Saçların sağlıklı olması için protein gereksinimi vardır. Zira saç telinin yapısında esas olarak keratin isimli protein bulunur. Ehliyetsiz protein tüketimi sonucunda saçlar ehil proteini alamaz ve güçsüzleşerek kırılır. Düşük kalitede protein tüketimi saçların rengini kaybetmesine ve güçsüzleşmesine yol açar. Saçların güçlü ve sağlam olması için en güzel protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sıhhatini düzgünleştiren gayri besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir. Günlük tüketilmesi gereken dört temel besin öbeğini (süt kümesi, et kümesi, tahil kümesi, sebze-meyve grubu) içeren istikrarlı bir diyet aslinda bu besin ögelerinin de ehil ölçülerde alınmasını saglar. Gelgelelim her vakit güçlü, parlak ve sağlıklı saçlar için bu besin öğelerinin ehil tüketimine ihtimam göstermek gerekir.
Demir; demir eksikligi direkt saç dökülmesine neden olur. Al et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, kuru kayısı, kuru meyveler ve yağlı tohumlar demirin güzel kaynaklarıdır.
Biotin; saç ve tırnak vitamini olarak bilinir. Saç foliküllerinin fonksiyonunu artırır. Bir çok kozmetik eserde de bulunan bu vitamin saçları güçlendirir. Saçın maruz kaldığı boya , fön üzere süreçlerin zararlarından saçı korur, saçın uzama suratını arttırır. Bir çok besinde bulunan ve birebir hengamda bağırsaklarımızda da üretilen bu vitaminin eksikliği çok sık karşılaşılan bir durum değildir ama bağırsak meselesi olan kimseler biotinden varlıklı besinleri diyetinde arttırmalıdır. Yumurta sarısı, karnabahar, peynir ve konum fıstığı biotin kaynaklarındandır.
Çinko; vücutta doku onarımında kullanılır bu özelliği ile hasar görmüş saç köklerinin onarılmasında hizmet alır. Saç köklerinin etrafında ki yağ bezelerinin elverişli halde çalışmasına yardımcı olur. Zayıflığında saçlarda kepek oluşumu ve saç dökülmesi gözlenir. Çok ölçülerde tüketilmesi de saç dökülmelerine yol açar. Bu nedenle çinko takviyesine başlanmadan evvel gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Deniz eserleri, etler, kuru baklagiller ve mantar çinkonun kıymetli kaynaklarıdır.
Selenyum; saç derisinin canlanmasında ve kepeğin önlenmesinde tesirlidir. Balık, tam tahıllar, brokoli, lahana, kereviz, salatalık, sogan, turp, sarımsak, mantar, yumurta, ay çekirdeği selenyum için yeterli kaynaklardır.
Bakır; deniz eserleri, patates, karaciğer, kuru baklagiller, kakao, kayısı, kuru meyveler, tam tahıllar ve yağlı tohumlar bakırın güzel birer kaynağıdır.
Magnezyum; ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, kabak, brokoli, patates, fasulye, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, çikolata magnezyum kaynaklarıdır.
A vitamini; saç dökülmesine karşı değerli bir esirgeyicidir. Kuru saçların temel nedeni A vitamini zayıflığıdır. A vitamini birebir hengamda keratinizasyonda vazife alarak saç tellerinin yenilenmesini sağlar ve saç derisinin de yenilenmesini destekler. Saçlarda kuruluğu engelemek için A vitamininden güçlü besinler tercih edilmelidir. Balık, yumurta, al etler, süt ve yoğurt, havuç, kayısı, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, dereotu, tere kıymetli kaynaklarıdır.
E vitamini; hür radikalleri etkisiz hale getirerek saçı çevresel faktörlerin zararlı tesirlerinden korur. Baş derisindeki kan akışını hızlandırması nedeniyle saçların daha süratli uzamasını sağlar. Bitkisel yağlar, ay çekirdeği, mahal fıstığı, yeşil yaprakli sebzeler ve kepeği ayrılmamış un, E vitamini kaynaklarıdır.
C vitamini; saça düzgün gelen ve dökülmesine karşı tesirlidir. Vücudun sebum üretmesini sağlar ve böylelikle saçları nemlendirir. Birebir vakitte antioksidan tesiri sayesinde bireylerin günlük hayatta maruz kaldığı güneşin zararlı ışınları, hava kirliliği , saça uygulanan ısıl süreçler üzere çevresel tesirlerden saçı korur. Kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, al ve yeşil biberler, kavun, yeşil yaprakli sebzeler, domates, karnabahar ve patates değerli kaynaklarıdır.
D vitamini; en uygun kaynağı güneş olmakla birlikte uzun mühlet güneşe maruz kalan saçlarda da yıpranma görülebilmektedir. Bu nedenle yağlı balıklar, yumurta sarısı, peynir ve süt tercih edilmelidir.
B5 vitamini; “pantotenik asit” olarak da bilinir. Vücut B5 vitaminini kendisi üretemez ancak gereksinim duyar. Başkaca şiddetli sebum üretimini durdurur ve saç folikülünün yapılanmasını sağlar. Tüm tahıllarda, yumurtada ve ette bulunur.
B12 vitamini; kan hücrelerinin oluşum mekanizmasında konum alarak bireyleri anemiden(kansızlık) korur, bilişsel performansı arttırır. Ehliyetsiz alımında kansızlık görülür ki kansızlığın da kıymetli bir bulgusu saç dökülmesidir. Bunun dışında vücudun tüm hücrelerine olduğu üzere saç köklerine de besin sağlayarak saçın uzamasını destekler. Saçın renginin korunmasını sağlar ve erken saç dökülmesini önler. Bu açıdan saç sıhhatinin korunmasında B 12 vitamini alımı yerinde seviyede olmalıdır. Al ve beyaz et, süt, peynir, yumurta sarısı kaynaklarıdır.
Gayrikâfi yağ asidi alımında saçlar uygulanan ısı süreçlerinden çok daha ziyade etkilenir ve saçlar zayıflar. Yağ asitlerinden bilhassa omega-3 ve omega-6 saç sıhhati için epeyce kıymetlidir. Omega-3 saç derisini güçlendirir, saçın muhtaçlığı olan nem bariyerini oluşturur. Saçlara doğal parlaklık kazandırır. Balık, ceviz, fındık, badem omega 3 kaynaklarıdır.