Saksı yetiştirme ve bahçe için düzenlemelerde gereken sistem ve bakımın yapılması nispeten değerlidir. Tohumlu zerzevat üretiminde olduğu üzere tohumsuz zerzevat üretimi için kimi pratik tahlilleri sizlerle paylaşıyoruz. Saksıda muşmula yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? İşte, saksıda muşmula yetiştirmenin püf noktaları...
Zerzevat ve meyveyi, açık pazar, manav üzere bölgelerden almak mekanına konut ortamında da doğal yollarla tüketimi sağlanmaktadır. Meskende zerzevat yetiştirme pratik yolları nelerdir? Saksıda muşmula yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Muşmula saksıda nasıl yetiştirilir? Doğal yollarla zerzevat nasıl yetiştirilir? Tohumsuz zerzevat prodüksiyonu nasıl olmalıdır? Merak ettiğiniz cevaplar için haberimizin içeriğine göz atınız...
SAKSIDA MUŞMULA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Fidanların dikilmesi için yaprak dökümü beklenmelidir. Kasım ayı dikime başlamak için en ülkü aydır. Kasım ayının 1. ve 2. haftalarından başlayarak Nisan ayına kadar sürebilir. Muşmula fidanlarının dikileceği çukurlar yaklaşık olarak 50 cm kazılmalı ve fidelerin köklerinin hava almayacak biçimde toprakla kapatılması ve sıkıştırılması gerekir. Dikme süreci tamamlanıp toprak gereğince sıkıştırıldıktan sonra her bir fideye 10-15 litre kadar su vermeyi ihmal etmeyiniz. Sulama evresi fidanların toprağa tutunarak kök salması için değerlidir.
SAKSIDA AL BİBER NASIL YETİŞİR?
Torf, bahçe toprağı ve gübre karışımlı toprağı saksının içine yerleştiriniz. Biber yetiştirmek için %60 bahçe toprağı, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak ülkü olandır. Toprak karışımını ve biber tohumlarını dikkatli bir biçimde seçtiğiniz saksıya yerleştiriniz. Tohumları, toprağın en az 3 cm altında kalacak halde ekmeye ihtimam şovunuz.Ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık velev sıcak olması gerekmektedir. Biberlerin sarkmaması için, biberler büyüdükçe çubuk ile destek sağlayabilirsiniz. Saksıyı güneş gören alana koymaya ihtimam şovunuz. Toprak kuru kalmamalı her gün ehil ölçüde su vermeyi ihmal etmeyiniz.
SAKSIDA PIRASA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Pırasa tohumlarını ekeceğiniz saksı toprağının, gübresine torf karışımı olup olmadığına bakınız. Tohumların çimlenmesi için, tohumları ıslak bir bez üzerine koyunuz ve ılık bir alanda bırakınız. Birkaç gün sonra onları biraz kurutabilir ve saksıya kolaylıkla ekebilirsiniz. Her tohum arasında uzaklık bırakmayı unutmayınız.
KEREVİZ SAKSIDA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Kereviz tohumlarını,1 gün su içerisinde yahut nemli bir bez içerisinde bekletmeniz, çimlenme orantısına yarar sağlamaktadır. Kereviz tohumlarını bir kap içerisinde çimlendirme yaparken,1 cm boşluk bırakarak ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurunuz ve fısfıs yardımıyla nemlendiriniz. Kereviz tohumlarını yerleştirdikten sonra arkaya kalan kısmı birebir toprakla doldurunuz.Doldurma süreci tamamlandıktan sonra yüzey toprağını fısfıs yardımıyla nemlendiriniz ve streç sinema ile üzerini kapatınız. Bir vade denetim ederek toprağı fısfısla nemlendirmeye devam ediniz.Tahmini tohumlarının çimlenmesi 15-20 gün arasındadır.Kereviz tohumları çimlenmeye başladığında streç filmi kaldırınız ve direkt güneş ışığından uzak tutunuz.Kereviz tohumları fide biçimine geldiğinde yaklaşık 4-5 cm kadar serpildiğinde, daha büyük bir saksıya aktarmanız sağlıklı bir hareket olacaktır.
MISIR SAKSIDA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Çiğ mısır adedini bir sıra formunda kürdan yardımıyla çekip çıkarınız. Taneleri kağıt havlunun üzerine dökünüz. Serpilmiş tanelerin üzerine su spreyi şişesi ile su püskürtme formülü uygulayınız. Islattığınız mısır adedini ve kağıt havlunun üzerine bir kağıt havlu koyarak birbirine yapıştırınız. Nemli biçimde 7 gün bekletiniz. Kağıt havlu kaldırdığınızda oluşan filizi toprağa dikiniz. Bir gayrı kolay formül ise mısır tanelerini nemli toprağın üzerine serpip üzerini toprak ile örtünüz.
Toprağın durumuna nazaran su ek ediniz. Bir hafta sonra mısırın filizlendiğini göreceksiniz.
SARIMSAK SAKSIDA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Top bir sarımsağın dişlerini ayırınız. Toprağın içerisine ekiniz.10 gün kadar bekleyiniz. Derin bir kaba koymadığınız taktirde daha düzgün bir sarımsak çıkımı sağlanacaktır. Sarımsakları çıkar çıkmaz koparmamaya dikkat ediniz.
TOHUMSUZ ZERZEVAT ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?
- Saksıya marulun baş kısmını ekiniz. Kök kısmının 5 cm kadar olmasına ihtimam şovunuz. Kök marulu suyun içerisine batırıp çıkartılmış bir halde ekiniz.
- Soğanın kök tarafını saksı toprağına yerleştiriniz. Üzerini toprakla kapattıktan sonra toprağın kuru yahut ıslak olmamasına dikkat ederek toprağı ılıman bir halde bırakınız.
- Brüksel lahana yetiştirmek için ise kök kısmını toprağa ekiniz. C vitamini varlıklı olan bu besin için küçük saksılar ülkü bir tercih olacaktır.
- Domatesleri yarıya katıyız daha sonra toprağa yerleştiriniz. Toprakla üzerini kapatınız. Daha sonra saksıyı güneş alan bir mekanda bekletiniz ve 2 günde bir sefer sulamayı ihmal etmeyiniz. İki hafta içerisinde filizlendiğini göreceksiniz.