iltasyazilim
FD Üye
Şah Pilav ( Azerbaycan Plovu ) Tarifi İçin Malzemeler Pilav;
*4 bardak pilav pirinçi ( uzun olan pirinç basmati )
aşqara; ( pilav için etli sos )
*350400 qram kırmızı et orta yağlı
*( ben tavuk göğsüyle hazırladım Kuzu eti, tavuk eti ve saire hazırlamak olur )
*200 qram erik kurusu ekşi olan
*200 qram gavalı qurusu sarı olan (adını başka türlü bilmiyom )
*200 qram kestane
*200 qram kayısı kurusu
*2 büyük kuru soğan
*1 çay kaşığı erik ekşisi ( yoksa eger bi çimdik limon tuzu kullanıla bilinir )
*1 çay bardağı erinmiş tereyağı
*Tuz lazım olan kadar
Pilav fırına verilince ilave olanlar;
*200 qram kuş üzümü
*250 qram nerdeyse tereyağı
*( yufka ve pilavı yağlamak için )
*2 çay kaşığı sarıkök ve ya zeferan ( adın bilmiyom başka dilde )
*4 tane büyük lavaş ince olan
*Üzeri için alminyum folyo
Şah Pilav ( Azerbaycan Plovu ) Tarifi Yapılışı Aşqara hazırlanışı;
etler önceden yumuşayıncaya kadar haşlanır ( et bulyonu lazim olucak )
Soğan ay şeklinde ince kıyılarak erinmiş tereyağında kızılı renk alana kadar kavruluru ( karıştırmak lazim tez tez )
erik, kayısı, gavalı, kestane de ilave olunur kızarılmış soğana, onlarda bir 5 dak kadar kavrululur
Erik ekşisi de atılır
Ve en son etler de ilave olunarak 23 dak kavrulur
1 çay bardağı kadar bulyon ilave edilir
Kısık ateşte kapağı kapalı 78 dak kadar demlenmeye bırakılır
Pilav;
Önceden pirinçleri soğuk ve tuzlu suda 12 saat kadar bekletmeye alıyoruz ( 1 gece de bekletmek olur Pirinçler tane tane ve daha uzun olsun diye )
Büyük bir tencerede kaynayan suya tuzu yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave ederiz
Tam pişirmeyiz ( fırında yufka içi dem alıcak )
1012 dak nerdeyse kaynar pirinçler
Hafiften pişen pirinçleri süzeriz
Fırında demleme pilavı;
Fırına uygun derin bi tencere alırız,
tereyağını azcık bir hissesin eritiriz ve tencere dibini yağlarız,
1ci yufkayı tencerenin dibini tutmakla ve kenarından bi tarafı çıkmakla dizeriz,
Yufkanı yağlarız
2ci, 3cü, 4cü yufkaları da bir birinin üzerine dizerek aynı şekilde dizeriz ve yağlarız
( hepsinin kenarları tencereden kenara çıkcak biraz üzerini kaplamak için
Haşlanmış ve süzülmüş olan pirinçi yufakların üzerine dökeriz
Ortasında kuş yuvası gibi bi boşluk açarız pirinçin ve aşqaranı, kuşüzümünü o boşluğa doldurarak kenarlardan pirinç ile aşqaranın üzerini kapatırız
Üzerine tereyağı kalan tereyağını kesip atarız Sarıkök ve ya zeferanı da serpib kenardan çıkan yufkalarla pirinçin üzerini tamamen kapatırız
Tencerenin üzerini alminyum folyo ile iyi sararız ve fırına deme veririz
1 saat kadar dem alır pilav
Fırın önceden ısıtılmış olmalı
Isı ayarı;180200 derece
Nuş
P:s;
1) yapılış resimlerde var
2) sarıkök ve zeferanın resmini yorum olarak bulup göndercem
*4 bardak pilav pirinçi ( uzun olan pirinç basmati )
aşqara; ( pilav için etli sos )
*350400 qram kırmızı et orta yağlı
*( ben tavuk göğsüyle hazırladım Kuzu eti, tavuk eti ve saire hazırlamak olur )
*200 qram erik kurusu ekşi olan
*200 qram gavalı qurusu sarı olan (adını başka türlü bilmiyom )
*200 qram kestane
*200 qram kayısı kurusu
*2 büyük kuru soğan
*1 çay kaşığı erik ekşisi ( yoksa eger bi çimdik limon tuzu kullanıla bilinir )
*1 çay bardağı erinmiş tereyağı
*Tuz lazım olan kadar
Pilav fırına verilince ilave olanlar;
*200 qram kuş üzümü
*250 qram nerdeyse tereyağı
*( yufka ve pilavı yağlamak için )
*2 çay kaşığı sarıkök ve ya zeferan ( adın bilmiyom başka dilde )
*4 tane büyük lavaş ince olan
*Üzeri için alminyum folyo
Şah Pilav ( Azerbaycan Plovu ) Tarifi Yapılışı Aşqara hazırlanışı;
etler önceden yumuşayıncaya kadar haşlanır ( et bulyonu lazim olucak )
Soğan ay şeklinde ince kıyılarak erinmiş tereyağında kızılı renk alana kadar kavruluru ( karıştırmak lazim tez tez )
erik, kayısı, gavalı, kestane de ilave olunur kızarılmış soğana, onlarda bir 5 dak kadar kavrululur
Erik ekşisi de atılır
Ve en son etler de ilave olunarak 23 dak kavrulur
1 çay bardağı kadar bulyon ilave edilir
Kısık ateşte kapağı kapalı 78 dak kadar demlenmeye bırakılır
Pilav;
Önceden pirinçleri soğuk ve tuzlu suda 12 saat kadar bekletmeye alıyoruz ( 1 gece de bekletmek olur Pirinçler tane tane ve daha uzun olsun diye )
Büyük bir tencerede kaynayan suya tuzu yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave ederiz
Tam pişirmeyiz ( fırında yufka içi dem alıcak )
1012 dak nerdeyse kaynar pirinçler
Hafiften pişen pirinçleri süzeriz
Fırında demleme pilavı;
Fırına uygun derin bi tencere alırız,
tereyağını azcık bir hissesin eritiriz ve tencere dibini yağlarız,
1ci yufkayı tencerenin dibini tutmakla ve kenarından bi tarafı çıkmakla dizeriz,
Yufkanı yağlarız
2ci, 3cü, 4cü yufkaları da bir birinin üzerine dizerek aynı şekilde dizeriz ve yağlarız
( hepsinin kenarları tencereden kenara çıkcak biraz üzerini kaplamak için
Haşlanmış ve süzülmüş olan pirinçi yufakların üzerine dökeriz
Ortasında kuş yuvası gibi bi boşluk açarız pirinçin ve aşqaranı, kuşüzümünü o boşluğa doldurarak kenarlardan pirinç ile aşqaranın üzerini kapatırız
Üzerine tereyağı kalan tereyağını kesip atarız Sarıkök ve ya zeferanı da serpib kenardan çıkan yufkalarla pirinçin üzerini tamamen kapatırız
Tencerenin üzerini alminyum folyo ile iyi sararız ve fırına deme veririz
1 saat kadar dem alır pilav
Fırın önceden ısıtılmış olmalı
Isı ayarı;180200 derece
Nuş
P:s;
1) yapılış resimlerde var
2) sarıkök ve zeferanın resmini yorum olarak bulup göndercem