Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Şalgamın bilinmeyen özellikleri

Şalgamın bilinmeyen özellikleri
0
137

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Şalgam devletimizde yaygın bir halde tüketilmektedir. Mahsusen kış aylarında tüketimi artmaktadır.

Şalgamın içerisinde bulunan birçok vitamin, mineral ve bileşenler insan vücuduna çok sayıda yararı vardır. Bunların umumî başlıklarına bakacak olursak şayet damar sıhhatinden binaenaleyh kalp sağlına, kanser korucusu olmaya kadar birçok meydanda tesirlerini vardır. İçerisinde var olan Omega-6 ve liflerinde sayesinde bu yararların sayısı da ziyadedir.

SİNDİRİM SİSTEMİNE TESIRI

Şalgamın içerisinde bulunan Omega 3 yağ asitleri ve K vitamini anti-enflamatuar hususların kaynağıdır. K vitamini vücudu enflamasyon tesirlere karşı korumaktadır. Yapılmış olan birçok çalışma sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin, insan vücudunun enflamasyon sistemini desteklediği ve kronik sonuçların hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu ortaya koyulmuştur. Bunun yanında sindirim sistemine de en büyük desteği vermektedir ve vücudu bağırsak hastalıklarına karşı korumaktadır.

KANSERE KARŞI ESIRGEYICI TESIRI

Şalgam besin bedeli ve antioksidan açısından epeyce varlıklı bir kaynaktır ve bu nedenle bilinen en temel özelliği kanser ile uğraşta en tesirli besin olmasıdır. Ayrıyeten araştırmalarla da kanıtlandığı üzere içerisinde bulunan gliknozolit hususu karaciğerde bulunan kansorejen hücrelerle savaşmaktadır.Bu bileşenler tümörlerin üzerinde de olumlu tesirleri vardır sağladığı yarara nazaran tümörlerin büyümesine de köstek olmaktadır. Şalgamın tesirli antioksidanları bünyesinde barındırıyor olması nedeni ile özgür radikallerin vücuttan atılmasında tesirli bir rol üstlenmiştir.

Şalgamın bir gayrı yararına bakacak olursak içerisinde bol ölçüde bulunan kalsiyum ve potasyum ölçüsünü incelememiz gerekmektedir. Bilhassa kalsiyum birçok kemik illetine karşı önleyicidir ve osteorepoz ve kemik gelişimine tesir etmektedir. Mahsusen çocuklarda sağlıklı iskelet sistemine sahip olmak için teğe bir tesirlidir.

KARDİYOVASKÜLER ILLETLERE KARŞI TESIRI

Şalgamın vesair bir yararına bakacak olursak şayet kalp bunalımı ve kalp hastalıklarına karşı değerli bir kollayıcıdır. Dolaylı olarak bu nedenle şahısların kolesterol seviyelerinde de istikrarlı olması konusun da yardım etmektedir, bunun en temel etkeni içerisinde yan alan folatlardır. İçerisindeki B vitamini seviyesinin yüksek olması nedeni ile birlikte kalp damarlarında da kollayıcıdır.

TARTI IDARESI

Şalgamın içerisinde yüksek ölçüde diyet lifinin olması bağırsakların düzgün bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır. Bu durum bireylerin bünyesinde bulunan gereksiz hususları daha süratli dışarı atmaya yardımcı olur. Bunlara ek olarak şalgam uygun ölçüde su içerdiği için kabızlık meselesine da yardımcı olabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR

Şalgamın kişilerin bağışıklık sistemin üzerinde tesirleri içerisinde bulunan çeşitli vitaminler sayesinde güçlüdür. Mahsusen antioksidan bir özellik taşıyor olması da bu besinin kuvvetli tesirler yaratmasını da sağlamaktadır. Şalgam C, A ve E vitaminini bulundur anca mahsusen C vitaminine bu besinin köklerinde nispeten çokça sayıda bulunmaktadır. C vitaminin kişilerin bağışıklık sistemi üzerinde ne kadar tesirli bir vitamin olduğu bilinmektedir. Yalnızca bununla kalmayıp DNA hasarlarını da gidermektedir. Bu durum bilhassa kış ayları rahatsızlıklarında şahıslara yarar sağlamaktadır.

Şalgamın Çokça Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?

Şalgamı tüketirken şayet bir illetimiz varsa onu göz önüne alarak ve diyetisyeninizin önerdiği ölçüde tüketmenizi tavsiye ederim. Bilhassa tansiyon hastası olan daha dikkatli tüketmeleri gerekmektedir zira şalgamın içerisindeki tuz nispeti yüksektir ve kardiyovasküler marazı olan bireyler dikkalice tüketmelidir.

Şalgamın bir öbür zararına bakacak olursak bu besin iştah açıcı özelliğe sahiptir. Tuzlu ve acı olması sebebi ile mide rahatsızlığı bulunan kimseler için bir zarar laf konusu olabilir. Ham hususu mor havuç olan şalgam göz için epeyce yararlı olmakla birlikte haddinden fazla tüketimi sonucunda göz tansiyonu üzere rahatsızlıklara da neden olabilir.Çok tuzlu olması nedeni ile insan vücuduna verdiği zararlardan bir gayrısı de böbreklerde rahatsızlıklara neden olmasıdır.

 
858,528Konular
981,475Mesajlar
31,393Kullanıcılar
WiritennSon üye
Üst Alt