iltasyazilim
FD Üye
sakarya nın yemekleri,sakarya yemekleri,sakarya yemek yemek kültürü,sakarya yöresine özgü yemekler,sakarya ünlü yemekleri
Sakarya'da yaşamış halkın gıda kültürü; ilk kez kentteki yaşam standartları ve ekonomik alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar özellikle gelir düzeyi yüksek olanlar arasında aperatifhazır yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer hayat türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Ayrıca iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen ürün farklılık göstermekte ve yiyecek kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında temel belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha aşağı kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşayan daha aşağı kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için zorunlu araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde artan tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden ayrı çoğu kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır genelde tahıl, farklı alanlara yönlendirilmiş sebze ve bir arz etle, sulu olarak hazırlanan yemek yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü sağlıklı gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha aşağı kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, anma, ve törenlere ayrı bir manâ ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, değişiklik zenginliği ve ağız tadı tadına uyma yönünden olduğu dek çoğu yemek ve yiyecek türü ile dinç ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *
Sakarya'da yaşamış halkın gıda kültürü; ilk kez kentteki yaşam standartları ve ekonomik alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar özellikle gelir düzeyi yüksek olanlar arasında aperatifhazır yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer hayat türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Ayrıca iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen ürün farklılık göstermekte ve yiyecek kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında temel belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha aşağı kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşayan daha aşağı kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için zorunlu araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde artan tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden ayrı çoğu kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır genelde tahıl, farklı alanlara yönlendirilmiş sebze ve bir arz etle, sulu olarak hazırlanan yemek yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü sağlıklı gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha aşağı kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, anma, ve törenlere ayrı bir manâ ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, değişiklik zenginliği ve ağız tadı tadına uyma yönünden olduğu dek çoğu yemek ve yiyecek türü ile dinç ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *