep olur ki, mütenasip olanı da budur. Kilo almak da kilo vermek üzere yavaş yavaş olmalıdır. Fakat kilo almak için kalorisi çokça besleyici bedeli düşük yağlı, şekerli azıkları tercih etmek son aşama sıhhatsiz bir durumdur. Bu da kan yağlarının yükselmesi ve haddinden fazla yağlanma demektir.
Burada yapılacak en değerli şeylerden biri öğünleri tertipli tüketmektir. Öğünlerde tek bir çeşit yemek alanına öğünü çeşitlendirerek zenginleştirmek gerekir. Örneğin sabah kahvaltısında 1 poğaça ya da simit konumuna peynir, yumurta, zeytin, reçel, pekmez-tahin üzere besinleri tercih etmek yeterli bir yol olabilir. Yeniden başka öğünlerde tek bir çeşit yemek konumuna bulgur, tam buğday makarnası üzere sağlıklı bir karbonhidrat, yoğurt, et, balık üzere sağlıklı bir protein, zerzevat yemeği, bol soslu salata, meyve ve ekmek üzere besinlerle çeşitlendirilmiş bir öğün tercih edilebilir. Ara öğünlerde sütü muhallebi, sütlaç ve salep halinde tüketerek ve ceviz, badem ve fıstık ile zenginleştirerek tüketmek kalori alımını sağlıklı bir biçimde sağlayacaktır.
Mevzuyu bu halde özetledikten sonra kilo almak için izlenecek yolları şu formda sıralayabiliriz. Öğünler nizamlı, en az 3 ana 3 ara öğün olmalıdır. Ana öğünlerde ehil ve istikrarlı karbonhidrat, protein, yağ alımı ile vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri de makul ölçülerde alabiliriz. Aralarda kuruyemişler, kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, sütlaç, muhallebi, salep üzere kalorisi ve besin kıymeti yüksek sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Egzersiz sağlıklı kilo alımı için de olmazsa olmazdır. Kas kütlemizi artırmamız ve iştahımızın açılması açısından kaidedir. Öğünlerde çok ölçüde yemek mahalline kalorisi ve besin pahası yüksek azıkları tercih etmek azık tüketimini kolaylaştıracaktır. Fıstık ezmesi, kuvvet barları, yağlı peynirler, yumurta, et, yoğurt, muz üzere bol proteinli azıklar ve bol sebzeli öğünler hem kas kütlesini artırır hem de sağlıklı kilo alımını sağlar. Ayrıyeten yemeklerde sağlıklı yağları tercih etmek de gerekmektedir. Katı yağlar alanına yemek ve salatalarda likit yağları tüketmek daha tutarlı olacaktır. Bunların yanında yemeklerden sonra çay, kahve tüketimi de çok kıymetlidir. Zira bu içecekler yemeklerle alınan vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıyeten su tüketimi yemeklerden sonra olmalıdır.
Sonuç olarak, kahvaltıya 1 dilim ekmek ve fıstık ezmesi eklemek, ara öğünlerde fındık, fıstık, ceviz, çikolata, kuru meyveler tüketmek, balık, al et, tavuk, peynir, yumurta üzere proteinli azıkları nizamlı tüketmek, şeker yanına taze meyve sularını, kahvaltıda çay yanına pekmezli, ballı sütü tercih etmek, yemeklerde baharatlara yan vermek sağlıklı kilo alımı için ehil olacaktır. Buna bir de nizamlı egzersizi ve bol su tüketimini de eklersek istediğimiz sonuca kısa müddette ulaşabiliriz.
SIHHATLE KALIN…..