Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

salça nedir nasıl yapılır?

salça nedir nasıl yapılır?

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
salça nedir? nasıl yapılır?


Salça başta domates ve kırmızı biber elde etmek üzere değişik sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kurutulmaları sonucu elde edilen püre halindeki gıda maddesidir

Salça yazları daha bol ve leziz olan sebzelerin kışın kullanılmak üzere saklanması nedeniyle yapılır Salça geleneksel olarak açık havada güneş aşağıda bekletilerek kurutulur Oysa konserve olarak firmalar kadar üretilen salça genelde fırınlarda ısı etkisiyle kurutulmaktadır

Salça domatesin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir Keza salçayı sulandırarak domates suyu haline getirerek uygulamak ta mümkündür


Biber salçası yapımı
Biber salçası da domates gibi mutfaklarda oldukça kullanılan bir lezzettir Biber salçasının yapımı da domates salçasının yapımına benzemektedir
2 ya da 3 kilogram salçalık olgun kırmızı biber alalım, bağlı miktarı tekrar kendimiz belirleyebiliriz Bu biberlerin içini, çekirdeklerini çıkarıp temizledikten daha sonra rondo ile veya öteki kesici makineler veya kıyma makinesine atalım ancak biberler fazla ufak kesilmiş olsun sonra yeter miktarda 23 çorba kaşığı tuz ilave edip karıştıralım, tuz tamamen salçamız hemen bozulmaz Eğer arz eksik ise çektirdiğiniz biberleri bir vakit kaynatarak salçanızın olmasını sağlayabilirsiniz Fakat eğer miktar çoksa, rondodan geçirilmiş biberlerin
üzerini pak bir tülbent ya da örtüyle örterek güneşte bekletebilirsiniz Birkaç gün daha sonra salça kıvamına gelip, suyu buharlaşmış olacaktır Sonradan dilerseniz bir kere daha rondodan geçirebilirsiniz, bu sayede daha ince kıvamlı bir salça elde etmiş olursunuz Ve sonunda salçanızı kavanozlara doldurup saklayabilirsiniz Biber salçasını da gizlemek için salçanın üzerini örtecek dek zeytinyağı ek ederseniz, salçanızı korumuş olursunuz


Domates salçası yapımı
2 kilogram olgun ve etli domates alalım Bu domatesleri mümkün olduğu kadar ufak parçalara küp küp doğrayıp büyük bir tencereye alalım ve yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye başlayalım Bir vakit daha sonra domatesler suyunu adamakıllı salacak ve daha sonra koyulaşmaya başlayacaktır Bu noktada tuzunu ilave edebiliriz Pişirdiğimiz domatesin şayet suyu kaldıysa süzmemiz gerekir Eğer mevsim şartları salçanızı güneşlendirip oldurmaya müsaitse büyük bir tepsiye alıp üzerini temiz bir tülbent ya da ince bir kumaş yardımıyla kapatın ve güneşin en sıcak, en düşey olduğu zamanlarda güneşlendirin Eğer mevsim bu güneşe yerinde değilse pişmiş domateslerinizi bir blender yardımıyla karıştırıp baştan pişirmelisiniz Bu noktada tencerenin kapağını kapatmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz Bu sayede domates daha tez buharlaşıp salça kıvamına gelecektirKoyulaşan salçayı soğuttuktan sonradan kavanozlara boşaltabiliriz Burada bir püf noktası daha verelim, kavanozun kapağını kapatmadan önce salçanın üzerini örtecek şekilde zeytinyağı ek ederseniz, salçanızın zamansız bozulmasını önlemiş olursunuz *
 
858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt