iltasyazilim
FD Üye
Salamura Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır Tarifi İçin Malzemeler
*1 Kg Yeni toplanmış zeytin
*2 Kaşık Tuz
*2 yemek kaşığı kaya tuzu
*1 Tane konserve yaptığımız cam kavanoz veya pet şişe
Zeytini Tatlandırmak İçin
*4 Yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
*1 Yemek kaşığı limon tuzu
Salamura Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır Tarifi Yapılışı Zeytin ağacı nasıl güzel, nasıl değerli bir ağaçtır değil mi Hem sofralarımıza zeytin verir, hem de zeytini sıkıp bir de yağını verir Mutfaklarımızın baş tacıdır Ev yapımı zeytin ayrı bir güzeldir
Topladığımız veya pazarlardan aldığımız ham zeytinin acılığını (içinde ki oleuropein maddesinin verdiği acılığı) gidermek için çeşitli yöntemler uygulanır
Çizme, kırma veya çizmeden salamura olarak acısı çıkarılmaya çalışılır
Satın aldığımız zeytinlerde bu oleuropein maddesinin verdiği acılığı gidermek için kimyasal maddeler kullanılır
NaOH(Kostik) denilen madde bu amaçla kullanılıyor Sadece bu madde ile sınırlı olsa keşke Renginin siyah olması için başka kimyasallar kullanılıyor
Tabii ki içlerinde işlerini iyi yapan ciddi markalar da var ama o zamanda zeytinin fiyatı yükseliyor
Bu nedenle pazarlarımızda şu anda zeytin çeşitleri görülmeye başlamışken kışlık ihtiyacınız kadar zeytini gelin kendiniz yapın derim
İster kırma, ister çizme yapmalı ama kendi zeytinimizi kendimiz yapmalı …))
Salamura Çizme Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır
Hazırlanması
Aldığımız, topladığımız zeytinler çok güzel yıkanır Yapraklar, zedeli olanlar ayıklanır
Zeytinin iki yerine çekirdeğine ulaşacak kadar çizik atılır
Eğer hemen olmasını istiyorsanız çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz
Zeytini çizmemizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır Hemen olmasını istemiyorsanız çizmeyebilirsiniz de
Çizdiğimiz zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkmasını daha çabuk sağlıyoruz
Eğer çok daha çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız bir de kırma yöntemi var
Çizilen zeytinler 1 kg lık cam kavanoza koyulur Üzerine içme suyu ilave edilir Ağzı kapatılır Haftada bir suyu değiştirilir
2 Hafta sonra tatlandırma işlemi yapılacak Arada kontrol edilip yenilecek kıvama geldiği zamanda kahvaltı soframızı şenlendirecek
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanarak yapabileceğiniz gibi aşağıda verdiğim oranlara göre de hazırlayabilirsiniz
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz
1 kg için %8%10 arası kaya tuzu koyuluyor 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım
Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur
Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim
Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir
Afiyet olsun
*1 Kg Yeni toplanmış zeytin
*2 Kaşık Tuz
*2 yemek kaşığı kaya tuzu
*1 Tane konserve yaptığımız cam kavanoz veya pet şişe
Zeytini Tatlandırmak İçin
*4 Yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
*1 Yemek kaşığı limon tuzu
Salamura Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır Tarifi Yapılışı Zeytin ağacı nasıl güzel, nasıl değerli bir ağaçtır değil mi Hem sofralarımıza zeytin verir, hem de zeytini sıkıp bir de yağını verir Mutfaklarımızın baş tacıdır Ev yapımı zeytin ayrı bir güzeldir
Topladığımız veya pazarlardan aldığımız ham zeytinin acılığını (içinde ki oleuropein maddesinin verdiği acılığı) gidermek için çeşitli yöntemler uygulanır
Çizme, kırma veya çizmeden salamura olarak acısı çıkarılmaya çalışılır
Satın aldığımız zeytinlerde bu oleuropein maddesinin verdiği acılığı gidermek için kimyasal maddeler kullanılır
NaOH(Kostik) denilen madde bu amaçla kullanılıyor Sadece bu madde ile sınırlı olsa keşke Renginin siyah olması için başka kimyasallar kullanılıyor
Tabii ki içlerinde işlerini iyi yapan ciddi markalar da var ama o zamanda zeytinin fiyatı yükseliyor
Bu nedenle pazarlarımızda şu anda zeytin çeşitleri görülmeye başlamışken kışlık ihtiyacınız kadar zeytini gelin kendiniz yapın derim
İster kırma, ister çizme yapmalı ama kendi zeytinimizi kendimiz yapmalı …))
Salamura Çizme Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır
Hazırlanması
Aldığımız, topladığımız zeytinler çok güzel yıkanır Yapraklar, zedeli olanlar ayıklanır
Zeytinin iki yerine çekirdeğine ulaşacak kadar çizik atılır
Eğer hemen olmasını istiyorsanız çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz
Zeytini çizmemizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır Hemen olmasını istemiyorsanız çizmeyebilirsiniz de
Çizdiğimiz zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkmasını daha çabuk sağlıyoruz
Eğer çok daha çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız bir de kırma yöntemi var
Çizilen zeytinler 1 kg lık cam kavanoza koyulur Üzerine içme suyu ilave edilir Ağzı kapatılır Haftada bir suyu değiştirilir
2 Hafta sonra tatlandırma işlemi yapılacak Arada kontrol edilip yenilecek kıvama geldiği zamanda kahvaltı soframızı şenlendirecek
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanarak yapabileceğiniz gibi aşağıda verdiğim oranlara göre de hazırlayabilirsiniz
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz
1 kg için %8%10 arası kaya tuzu koyuluyor 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım
Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur
Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim
Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir
Afiyet olsun