Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Salavat Getirmenin Faydaları

Salavat Getirmenin Faydaları
0
82

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
peygamberimize salavat getirmenin faydaları,
salavat getirmenin faydaları nelerdir

Peygamberimiz (sas)'e yapılan dua, istiğfar, rahmet gibi anlamlara gelen bir terim, salavat Belirli vakitlerde, Kur'an'da emredildiği tarzda ve Hz Peygamberin tarif ettiği şekilde yapılan ibadettir Salat'ın coğulu salavat gelir Turkcede daha cok Hz Peygamber'e yapılan dua manasında kullanılır

Kur'anı Kerim'de bu anlamda şoyle buyurulur: Allah ve O'nun melekleri Peygamber'e hep salat ederler Ey mu'minler, siz de Ona salat (ve dua) ediniz ve samimiyetle selam veriniz(elAhzab, 3356)

Bu ayeti kerimeyle, Peygamberimize salat ve selamlarımızla hurmetlerimizi sunmak farzdır; her musluman icin yerine getirilmesi gerekli bir gorevdir Her musluman en kısa şekilde: Allahumme salli ala Muhammed Allahım Muhammedi rahmetinle tebrik et ve esen kıldiye salat getirir

RasUlu Ekrem Efendimiz de, Yanında benim adım anılıp da bana salat getirmeyen kişinin burnu surtunsun, hakarete uğrasın buyurmuştur (etTac, V, 145)

Namazlarda oturduğumuz zaman tahiyyat * tan sonra okuduğumuz Allahumma Salli, Barikduaları da, Hz Peygambere salat getirmeyi ifade eder Hz Peygambere salat getirmenin fazileti hakkında RasUlullah şoyle buyurmuştur: Kim bana bir salat getirirse, Allah ona on salat (mağfiret) eder(etTac, Vı 145)

Hz Peygamber'in ismi her işitildiğinde veya anıldığında salat getirilip getirilemeyeceği hususunda bazı alimler; bir yerde, Hz Peygamber'in adı ne kadar anılırsa anılsın bir defa salat edilmesi yeterlidir derken, bilginlerin coğunluğu ise, Hz Peygamber'in adı her anıldığında salat getirilmesi gereklidir demiştir Nitekim hadis ilmiyle uğraşanlar, Hz Peygamberin hadislerini rivayet ederken, sozleriyle, halleriyle en buyuk saygıyı gostermişler; oğretimi sırasında da Hz Peygamber'in adı ne kadar cok anılırsa anılsın, her anıldıkca, Sallallahu aleyhi ve sellemdiyerek saygılarını gostermişlerdir

Peygamberimiz (sas)'e imanın ve muhabbetin bir ifadesi olan bu duayı mu'minlere Allah Teala emretmiştir Allah Teala Ahzab suresinde şoyle buyurmaktadır: Hic şuphesiz, Allah ve melekleri peygambere salat etmektedirler Ey İman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle ona selam verin(elAhzab, 3356) Bu ayette Allah Teala kendisinin ve meleklerinin Hz Muhammed'e (sas) salat getirdiğini bildirmekte, mu'minlerin de salat getirmesini emretmektedir Ayrıca O'na selam vermemizi de vazife kılmaktadır Bu ayeti kerimede Allah Teala, Peygamberinin (sas) hayatını ve mematını şerefli kıldığını, mevkiini yucelttiğini acıklamaktadır

EbulAla elMevdudi bu ayetle ilgili olarak şunları soyler: Konunun akışından bu hususa neden deyinildiği kolayca anlaşılabilir Bu donem, butun İslam duşmanlarının İslam'ın başarısını kıskandıkları bir donemdi Onu lekeleyerek, onun İslam ve muslumanların her gun daha da guclenmesine sebep teşkil eden ahlaki mukemmelliğine golge duşurmeyi planlıyorlardı Allah bu ayeti gonderdiğinde şartlar boyleydi Bu ayetle şoyle denilmek isteniyor: Kafirler, munafıklar ve muşrikler, Hz Peygamber'in gorevinin başarısızlığa uğraması icin ona ne kadar iftira atsalar ve gozden duşurmeye calışsalar da, sonucta başarısızlık ve rezaletle karşılaşacaklardır Cunku ben, Peygamberime karşı merhametliyim ve butun kainatı idare eden melekler de onun destekleyicileridirler Onun duşmanları onu suclayıp aşağılayarak hic bir şey elde edemezler, cunku ben onun ismini yuceltiyorum ve melekler de surekli ona saygı ve sevgi gostermektedirler Benim rahmetim ve bereketim onunla birlikte iken ve meleklerim Ey Alemlerin Rabbi, Muhammed'i daha yuce makamlara cıkar, onun dinini yay ve geliştirdiye gece gunduz surekli dua ederken, kafirler, fitne ve tuzaklarıyla Peygamberime hic bir zarar veremezler(Mevdudi, TefhimulKur'an, İstanbul 1991, IV, 450451)

İmam Kurtubi de bu ayetin tefsirinde rivayet olunduğuna gorediyerek şoyle bir hadis zikretmektedir: Ashabı Kiram, RasUlullah (sas)'e: Ya Rasulallah! Ahzab suresinin Şuphesiz Allah ve i Peygamber'e salat ederifadeleri ile başlayan ayetinin manasını acıklar mısınız? Diye sormuşlar

Hz Peygamber (sas) buyurdu ki: Bu sorduğunuz ilmi meknUndur (Yani insanlara acıklanmamış bilgilerdendir) Eğer bu konuda bana sormasaydınız, onu size acıklamazdım

Allah benim icin iki melek vazifelendirdi Bir muminin yanında anıldığımda bana salat getirirse bu iki melek (ona) Allah seni bağışlaşsındiye dua ederler Allah'ın (diğer) melekleri bu iki meleğin duasını pekiştirerek aminderler, Allah da (bu duayı kabul eder)

Bir muminin yanında anıldığımda bana salat getirmezse bu iki melek Allah seni bağışlamasındiyerek beddua ederler (Diğer) melekler de bu iki meleğin beddualarına aminderler Allah da (bu bedduayı kabul eder) (Kurtubi, elCami' Li AhkamilKur'an, Beyrut 1985, XIV, 233)

Turkcemizde salavat veya salavatı şerife dediğimiz kelime bu ayette gecen salat kelimesinin coğuludur Ayetten de anlaşıldığı gibi salat: Allah'ın salatı, in salatı ve muminlerin salatı olmak uzere uc kısma ayrılır

a Allah'ın Peygamberi'ne salat etmesi: O'na rahmeti ve ondan hoşnut olması, O'na yardım etmesi, tebliğ ettiği İslam dinini yayarak O'nun şanını artırması, O'nun işlerini bereketli kılması, ismini yuceltmesi, ona ahiret mukafatlarını vermesi ve getirilen salatı kabul etmesi anlamına gelir

b in salatı şu anlama gelir: Hz Peygamber'i cok severler; O'na en yuce makamları vermesi, dininin ve şeriatının gelişmesi ve O'nu yuksek derecelere ulaştırması icin Allah'a dua ederler, istiğfar ederler; O'na salat getirenlere Allah'ın rahmetini dilerler

c Muminlerin salatı: O'na saygı ve tazimde bulunmaları, O'nunla ilgili duada bulunmalarıdır Allah'tan, tebliğ ettiği dinin guclenmesini, şanının artmasını dilemek ve Cennetteki Makamı Mahmud'u ve ummetine şefaat etme hakkını ona vermesini istemektir

Muminlerin Allah'ın RasUlu (sas)'ne salat etmelerinin gereğini anlatan ayetin şu anlama geldiği kaydedilmektedir: Ey Allah'ın RasUlu Muhammed vasıtasıyla doğru yola ulaşanlar! O'nun gercek değerini takdir etmeli ve size olan buyuk nimetleri sebebiyle ona şukran duymalısınız Siz cahiliye karanlıklarında kaybolmuştunuz; size bilgi ışığını ulaştırdı Ahlaken cokmuştunuz; sizi ahlakın yuceliklerine ulaştırdı da bu gun cevrenizdekiler bu yuzden sizi kıskanıyor Barbarlık ve vahşete dalmıştınız; o sizi yuksek bir medeniyete ulaştırdı Kafirler, size bu nimetleri verdi diye ona duşman oldular; yoksa şahsen o hic birine zarar vermemiştir Bu nedenle, ona şukran ve minnetinin ifadesi olarak siz ona bu insanların duşmanlık ve kinlerine eşit veya ondan daha ateşli bir şekilde onu yuceltmeli ve ona saygı duymalısınız; onların kotuluk isteklerine karşılık siz daha icten bir şekilde onun iyiliğini istemeli ve meleklerin gece gunduz ona dua ettikleri gibi siz de dua etmelisiniz: Ey Alemlerin Rabbi! Senin Peygamberin nasıl bize sayısız nimet ve lutuflarda bulunmuşsa, sen de ona sınırsız ve sonsuz rahmetini goster, onu bu dunyada en yuksek makamlara ulaştır ve ahirette de sana en yakın olma şerefini bahşet(Mevdudi, age, IV, s 451)

Ayette gecen selamkelimesi, eksikliklerden ve her turlu musibetlerden korunmuş olmayı Allah'tan niyaz etme anlamını taşır Hz Peygamber'e selam vermek, muminlerin birbirine verdiği gibi kabri şerifini ziyaret ettiğimizde O'na selam vermek, ayrıca zaman zaman ve ozellikle ismi anıldığında manevi şahsiyetini selamlamaktır Salat, selam manasını ihtiva ediyorsa da, selamda insanların O'na itaat etmeleri ve O'nun şeriatını yaşamalarını dilemek gibi ozel manalar vardır

Namazların ikinci ve dorduncu rekatlarında okuduğumuz EtTehiyyatudiye başlayan duada gecenn Eyyuhennibiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhcumlesi Hz Peygamber (sas)'e selamdır Bu duayı okuyan mumin, Allah'ın RasUlu'ne selam vazifesini ifa etmiş olur

alıntı

858,464Konular
981,133Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt