Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Salâvat hakkindaki hadis-i şerifler

Salâvat hakkindaki hadis-i şerifler
0
147

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
SALÂVAT HAKKINDAKİ HADİSİ ŞERİFLER

1“Kim bana salâvat okumayı unutursa, ona cennetin yolu unutturulur (Beyhakî)

2 Amr İbnu Rabi'a radiyallahu anh anlatıyor: Rasulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ama: Bana salâvat okuyan bir mü'min yoktur oysa ona melekler rahmet duasi etmemiş olsun Bu, bana salâvat okuduğu müddetçe devam eder Öyleyse kul bunu, ister eksik ister çok yapsın!

3 İbnu Abbas radiyallahu anhuma anlatıyor: Rasulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Kim bana salâvat okumayı unutursa, cennetin yolunu terketmiş olur

4 Ravi: İbnu Mes'ud: Rasulullah (tez) buyurdular ki: Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salâvat okuyandır(Yeniden Tirmizî'de Hz Ali (ra)'den kaydedilen bir rivâyette şöyle denir: Rasulullah (sav) buyurdular ancak: Reel cimri, yanına zikrim geçtiği halde bana salâvat okumayandır)

Tirmizî, Salât 357, (484), Da'avat 110, (3540)

5 Nesâî nin bir rivâyetinde soyle denmistir: Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'la namaz kilinca: Selâm Allah'in uzerine, selâm Cibril ve Mikail uzerine olsunderdik Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm):

Selâm Allah'in uzerine olsun demeyin Zira Allah selâm'in kendisidir Ancak soyle deyin: Tahiyyat Allah içindir

Buhârî, Ezan 148,150, elAmel fi'sSalât 4, Istizan 3, 28, Da'avat 17, Tevhid 5; Muslim, Salât 5561, (402403); Ebû Davud, Salât 182, (968969); Tirmizî, Salât 215, (289); Nesâî, Iftitah 189, (2, 237)

6 Ebû'dDerda anlatiyor: Rasulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: Cum'a günü bana salâvatı çok okuyun Çünkü o gün okunan salâvatlar meşhuddur, melekler ona şahidlik ederler Bana salâvat okuyan hiç kimse yoktur ama, o daha okumasını bitirmeden salâvatı bana ulaştırılmamış olsunBunun üstüne dedim oysa: Siz öldükten daha sonra da mı?Evet buyurdular, öldükten daha sonra da Zira Cenabı Yargı hazretleri toprağa, peygamberlerin cesedini çürütmeyi haram etmiştir Allah'ın Peygamber ’i defalarca diridir, rızka mazhardır

7 “Bana salâtınız sizin için zekattır

(Ahmet Davudoğlu, Tibyan Tefsiri, c3, s460, Akpınar Yayınevi)

8 “Yanında ben zikrolunduğum süre üzerime salât etmiyen kişinin burnu yere sürtülsün (Tirmizî, daavat, 100; Müsned, 2, 254)

9 “Kim bana bir kere salât ederse; Allah Teala ona on salât eder, on günahını siler, on kat derecesini artırır

(Essiracü ’lMünir, Beyhakî)

10“Kim bana bir salâvat getirirse Allah Teala bu yüzden o kimseye on misli mağfiret eder (Müslim, Salât, 70)

11 Ravi: Enes: Rasulullah (sav) buyurdular fakat: Kim bana (bir kere) salât okursa Allah da ona on salât okur ve on günahını affeder, (mertebesini) on derece yükseltir(Yine Nesâî'de Ebû Talha (ra)'dan gelen bir rivâyet şöyle: Bir gün Rasulullah (sav), yüzünde bir mutluluk olduğu halde geldi Kendisine: Yüzünüzde bir sevinç görüyoruz!dedik Bana melek geldi ve şu müjdeyi verdi: Ey Muhammed! Rabbin diyor ama: Sana salâvat okuyan herkese benim on rahmette bulunmam, selâm okuyan herkese de benim on selâm okumam sana (ikram olarak) yetmez mi?)

Nesâî, Sehv 55, (3, 50)

12 “Yanında ben zikrolunduğum vakit bana salât etmiyen ateşe girer

(Ahmet Davudoğlu, Tibyan Tefsiri, c3, s460, Akpınar Yayınevi)

13 “Allah Teâlâ benim için iki melek görevlendirmiştir Ben bir müslümanın yanına anıldım da bana salâvat getirdi mi, mutlaka o iki melek ona 'Allah seni bağışlasın' derler Allah Teâlâ ve diğer melekleri de o iki meleğe yanıt olarak 'Amin' derler Bir müslümanın yanına adım zikrolunduğunda da bana salâvat getirmedi mi, mutlaka o iki melek: 'Allah seni bağışlamasın' derler Ulu Allah ve öbür melekleri de o iki meleğe cevaben 'Amin' derler (Hak Dini Kur ’an Dili, Elmalılı Hamdi Yazır)

14 “Kıyamet gününde bana halkın en yakın olanları ve şefaatime adalet kazananları, bana en fazla salâvat getirenleridir (Tirmizî, vitr, 21)

15 Ravi: Evs İbnu Evs: “Rasulullah (sav) buyurdular ama: Cum'a, en hayırlı günlerinizden biridir Hz Adem aleyhisselâm(ıntoprağı) o gün yaratıldı, o gün kabzedildi (Kıyamette Sur'a) o gün üflenecek, sayha da o günde olacak Öyleyse o gün bana salâvatı fazla okuyun Zira salâvatlarınız bana arzedilirOrada bulunanlar: Salâvatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!dediler Aleyhissalâtu vesselâm: Allah Teala Hazretleri, Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldıbuyurdular

Ebû Davud, Salât 207, (1047); Nesâî, Cum'a 5, (3, 91,92)

16 Ravi: İbnu Mes'ud: Rasulullah (iddia) buyurdular oysa: Yeryüzünde Allah'ın seyyah melekleri vardır Onlar ümmetimin selâmını (anında) bana tebliğ ederler

Kaynak: Nesâî, Sehv 46, (3, 43)

17 Ravi: Ebû Mes'ud el Bedri: Biz Sa'd İbnu Ubade'nin meclisinde otururken Rasulullah (sav) yanımıza geldi Kendisine, Beşir İbnu Sa'd: Ey Allah'ın Resulü! Bize Allah Teala Hazretleri, sana salât okumamızı emretti Sana nasıl salât okuyabiliriz?diye sordu Efendimiz şu cevab verdi: Şöyle söyleyin Allahümme salli ala Muhammed ’in ve ala ali Muhammed, kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammed ’in ve ala ali Muhammed ’in kema barekte ala ali İbrahime inneke hamidun mecid (Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in aline rahmet kıl tıpatıp İbrahim'e rahmet kıldığın gibi Muhammed'i ve Muhammed'in alini kutsal kıl Tıpatıp İbrahim'in alini mübarek kıldığın gibi(Rasulullah ilaveten şunu söyledi): Selâm da bildiğiniz gibi olacakTirmizî dışındaki Kütübi Sitte kitaplarında, Ebû Humeyd esSaidi (ra)'den gelen bir rivâyet şöyle: Ashab sordu: Ey Allah'ın Resulü sana nasıl salât okuyalım?Rasulullah (sav): Şöyle söyleyin,dedi: Allahümme salli ala Muhammed ’in ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammed ’in ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema barekte ala İbrahime inneke hamidun mecid (Allah ’ım! Muhammed'i zevcelerine ve zürriyetine rahmet kıl, tıpkı İbrahim'e rahmet kıldığın gibi, Muhammed'i zevcelerini ve zürriyetini mübarek kıl, tıpkı İbrahim'i mübarek kıldığın gibi Sen övülmeye layıksın? şerefi yücesin)Ka'b İbnu Ucre'den gelen bir rivâyet de şöyle: Rasulullah (iddia) yanımıza gelmişti: Ey Allah'ın Resulü,dedik, sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik Lakin, sana nasıl salât okuyacağız (bilmiyoruz)?Şöyle söyleyin!dedi: Allahümme salli ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed ’in kema salleyte ala İbrahime inneke hamidun mecid, Allahümme barik ala Muhammed ’in ve ala ali Muhammed, kema barekte ala ali İbrahime inneke hamidun mecid

Buhârî, Da'avat 33, Enbiya 8; Müslim, Salât 65, 66, 69 (406, 407); Muvatta, Kasru'sSalât 66, 67,

18 “Şüphesiz Ki, benim üzerime salâvat getiren kimsenin selâmını elde etmek için Allah bana ruhumu iade eder (Ebû Davud, Menasik, 96)

19 “Dua eden kimse Peygamber (as) ’a salât etmedikçe duası perdelenir, dergâhı icabete vasıl olmaz (Taberânî, İbn Mes ’ud ’dan)

20 “Sizden biriniz Allah ’tan bir dilekte bulunduğu vakit evvela O ’na, şanına lâyık tarzda hamdü sena etsin Daha Sonra Peygamber (as) ’a salâvat getirsin Çünkü, bu sûretle arzusuna daha kolay kavuşur (Taberânî, İbn Mes ’ud ’dan)

21 “Cebrail ile karşılaştığımda bana şöyle dedi: Sana müjde ederim, Allah diyor fakat: Kim sana selâm verirse ben ona selâm veririm Kim sana salât getirirse ben ona salât getiririm(Hâkim, Beyhâki)

22 Hangi bir zümre bir mecliste oturup da Allah ’ı anmadan, bana da salât getirmeden dağılırsa üstlerine Allah ’tan bir hasret çöker Dilerse onları azablardan yarlığar(Ebû Dav *

858,505Konular
982,617Mesajlar
33,037Kullanıcılar
link67Son üye
Üst Alt