Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sahurda tam ezan okunurken su içtim oruc makbuk mü

Sahurda tam ezan okunurken su içtim oruc makbuk mü
0
195

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Dün gece lavabodaydım Ezan okunmaya başladı bende daha suyumu içmemiştim içim yanıyordu ve bugün ağır birkaç işim vardı yani muhakkak suyu içmem gerekti Ben de ezan daha yarıya gelmeden iki bardak su içtim aklımda ezan bitene kadar zaruri durumlarda yenip içileblieceği kalmış Sonradan da şüpheye düştüm

Eski diyanet işleri başkanı bir hoca bu durum hakkında yenilip içilebilir ezan bitene kadar demiş ama bozulur diyen kaynaklar da var

Alıntı:
Bakara 187 âyet, Oruca başlama vaktini belirlemiştir O da siyah ipliğin beyaz iplikten ayırdedileceği zamandır Yahut gecenin karanlığının, aydınlıktan ayrıldığı, yani ortalığın iyice ağarıp kentin veya köyün evlerinin, yollarının besbelli olacağı zamandır İslam âleminde ihtiyat prensibini öne çeken fıkıh bilginleri, oruca başlama vaktini tan yeri ağarmasının ilk anına çekmişler, böylece tanyeri ağarmasıyla güneş doğması arasında iki saatlik bir zaman bırakmışlardır Aslında oruca başlama vakti bu kadar erken değildir Başlama vaktini, atılan okun yerinin görünebileceği zaman olarak açıklayan din âlimleri vardır Erken ezan okunması, sahur yemeğini yemeğe engel değildir Çünkü Peygamberimiz, ezanı erken okuyan Bilal için halka: “Ne Bilâl’in ezânı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun, ne de ufkun bu şekilde (dikeyine) yayılan beyazlığı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun Işık bu şekilde (yatayına) yayılıncaya dek yiyiniz! buyurmuştur (Buhârî Ezân: 13, Savm: 17, Talâk) Hz Ömer, Huzeyfe, İbn Abbâs, Talk ibn Alî, Ata ibn Ebî Rabâh, A’meş gibi bazı sahâbî ve tabiîlere göre oruca başlama vakti (imsak) sabahleyin yolların, dağların tepelerinin belli olacağı zamandır

858,509Konular
982,874Mesajlar
30,655Kullanıcılar
LamollaaSon üye
Üst Alt