Soğuk havalarda sıcak bir fincan salep içmek, bizleri keyifli eder. Pekala, salebin yararları nelerdir? Bu lezzetli içeceğin, sıhhatimiz için şaşırtıcı yararlarını öğrenmeye hazır mısınız?
Lafa başlarken, çok kıymetli bir noktaya değinmek istiyoruz: Marketlerde toz yahut likit halde hazır satılan saleplerin içinde şeker, nişasta ve hami kimyasal unsurlar vardır. Bu sebeple salebin mucize yararlarından yararlanmak için aktardan eksiz toz salep almalı, meskende kendiniz pişirmelisiniz.
1. Salebin yararları öksürüğe şifa verir
Salebin yararlarından biri, kış aylarında sıkça karşılaşan grip, nezle, öksürük üzere illetlere doğal şifa kaynağıdır. Mahsusen, boğaz ağrısı ve öksürüğe düzgün gelen salep, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ailede herkesin inançla içebileceği salep, marazlara karşı tam himaye sağlıyor.
2. Tokluk hissi vererek iştahı dengeliyor
Aç kalmadan kilo vermek isteyenler, ara öğünlerinde bir fincan tarçınlı salep ve bir avuç içi kadar kuruyemiş yiyebilirler. Midede uzun mühlet kalarak tok hissetmeyi sağlıyor, kan şekerini düzenliyor ve tatlı isteğini doğal yoldan gideriyor. Münhasıran, tarçın ek edilen salebin, bu özelliği artıyor.
3. Kabızlığın güzelleşmesinde yardımcı olabilir
Suyla yahut sütle pişirildiğinde yoğunlaşıp ağır kıvam alan salep, adeta yumuşacık bir süngerle siliyormuş bağırsakları tertemiz yapıyor. Toksinleri, besin kalıntılarını temizliyor. Başkaca, kabızlığa yeterli gelen besinlerden biri olduğu ilmî olarak kanıtlanmıştır.
4. Salep yemek sonrası şişkinliği önleyebilir
Yemeği ziyade kaçırdığınızda yahut umumi bir şişkinlik, gaz meseleniz olduğunuzda bir fincan tarçınlı salep içebilirsiniz. Zira salep, sindirim sistemi ve bağırsakları rahatlatır; ziyade gazın vücuttan atılmasına yardımcı olur.
5. Vücudun güç ve ısısını yükseltir
Soğuk ve karanlık kış günlerinde güç düşer, halsizlik olur. Salep, içerdiği yararlı özler sayesinde hem vücut kuvvetini artırıp yorgunluk giderir hem de ruh halini olumlu etkileyip memnunluk verir.
6. Salep ortalama 120 kalori kıymetindedir
Bir bardak sütle pişirilen salep ortalama 120 kaloridir. Diyet yapanların bile günde 1500-2000 kalori alabileceğini göz önünde bulundurursak, salep tok tutma özelliğiyle de ülkü içeceklerden biridir. Ara öğünde bir fincan salep ve bir adet mevsim meyvesi yiyerek diyete iyi hale getirebilirsiniz.
7. Salebin sıhhate çeşitli yararları vardır
Adet düzensizliğine uygun gelir. Cinsî gücü artırıcı özelliktedir. Kabızlık ve şişkinliği giderir. Hemeroidi rahatlatır. Sindirimi kolaylaştırır. Hafızayı ve zihni güçlendirir. Vücut ısısını artırıp soğuktan korur.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.