Sahurda Ve İftarda Ne Yemeli, Ne Yememeli
Sıcaklarda Sahur ve İftarda Ne Yemeli
Oncelikle sahur ve iftar sofralarınızda bol bol sıvı tuketmelisiniz Mutlaka sahura kalkmalısınız Gun boyu ac kaldıktan sonra iftarda cok fazla ve ağır yemekler tuketmek bir cok hastalığa davetiye cıkarabilir
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin uzerinde seyretmesi sağlık acısından bazı riskleri gundeme getiriyor Oruc tutarken zorlanmamak ve sağlığı korumak icin bol su ve iftardan sahura kadar ara oğunlerde hafif yiyecekler tuketmek uzmanların yaptığı en onemli uyarılar arasında
Sahur Sofralarınızda;
Hurma
Sızma zeytinyağlı, ev yapımı ılık bir corba
Susuzluğu artırmayacak hafif gıdalar
Yoğurt, salata, şekersiz hoşaf
Şekersiz cay ve sık sık su
Meyve, yeşil cay vb yiyecekler tuketilmesi onerilir
İftar Sofralarınızda
İlk olarak yıkanmış ucbeş adet hurma
Sonra ılık bir corba
15 dakika aradan sonra ana yemek
Yoğurt, salata, şekersiz pekmezli veya meyve sulu hoşaf
Dua ve teravihe doğru şekersiz cay ve sık sık su
Teravihten sonra bol bol su tuketmelisiniz
Ne Yememeli, Ne Yemeli
Beyaz ekmek, recel ve baklava gibi tatlılar, şekerli cay, celtik olmayan beyaz pirincin pilavı, patates kızartması gibi urunler, hem oruclu kimseyi cok cabuk acıktırır, hem de sağlıksızdır
Cay, maden suyu, meyve suyu, gazlı icecekler, kola vs vucudun su ihtiyacını gidermezler Bu nedenle, iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre cok terleyenler ve kilolular icin daha fazla su tuketilmeli
Sucuk, salam, sosis, hazır corba gibi urunler Cin tuzu olarak bilinen MSG icereceğinden susuzluğu artırır ve bağımlılık yaparlar
Şeker, tatlandırıcı ve bunları iceren petrokimya urunu sozde gıdalar, acıkmayı ve susamayı hızlandırırlar
Gazlı icecekler, hazır meyve suları, kolalar ve dondurmalar ozellikle Ramazanda tuketilmemeliler
Az yemek değil, bilakis sağlıksız, niteliksiz ve cok yemek daha fazla acıktırır
Soya ve mısırdan meydana gelen tavuk etinden uzak durulmalı, kuzu ve keci eti oncelikli olmalı Ama eti her gun değil, haftada bir en cok iki kez yemek, daha sağlıklı kalmaya yardım eder
Hazır yoğurtlar jelatin, nişasta, margarin gibi katkılar icerme ihtimali cok yuksek olan urunler olup, ev yapımı yoğurtlar tercih dilmeli
Sıcaklarda Sahur ve İftarda Ne Yemeli
Oncelikle sahur ve iftar sofralarınızda bol bol sıvı tuketmelisiniz Mutlaka sahura kalkmalısınız Gun boyu ac kaldıktan sonra iftarda cok fazla ve ağır yemekler tuketmek bir cok hastalığa davetiye cıkarabilir
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin uzerinde seyretmesi sağlık acısından bazı riskleri gundeme getiriyor Oruc tutarken zorlanmamak ve sağlığı korumak icin bol su ve iftardan sahura kadar ara oğunlerde hafif yiyecekler tuketmek uzmanların yaptığı en onemli uyarılar arasında
Sahur Sofralarınızda;
Hurma
Sızma zeytinyağlı, ev yapımı ılık bir corba
Susuzluğu artırmayacak hafif gıdalar
Yoğurt, salata, şekersiz hoşaf
Şekersiz cay ve sık sık su
Meyve, yeşil cay vb yiyecekler tuketilmesi onerilir
İftar Sofralarınızda
İlk olarak yıkanmış ucbeş adet hurma
Sonra ılık bir corba
15 dakika aradan sonra ana yemek
Yoğurt, salata, şekersiz pekmezli veya meyve sulu hoşaf
Dua ve teravihe doğru şekersiz cay ve sık sık su
Teravihten sonra bol bol su tuketmelisiniz
Ne Yememeli, Ne Yemeli
Beyaz ekmek, recel ve baklava gibi tatlılar, şekerli cay, celtik olmayan beyaz pirincin pilavı, patates kızartması gibi urunler, hem oruclu kimseyi cok cabuk acıktırır, hem de sağlıksızdır
Cay, maden suyu, meyve suyu, gazlı icecekler, kola vs vucudun su ihtiyacını gidermezler Bu nedenle, iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre cok terleyenler ve kilolular icin daha fazla su tuketilmeli
Sucuk, salam, sosis, hazır corba gibi urunler Cin tuzu olarak bilinen MSG icereceğinden susuzluğu artırır ve bağımlılık yaparlar
Şeker, tatlandırıcı ve bunları iceren petrokimya urunu sozde gıdalar, acıkmayı ve susamayı hızlandırırlar
Gazlı icecekler, hazır meyve suları, kolalar ve dondurmalar ozellikle Ramazanda tuketilmemeliler
Az yemek değil, bilakis sağlıksız, niteliksiz ve cok yemek daha fazla acıktırır
Soya ve mısırdan meydana gelen tavuk etinden uzak durulmalı, kuzu ve keci eti oncelikli olmalı Ama eti her gun değil, haftada bir en cok iki kez yemek, daha sağlıklı kalmaya yardım eder
Hazır yoğurtlar jelatin, nişasta, margarin gibi katkılar icerme ihtimali cok yuksek olan urunler olup, ev yapımı yoğurtlar tercih dilmeli