nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,677
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 61
Baldaki sahteciliğin ortaya çıkmasının ardındaki, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği değiştiriliyorTebliğde yapılacak değişiklikle, balda tağşişi (içinde olmaması gereken maddeyi karıştırma) durdurmak amacıyla, balın arılar göre yapıldığının ölçütü olan prolin miktarı artırıldı Buna göre daha önce balda kilogramda asgari 180 miligram olarak belirlenen prolin miktarı, asgari 300 miligrama çıkarıldı
Tebliğde bulunan düzenlemeler şöyle sılanıyor:
Bala gıda katkı maddesi maddeleri de dahil edinmek üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak
Bala, kendi doğal bileşiminde bulunmayan hiçbir katkı maddesi ve güzel koku katılmayacak
Bal, içerdiği doğal enzimleri parçalayacak veya önemli düzeyde inaktive edecek şekilde ısıtılmış olmayacak
Polen ya da öteki bala özgü bileşenler uzaklaştırılamayacak
Bal, Türk Yiyecek Kodeksi Şeker Tebliğinde yer alan şekerleri içermeyecek
Bal kendine özgü koku ve tada sahip olacak
Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilecek
Esas petekte balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunmayacak
Etiketinde çiçek, bitki, bölge veya coğrafya açıklanmış ballara filtre bal ek edilmeyecek
Petekli ballarda, peteğin asgari yüzde 80i sırlanmış olacak
Bal etiketlerinde de 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir ifadesi yer alacak
Çerçeveli balda net miktarda çerçeve ağırlığı dahil edilmeyecek
Çerçevelere arıcıların işletme kayıt numaraları yazılacak
kaynak:milliyet *
Tebliğde bulunan düzenlemeler şöyle sılanıyor:
Bala gıda katkı maddesi maddeleri de dahil edinmek üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak
Bala, kendi doğal bileşiminde bulunmayan hiçbir katkı maddesi ve güzel koku katılmayacak
Bal, içerdiği doğal enzimleri parçalayacak veya önemli düzeyde inaktive edecek şekilde ısıtılmış olmayacak
Polen ya da öteki bala özgü bileşenler uzaklaştırılamayacak
Bal, Türk Yiyecek Kodeksi Şeker Tebliğinde yer alan şekerleri içermeyecek
Bal kendine özgü koku ve tada sahip olacak
Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilecek
Esas petekte balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunmayacak
Etiketinde çiçek, bitki, bölge veya coğrafya açıklanmış ballara filtre bal ek edilmeyecek
Petekli ballarda, peteğin asgari yüzde 80i sırlanmış olacak
Bal etiketlerinde de 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir ifadesi yer alacak
Çerçeveli balda net miktarda çerçeve ağırlığı dahil edilmeyecek
Çerçevelere arıcıların işletme kayıt numaraları yazılacak
kaynak:milliyet *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.