iltasyazilim
FD Üye
Sakarya Bölgesel Yemekler Sakarya Yöresi Yemekleri Sakarya nın Yemekleri
Yörede yaşamış halkın yemek yemek kültürü; Öncelikle kentteki hayat standartları ve ekonomik alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar özellikle kazanç düzeyi yüksek olanlar arasında aperatifhazırlanmış yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer yaşam türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Hem iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen mahsul farklılık göstermekte ve gıda kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi besin alışkanlıklarında esas belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha aşağı kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşayan alt kültür gruplarındaki insanların beslenmesini karşılayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde çoğalan bütün uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin çoğu uygun olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel işlem her tarafında birbirinden öbür birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır çoğunlukla tahıl, dağıtılmış sebze ve bir tedarik etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü dinç gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha aşağı kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere bambaşka bir kasıt ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve ağız tadı tadına uyarlama yönünden olduğu dek birçok yemek ve yiyecek türü ile dinç ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *
Yörede yaşamış halkın yemek yemek kültürü; Öncelikle kentteki hayat standartları ve ekonomik alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar özellikle kazanç düzeyi yüksek olanlar arasında aperatifhazırlanmış yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer yaşam türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Hem iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen mahsul farklılık göstermekte ve gıda kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi besin alışkanlıklarında esas belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha aşağı kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşayan alt kültür gruplarındaki insanların beslenmesini karşılayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde çoğalan bütün uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin çoğu uygun olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel işlem her tarafında birbirinden öbür birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır çoğunlukla tahıl, dağıtılmış sebze ve bir tedarik etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü dinç gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha aşağı kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere bambaşka bir kasıt ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve ağız tadı tadına uyarlama yönünden olduğu dek birçok yemek ve yiyecek türü ile dinç ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *